Usikkerhed om det blå sygesikringskort: 3700 gange måtte danskere selv betale på ferien
Det blå EU-sygesikringskort er med til at sikre danskere, der oplever sygdom eller ulykke på ferie i EU. Men mange gange skal man selv lægge større beløb ud for behandlingen, viser tal fra Udbetaling Danmark. Samtidig er hver anden dansker i tvivl om, hvordan de egentlig er dækket af det blå EU-sygesikringskort. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Republic har foretaget for Gouda Rejseforsikring og Gjensidige.

Om få uger pakker tusindvis af danskere kufferten og rejser sydpå til en længe ventet sommerferie.
Men selvom sommerferien for langt størstedelen forløber ganske problemfrit, så ender mange danskere hvert år i ærgerlige situationer med sygdom eller uheld, der kræver behandling hos det lokale sundhedsvæsen.
I mange europæiske lande er der en egenbetaling forbundet med behandling i det offentlige sundhedsvæsen, men med det blå EU-sygesikringskort i hånden, skal man som dansker ikke betale for udgifter, der rækker ud over prisen for egenbetalingen. Dog sker det for mange danskere, at de må til lommerne, og lægge ud for ekstra behandling på ferien.
Det viser en oversigt fra Udbetaling Danmark, som Gouda Rejseforsikring og Gjensidige har fået udleveret.
Her behandlede man alene sidste år 3700 ansøgninger om refusion til danskere, der havde lagt ud for behandling i udlandet.
Og selvom man får pengene igen, når man har lagt ud for sin behandling, så kan det godt ende med anseelige beløb, man skal have op af lommen, fortæller Louise Hertzum Andersen, der er chef for forretningsudvikling i Gouda Rejseforsikring.
"Selvom prisen for behandling i EU både vil variere ud fra omfanget og hvilket land, der er tale om, så kan der nemt være tale om anseelige beløb på mange tusinde kroner for relativt simple behandlinger som infektioner, knoglebrud eller lignende. Og det vil være en uoverskuelig udskrivning for mange rejsende, der allerede har betalt for en dyr ferie, siger hun.
Stadig stor tvivl om dækning
Det er dog ikke kun usikkerhed om betaling, der kan være en udfordring for danskere på ferien.
En undersøgelse som Kantar Public har foretaget for Gouda Rejseforsikring viser nemlig, at helt op mod hver anden dansker tror, at det blå sygesikringskort giver en de samme rettigheder til gratis behandling, som man er vant til fra det danske sundhedsvæsen.
Og den uvidenhed kan betyde, at man må til lommerne og betale for behandling, hvis ikke man rejser med en rejseforsikring, der dækker alle omkostninger til sygehusbesøg og behandling, forklarer Louise Hertzum Andersen.
"Skulle man komme ud for sygdom eller uheld uden en forsikring i de her lande, så risikerer man ikke kun at stå alene med meget store udgifter til behandling, men lige så at stå alene i forhold til at skulle navigere rundt i situationen, modtage behandling af anden standard end vi er vant til hjemme i Danmark og i værste fald selv stå for at arrangere og betale for en hjemtransport. Derfor er det enormt vigtigt være forsikret," siger hun.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget blandt 1.009 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige og Gouda Rejseforsikring i februar og marts 2023.
Hvilke af nedenstående er korrekte? |
|
I udlandet dækker det blå kort mig, som jeg er dækket af den offentlige sygesikring i Danmark |
47.8 |
I udlandet dækker det blå kort mig, som det dækker de lokale borgere |
34.1 |
Ved ikke |
18.1 |
Nøgleord
Kontakter
Andreas MortensenKommunikationskonsulent
Tlf:27 52 46 44am@gjensidige.dkGjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 3.800 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 30 mia. NOK i 2021, mens forvaltningskapitalen udgjorde 130 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Flertal af danskerne glemmer vigtigt eltjek: Kan få alvorlige konsekvenser2.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er de færreste danskere, der husker at teste deres fejlstrømsafbryder, selvom det kan forhindre brand og livsfarlige stød. En ny undersøgelse fra YouGov, foretaget for Gjensidige og NRGi, viser, at over halvdelen af danskerne ikke ved, hvordan de tester deres HPFI-relæ.
Tusindvis af danskeres ferie bliver påvirket af nye regler fra 2. april31.3.2025 07:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra på onsdag d. 2. april 2025 skal du have en forhåndsgodkendelse, også kaldet Electronic Travel Authorisation (ETA), hvis du skal rejse til Storbritannien eller Nordirland. En ny undersøgelse viser, at lige knap 70 procent af danskerne ikke kender til de nye regler.
Trods sundhedsfare og miljøbelastning: Så mange brændeovnsejere fyrer ulovligt op28.3.2025 07:37:00 CET | Pressemeddelelse
Der er mange materialer, det er forbudt at fyre op med i brændeovnen. Alligevel fyrer cirka hver femte brændeovnsejer op med ulovlige materialer, når hjemmet skal opvarmes. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige.
Når stormfloden raser: 245 boliger har været ramt mere end én gang26.3.2025 07:36:00 CET | Pressemeddelelse
Indenfor den seneste årrække har gentagne stormfloder ramt Danmark, og hver gang påvirker vandets hærgen boliger i klimaudsatte områder. Nye tal fra Naturskaderådet viser, at 245 boliger har været ramt af stormflod mere end én gang.
Risiko for hudkræft: Så unge er danskerne, når de tager sol første gang.19.3.2025 07:39:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse viser, at danskerne er meget unge, når de første gang besøger et solarie. Det er stik imod Sundhedsstyrelsens nyeste anbefalinger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum