Danmarks Statistik

Væksten i BNP revideres op

Del

De endelige beregninger af nationalregnskabet for 2015 viser, at væksten i bruttonationalproduktet i både 2015 og 2016 var højere end tidligere antaget. Ændringerne skyldes især, at nye datakilder er blevet tilgængelige samt en fejl ved den hidtidige opgørelse af de offentlige virksomheders investeringer.

I forbindelse med den endelige beregning af nationalregnskabet for 2015 er Danmarks Statistik kommet i besiddelse af nye informationer, der betyder, at væksten i bruttonationalproduktet (BNP) for både 2015 og 2016 revideres op. BNP-væksten for 2015 revideres op med 0,7 pct., mens opjusteringen er på 0,4 pct. i 2016. Danmarks Statistik har ikke fundet anledning til at ændre på BNP-væksten for 2017.

Læs Nyt fra Danmarks Statistik om revisionen her.

Efter opjusteringen er BNP-væksten 2,3 pct. i 2015, 2,4 pct. i 2016 og i 2017 var den 2,3 pct.

”En stor del af opjusteringen skyldes, at vi har rettet en fejl i opgørelsen af de offentlige virksomheders bygge- og anlægsinvesteringer. Det har påvirket resultatet for perioden markant.” fortæller direktør for afdelingen for økonomisk statistik Kirsten Wismer og fortsætter:

”Desuden bliver flere vigtige datakilder til nationalregnskabet først tilgængelige for os sent i processen. Dette gælder især oplysninger om investeringer og danske virksomheders globale aktiviteter. Det kan påvirke de foreløbige beregninger. Generelt viser de endelige beregninger af nationalregnskabet de senere år, at vores foreløbige beregninger har undervurderet væksten i BNP”.

Endelige væksttal er præcise

Udfordringen med datakilder, der først bliver tilgængelige, lang tid efter et år er endt, betyder, at beregningerne af nationalregnskabet ofte ændrer sig over tid. Derfor er revisionen på baggrund af den endelige beregning af nationalregnskabet for 2015 ikke den første af sin slags.

Efterspørgslen efter en indikator for den økonomiske vækst baseret på de bedste, tilgængelige data er dog sådan, at Danmarks Statistik udgiver BNP-væksten flere gange forud for den endelige beregning af nationalregnskabet.

”På grund af den lange proces med at indhente og bearbejde data til nationalregnskabet tager det tre år, inden vi siger, at nationalregnskabet for et givent år er endeligt. Historisk kan vi se, at de væksttal, der er baseret på den endelige opgørelse, er præcise,” fortæller afdelingsdirektør Kirsten Wismer og fortsætter:

”I en revisionsanalyse vil vi se på, hvordan vi styrker de foreløbige tal. Vores begrænsede adgang til data på en række vigtige områder betyder dog, at vi ikke kan undgå at lave revisioner.”

Har du yderligere spørgsmål til revisionen af nationalregnskabet, er du meget velkommen til at kontakte kontorchef Kirsten Balling på kba@dst.dk eller 39173061.

Nøgleord

Kontakter

Kontorchef Kirsten Balling, kba@dst.dk eller 39173061.

Links

Information om Danmarks Statistik

Danmarks Statistik
Danmarks Statistik
Sejrøgade 11
2100 København Ø

39 17 39 17http://www.dst.dk

Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik. Vores opgave er at indsamle, bearbejde og offentliggøre statistiske oplysninger om det danske samfund.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Statistik

Tal om udenlandske dimittender16.11.2018 12:22pressemeddelelse

3.900 ud af de 62.200 personer, der fuldførte en videregående uddannelse i 2014, var udenlandske studerende. Udenlandske studerende er personer, der har haft studie som opholdsgrundlag i Danmark. Hver femte (20 %) af de udenlandske dimittender i 2014 var ikke i befolkningen tre måneder de fuldførte deres uddannelse. Efter 21 måneder var tallet 31 pct. Blandt statsborgere fra vestlige lande var 33 pct. ikke længere i befolkningen 21 måneder efter fuldført uddannelse i 2014. For statsborgere fra ikke-vestlige lande var det 23 pct., som ikke længere var i befolkningen. 38 pct. af de udenlandske studerende med statsborgskab fra ikke-vestlige lande var i beskæftigelse 21 måneder efter fuldført uddannelse. For statsborgere fra vestlige lande var 22 pct. i beskæftigelse. Tallene omfatter også de studerende, som ikke længere er i befolkningen. Fordelt på uddannelser er der forskel på, hvor stor en andel af dimittenderne, der får job i Danmark. Blandt de udenlandske dimittender fra lange videre

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum