Ingeniørforeningen, IDA

Universitetsreform sender Danmark bagerst i feltet

Del

Med udsigt til færre eksperter og specialister på de tekniske og naturvidenskabelige områder, vil Danmark langsomt sakke bagud

Den politiske aftale om fremtidens universitetsuddannelser vil blive en kortsigtet, halv løsning, hvor Danmark som videnssamfund ender med at stå tilbage færre ingeniører, it-professionelle og naturvidenskabeligt uddannede. Og når der samtidigt lægges op til at forkorte de specialiserede kandidatuddannelser på STEM-området, bliver der for alvor langt til målstregen i den absolutte elite for dansk erhvervsliv.

Det mener formanden for Ingeniørforeningen, IDA Laura Klitgaard, der frygter at en lang række af Danmarks internationale styrkepositioner på blandt andet life-science, grønne løsninger og digitalisering nu kommer til at køre på halvflade dæk.

”Det virker som om, at man med åbne øje har piftet dækkene på vores vækstmotor. Vi har som videnssamfund brug for både flere og endnu bedre uddannede kandidater. En generel dimensionering, som fører til et loft over antallet af studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, vil være en kæp i hjulet for virksomhedernes fremtidige rekrutteringsmuligheder indenfor disse vitale områder,” siger hun.

Politikerne har desuden lagt den svære dimensionering i et såkaldt kandidatudvalg, og overlader dermed behændigt den kedelige udvælgelse til universiteterne.

”Det er jo udtryk for, at man fra politisk hold ikke vil ”sætte holdet” og tage ansvar for sin reform, men i stedet lader andre træffe de svære beslutninger. Når man samtidig er i gang med adskillige politiske strategier, der kræver flere STEM-uddannede, er det ikke en professionel tilgang,” siger hun.

Danmark vil i 2030 mangle 13.000 uddannede kandidater indenfor områderne ingeniør, teknik og it. Hertil kommer en mangel på 7.000 personer med en mellemlang teknik- eller it-uddannelse, viser beregninger foretaget for IDA.

Det er dystre udsigter, og allerede i dag er virksomhederne tvunget til også at hente international arbejdskraft for at finde kandidater med de rette kompetencer. Ifølge Laura Klitgaard understreger det, at det teknologiske kapløb er i fuld gang, landene omkring mangler også vidensarbejdere indenfor STEM, og at alle lande kæmper for at komme først med nye løsninger.

”Så nytter det simpelthen ikke, at man begynder at svinge kniven på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Det svarer til at stille op i Tour de France med et halvt cykelhold og samtidig give udtryk for, at man går efter den gule trøje og det øverste trin på podiet i Paris,” siger hun.

Kontakter

Ulrik Frandsen 23 65 09 69

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye