Vandforsyninger skal forholde sig til nyt stof efter fund i overvågningsboringer
Myndighedernes fund af et flourstof i overvågningsboringer viser effektiviteten ved masse-screening af grundvandet for pesticider og miljøfremmede stoffer. Men det nye fund er samtidig med til at understrege nødvendigheden af at få udvidet beskyttelsen af grundvandet.

Stoffet trifloureddikesyre (TFA) er netop fundet i et stort antal boringer fra grundvandsovervågningen (GRUMO) i koncentrationer over grænseværdien. Det er sket i forbindelse med de igangværende massescreeninger for miljøfremmede stoffer i grundvandet.
”Det nye fund viser, at undersøgelsesstrategien virker. Man screener for stoffer som potentielt kan true grundvandet, og resultaterne viser, hvad vandselskaberne skal forholde sig til. Det overblik er vigtigt for vandselskaberne. Jo mere vi ved om grundvandets tilstand, jo bedre kan vi sikre drikkevandet til kunderne. Fundet understreger også, at det er vigtigt, at Folketinget beslutter sig for at sikre indvindingsområderne og de grundvandsdannende arealer af strategisk betydning, så der ikke i fremtiden kan nedsive nye stoffer,” siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen og fortsætter:
”Samtidig understreger udbredelsen af TFA, at det er nødvendigt for forsyningssikkerheden at have mere viden om tilgængelige rensemetoder. Vi har også brug for at få fakta om, hvordan stofferne opfører sig på vejen fra overfladen og ned til grundvandet.”
DANVA samarbejder med myndighederne om at få overblik over situationen med det nye stof i overvågningsboringerne.
TFA er ved massescreeningen fundet i 219 ud af 246 undersøgte GRUMO-boringer (89%), og grænseværdien er overskredet i 86% af boringerne. Der er over tusinde stoffer, som er omfattet af massescreeningsprogrammet. Indtil videre har man nået at analysere for godt 600 af dem. Når man finder et nyt stof, bliver det vurderet, om det skal føjes til listen over stoffer, der skal indgå i det lovpligtige analyseprogram, som alle vandselskaber skal følge. Derfor afventer DANVA nu myndighedernes anbefalinger, selvom flere medlemmer allerede har bestilt prøver.
Det er første gang, der er lavet omfattende målinger af TFA i grundvandet.
Miljøstyrelsen oplyser, at stoffet også er fundet i andre EU-lande i både grundvand, regnvand og havvand. I Tyskland er der f.eks. målt høje koncentrationer af stoffet i regnvand.
Udenlandske erfaringer peger på, at stoffet kan stamme fra en lang række forskellige kilder som industrielle anvendelser, fra kølemidler anvendt i klimaanlæg, køleanlæg, varmepumper og til medicinsk affald, sprøjtemidler, spildevand og spraydåser. Nogle fluorerede kemikalier nedbrydes i atmosfæren til TFA, der efterfølgende spredes på landjorden via regn.
Styrelsen for Patientsikkerhed har på baggrund af vurderinger fra de tyske myndigheder vurderet, at de aktuelt fire konkrete fund i drikkevandet ikke udgør en sundhedsrisiko. Tyskland har desuden fastsat en grænseværdi, der ligger langt højere end de danske fund. Styrelsen for Patientsikkerhed vil foretage en ny vurdering, når den danske toksikologiske vurdering er lavet af DTU Fødevareinstituttet, der er blevet bedt om at se på alle undersøgelser af stoffet og på den baggrund fastsætte et dansk drikkevandskvalitetskriterie for TFA.
Nøgleord
Kontakter
Karsten BjørnoKommunikationschef
Tlf:+45 20 14 35 42kbj@danva.dkBilleder
Information om Danva
Følg pressemeddelelser fra Danva
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danva
Forsøg med spildevandsovervågning af covid på Bornholm25.2.2021 16:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har sammen med et flertal i Folketinget besluttet at iværksætte forsøg med spildevandsovervågning af covid. DANVA samarbejder med Statens Serums Institut om muligheden af igangsættelse af et overvågningsprogram på danske renseanlæg. Erfaringer bl.a. Hjørring, Hillerød og Hovedstaden bruges til at udvikle en overvågning, der i første omgang skal foldes ud som forsøg på Bornholm.
Vandselskaber investerer massivt for at minimere overløb5.2.2021 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Store projekter med klimatilpasning, separatkloakering og smarte vandløsninger skal få mængden af overløb ned på et minimum. Men både forsyningsfolk og politikere peger på, at reglerne på området virker som en hæmsko.
Vinderen af DANVAs initiativpris 2020 er offentliggjort 14.1.2021 13:17:35 CET | Pressemeddelelse
DANVAs formand, Lars Therkildsen, har offentliggjort vinderen af DANVAs initiativpris 2020. Det skete ved foreningens virtuelle nytårstaffel torsdag den 14. januar 2021.
Corona og rigide regler sender spildevandstakst på himmelflugt7.12.2020 11:30:00 CET | Pressemeddelelse
Borgere i Billund Kommune skal betale næsten ni procent mere for at komme af med deres spildevand i 2021. Det er resultatet af et år med færre turister og regler, som virker stik imod hensigten om at give forbrugerne stabile og lavere priser. ”Paradoksalt”, vurderer DANVAs ekspert.
Regler hæmmer vandselskabers indsats mod overløb af spildevand30.11.2020 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Sommeren over har der været fokus på udledning fra renseanlæg. DANVA inviterer derfor i dag til konference med politikere og fageksperter om samfundets forventninger til håndtering af regn- og spildevand. DANVA arbejder for, at vandselskaberne får regler, der gør det muligt at håndtere de klimarelaterede vandmasser.
Tillid til drikkevandet uanset sag om EU-regler4.11.2020 16:00:00 CET | Pressemeddelelse
DANVA slår fast, at danskerne kan have fuldstændig tillid til deres drikkevand. Vandværkerne garanterer nemlig for kvaliteten af deres vand i hanen, og sundhedsmyndighederne overvåger forholdene, også når der dispenseres fra drikkevandskravene.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum