Vær opmærksom: De næste måneder dør tusindvis af hjorte i trafikken

3.131 gange blev der i årets første fire måneder ringet til Dyrenes Beskyttelse og anmeldt, at der var sket en påkørsel af en hjort i Danmark. Og selvom det tal aldrig har været højere i samme periode af året, så er det først i maj måned sæsonen for sammenstød mellem biler og vildt for alvor starter.
Men sammenstød mellem biler og dyr kan ikke kun være fatalt for dyret og give store materielle skader på bilen. Det kan også føre til alvorlige uheld med andre trafikanter. I en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring, svarer fire ud af ti danskere, at de har påkørt eller været tæt på at påkøre et vildt dyr i trafikken.
Og derfor bør man være ekstra opmærksom og varsom den næste tid, lyder rådet fra skadedirektør i Gjensidige Forsikring, Henrik Sagild.
"Som udgangspunkt er det en god ide at sænke farten, hvis du kører bil i skumringstiden. Og hvis uheldet sker, skal du bremse hårdt ned og holde fast i rattet og så vidt muligt undgå at lave en undvigemanøvre, da det kan føre til et sammenstød med andre biler eller et træ," siger han.
De tusindvis af opkald efter påkørsler sker til 1812, der er Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Her sørger man for at sende en schweisshundefører ud, der kan opspore dyret og aflive det, hvis det lider. Og allerede nu er der travlt ved telefonerne, fortæller projektchef Michael Carlsen.
"Vi er allerede oppe på mindst 30 opkald om dagen. Den store stigning nu skyldes, at råbukkene er i gang med en kamp om territorier, og at fødslerne af nye lam får hun-hjortene til at farvel til sidste års lam, der nu skal klare sig selv. Så der er en masse aktivitet blandt dyrene, der altså fører til sammenstød med biler," siger Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse.
Tre gode råd i forhold til dyrepåkørsler:
1. De fleste uheld sker i tiden omkring skumring, daggry og om natten. Så der er det en god idé at være ekstra påpasselig. Samtidig er landeveje mere udsatte, da hjortene her oftere tror, der ikke er fare på færde.
2. Hvis dyret er dødt efter en påkørsel, skal du fjerne det fra vejbanen og lægge det i rabatten eller grøftekanten, så andre bilister ikke påkører det. Kontakt herefter Falck.
3. Hvis dyret er såret eller er løbet videre, skal du ikke forfølge det. Kontakt Dyrenes Beskyttelse på 1812 og anmeld påkørslen.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i marts 2021 blandt 1057 repræsentativt udvalgte danskere.
Har du nogensinde påkørt eller været tæt på at påkøre et dyr?
- Ja, jeg har påkørt et vildt dyr (en hjort, rådyr eller lignende)
- Ja, jeg har påkørt et tamt dyr (en kat, hund eller lignende)
- Ja, jeg har været tæt på at påhøre et vildt dyr
- Ja, jeg har været tæt på at påkøre et tamt dyr
- Nej
- Ved ikke
Nøgleord
Kontakter
Trine AndrupKommunikationschefGjensidige Forsikring
Tlf:27 52 51 06tran@gjensidige.dkBilleder
Information om Gjensidige
Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, og er noteret på Oslo Børs. Vi er cirka 3.700 medarbejdere, heraf 700 i Danmark, og vi tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 28 mia. NOK i 2019, mens forvaltningskapitalen udgjorde 112 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Ny undersøgelse: Så mange danskere tisser i poolen12.7.2025 07:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis du er en af de tusindvis af danskere, der bruger din sommerferie på at flyde rundt i en pool for at blive afkølet, så bør du måske overveje at tage nogle forholdsregler. Flere end hver sjette dansker erkender nemlig, at de tisser i poolen. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige og Gouda Rejseforsikring.
Næsten dagligt er der optræk til en ulykke ved overskæringer på jernbanen9.7.2025 07:33:00 CEST | Pressemeddelelse
De seneste to år er der registreret over 700 forløbere til ulykker ved overskæringer på jernbanenettet, hvor der har været ved at ske en kollision eller påkørsel. Det viser nye tal, som Trafikstyrelsen har udleveret til Gjensidige.
Bank og forsikringsselskab advarer mod dette på udlandsferien8.7.2025 14:31:07 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Sparekassen Kronjylland og Gjensidige, viser, at næsten hver tredje dansker foretrækker at betale med kontanter, når de er på ferie i udlandet. Det kan være en dårlig idé, advarer Sparekassen Kronjylland og Gjensidige.
Mange danskere kender ikke anbefalingerne: Betalinger i udlandet kan give ekstraregning6.7.2025 07:46:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver anden dansker kender ikke deres banks anbefalinger for betaling med kort i udlandet, og det kan føre til en ærgerlig ekstraregning på ferien, lyder advarslen fra Gjensidige og Sparekassen Kronjylland.
Hedebølge resulterer i dehydrering for danske feriegæster3.7.2025 07:33:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens der opleves rekordhøje temperaturer og hedebølge i Europa, er det alfa omega at danskerne husker at drikke rigeligt med væske og sørge for saltbalancen, når de er på ferie. Sådan lyder opfordringen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum