Vælgerne støtter 18-års aldersgrænse for køb af alkohol uanset politisk ståsted

Næsten uanset hvilket parti danskerne ville stemme på, hvis der var Folketingsvalg i dag, er der én ting, som flertallet kan blive enige om: Det bør ikke længere være lovligt for unge under 18 år at købe alkohol i Danmark. Det viser en ny repræsentativ undersøgelse foretaget af Epinion for Kræftens Bekæmpelse.
Administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker, glæder sig over befolkningens store opbakning til en 18-års aldersgrænse for køb af alkohol.
- Det er enormt positivt, at danskerne så entydigt bakker op uanset politisk ståsted. Derfor håber vi, at politikerne vedtager en 18-års aldersgrænse som en del af regeringens kommende forebyggelsesplan for unges alkoholforbrug. Vi ved, at en 18-års aldersgrænse for køb af alkohol er et af de mest effektive værktøjer til at nedsætte unges sundhedsskadelige alkoholforbrug, siger han.
Kun 15 pct. af vælgerne er imod en 18-års aldersgrænse
Blandt vælgere i samtlige af Folketingets partier - med undtagelse af Alternativet - er der et flertal, der bakker op om en aldersgrænse på 18 år for køb af alkohol, og i alle partierne er der blandt vælgerne flere tilhængere end modstandere af en aldersgrænse.
Samlet set går to tredjedele af de danske vælgere (65 pct.) ind for en 18-års aldersgrænse for køb af alkohol. Kun 15 pct. er imod. I regeringspartiet Socialdemokratiet er det hele 75 pct. af vælgerne, der går ind for en 18 års aldersgrænse og kun 9 pct., der er imod.
Ungdomsdruk har alvorlige konsekvenser
Alkoholvaner grundlægges i ungdommen, og unge, der starter tidligt med at drikke og har et stort forbrug af alkohol, har en større risiko for senere i livet at drikke mere end andre voksne. Danske børn og unge drikker for tidligt og for meget alkohol. 40 pct. af de 15-16-årige danskere har været fulde inden for den seneste måned. I Europa er gennemsnittet 13 pct.
De unges høje alkoholforbrug kan blandt andet forklares med, at Danmark er et af de lande i verden, hvor unge har lettest adgang til alkohol. Danmark er desuden ét ud af blot fem lande i EU, hvor alkohol fortsat kan købes af 16-årige i detailhandlen.
Ungdomsdruk har store konsekvenser på både kort og lang sigt. I alt sendte alkohol over 1.700 unge på hospitalet i 2018, og hver måned er alkohol skyld i ét dødsfald blandt unge. På lang sigt øger alkohol risikoen for mere end 60 forskellige sygdomme, herunder mindst syv kræftformer.
Derfor er anbefalingen fra Kræftens Bekæmpelse klar: Børn og unge under 18 år bør ikke kunne købe alkohol. Og danskerne er enige - næsten uanset hvad de stemmer.
Nøgleord
Kontakter
Presse- og kommunikationsrådgiver Casper Bagge Andersen, tlf: 35 25 74 00
Billeder
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Ny rekord: Over 400.000 mennesker i Danmark lever med og efter kræft25.6.2025 06:00:10 CEST | Pressemeddelelse
For mange er senfølger invaliderende - klinikker skal forbedre livskvaliteten.
Nye tal: 6 ud af 10 danskere bliver solskoldet på ferien22.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi beskytter os ikke godt nok mod solen, når vi rejser sydpå, viser ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.
Nye beregninger bør genstarte debat om dyrere cigaretter7.6.2025 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at dyrere cigaretter koster staten langt mindre end hidtil antaget.
Nye tal: 4 ud af 10 forældre har svært ved at blande sig i deres teenagers alkoholvaner6.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Men det betaler sig, for forskning viser, at aftaler om alkohol virker.
Rejsegilde i Nuuk: Kræftpatienter i Grønland får deres eget hus31.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt rådgivningshus skal give kræftramte i Grønland tryghed og viden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum