Kræftens Bekæmpelse

Vaccinestop rammer igen de sårbare patienter

Del

Beslutningen om at droppe AstraZeneca vaccinen betyder, at sårbare patienter kommer til at vente længere på at få trygheden og en normal hverdag tilbage. Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, ser på udviklingen med stor bekymring og opfordrer myndighederne til vaccinere sårbare patienter først.

For få uger siden satte Sundhedsstyrelsen med et pennestrøg de sårbare patienter langt bagud i vaccinekøen, da de ændrede rækkefølgen i vaccinationsprogrammet så alder fremover ville være mere væsentligt end helbredstilstand, når vaccinerne skulle deles ud.

Det betød, at en rask 50-årig nu skulle vaccineres før en kræftsyg 30-årig. Myndighederne begrundede dengang ændringen med, at Danmark fremover ville få så store vaccineleverancer, at ændringen kun ville betyde en mindre forsinkelse i vaccination af sårbare grupper.

Sårbare rammes endnu engang

Med udelukkelsen af AstraZeneca-vaccinen bliver hele vaccineprogrammet nu endnu mere forsinket. Samtidig tyder det på, at den ventede vaccine fra firmaet Johnson & Johnson kan være i farezonen for ikke at komme i brug foreløbig.

- Kræftens Bekæmpelse ser på sagen med meget stor alvor og bekymring, da det rammer de sårbare endnu en gang. Det er en gruppe, som allerede har betalt en stor pris. De nye udmeldinger bør være anledning til, at myndighederne ændrer vaccinationsprogrammet sådan, at de nu færre vacciner tilbydes til de sårbare først, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Giv vaccinerne til sårbare først

Kræftens Bekæmpelse og andre patientforeninger har tidligere påpeget, at myndighedernes vaccinestrategi rammer de udsatte kræftpatienter, for hvem coronasmitten gennem et helt år været en enorm belastning. Flere har selvisoleret sig og levet i daglig bekymring for at blive smittet. Da de stod lige foran målstregen og det var deres tur til vaccine, blev de pludseligt sat bagud i køen. Og nu er situationen igen forværret for dem.

- Det er helt urimeligt! Myndighedernes vaccinestrategi om at udrulle hurtigt efter alder var skæv i forvejen. Når vaccineleverancerne svigter, bliver strategien endnu mere skæv, og sårbare betaler prisen endnu en gang. Det er ikke i orden, siger Jesper Fisker.

Opfordringen fra Kræftens Bekæmpelse er, at man i lyset af den nye situation dropper princippet om alder og giver de færre vacciner til de sårbare patienter først.

Nøgleord

Kontakter

Kræftens Bekæmpelses pressetelefon: 35 25 74 00

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum