Gjensidige Forsikring

Vær opmærksom: De næste måneder dør tusindvis af hjorte i trafikken

Del

I årets første fire måneder har Dyrenes Beskyttelse fået rekordmange opkald om påkørsler af hjorte i trafikken, og de potentielt livsfarlige sammenstød er noget næsten halvdelen af danske bilister har oplevet. Det viser en ny rundspørge som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring.

3.131 gange blev der i årets første fire måneder ringet til Dyrenes Beskyttelse og anmeldt, at der var sket en påkørsel af en hjort i Danmark. Og selvom det tal aldrig har været højere i samme periode af året, så er det først i maj måned sæsonen for sammenstød mellem biler og vildt for alvor starter. 

Men sammenstød mellem biler og dyr kan ikke kun være fatalt for dyret og give store materielle skader på bilen. Det kan også føre til alvorlige uheld med andre trafikanter. I en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring, svarer fire ud af ti danskere, at de har påkørt eller været tæt på at påkøre et vildt dyr i trafikken. 

Og derfor bør man være ekstra opmærksom og varsom den næste tid, lyder rådet fra skadedirektør i Gjensidige Forsikring, Henrik Sagild. 

"Som udgangspunkt er det en god ide at sænke farten, hvis du kører bil i skumringstiden. Og hvis uheldet sker, skal du bremse hårdt ned og holde fast i rattet og så vidt muligt undgå at lave en undvigemanøvre, da det kan føre til et sammenstød med andre biler eller et træ," siger han. 

De tusindvis af opkald efter påkørsler sker til 1812, der er Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Her sørger man for at sende en schweisshundefører ud, der kan opspore dyret og aflive det, hvis det lider. Og allerede nu er der travlt ved telefonerne, fortæller projektchef Michael Carlsen. 

"Vi er allerede oppe på mindst 30 opkald om dagen. Den store stigning nu skyldes, at råbukkene er i gang med en kamp om territorier, og at fødslerne af nye lam får hun-hjortene til at farvel til sidste års lam, der nu skal klare sig selv. Så der er en masse aktivitet blandt dyrene, der altså fører til sammenstød med biler," siger Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse. 

Tre gode råd i forhold til dyrepåkørsler:

1. De fleste uheld sker i tiden omkring skumring, daggry og om natten. Så der er det en god idé at være ekstra påpasselig. Samtidig er landeveje mere udsatte, da hjortene her oftere tror, der ikke er fare på færde. 

2. Hvis dyret er dødt efter en påkørsel, skal du fjerne det fra vejbanen og lægge det i rabatten eller grøftekanten, så andre bilister ikke påkører det. Kontakt herefter Falck. 

3. Hvis dyret er såret eller er løbet videre, skal du ikke forfølge det. Kontakt Dyrenes Beskyttelse på 1812 og anmeld påkørslen. 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i marts 2021 blandt 1057 repræsentativt udvalgte danskere.

Har du nogensinde påkørt eller været tæt på at påkøre et dyr?

  • Ja, jeg har påkørt et vildt dyr (en hjort, rådyr eller lignende)
  • Ja, jeg har påkørt et tamt dyr (en kat, hund eller lignende)
  • Ja, jeg har været tæt på at påhøre et vildt dyr
  • Ja, jeg har været tæt på at påkøre et tamt dyr
  • Nej
  • Ved ikke

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Gjensidige Forsikring

Gjensidige Forsikring
Gjensidige Forsikring
A.C. Meyers Vænge 9
2450 København SV

70 10 90 09https://www.gjensidige.dk/

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, og er noteret på Oslo Børs. Vi er cirka 3.700 medarbejdere, heraf 700 i Danmark, og vi tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 28 mia. NOK i 2019, mens forvaltningskapitalen udgjorde 112 mia. NOK.

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige Forsikring

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige Forsikring

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum