Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Universiteterne får flest studerende med de højeste karakterer

Del

Fordelingen af studerende med høje gymnasiale karakterer mellem de tre videregående uddannelsesniveauer er blevet mere ulige. Det viser en ny kortlægning fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

Universiteterne optager en stigende andel studerende med høje eksamenskvotienter, mens professionshøjskolerne og erhvervsakademierne ifølge EVAs kortlægning optager en stor andel studerende med lave eksamenskvotienter.

Andelen af optagne studerende med en eksamenskvotient mellem 9-12 

 

Kilde: Danmarks Evalueringsinstitut på baggrund af Danmarks Statistik

Anm: studerende med karakterer mellem 9 og 12 udgjorde blandt ansøgerne i år 2000 7 %. Denne andel var i 2013 steget til  13 % som følge af den ny karakterskala, hvis formål bl.a. var at øge andelen, der får høje karakterer. 


Fra 2006 og frem til 2013 er antallet af optagne studerende med de højeste karakterer på universiteterne steget fra 18% til 27%, hvorimod under 5% af de studerende på professionshøjskoler og erhvervsakademier ifølge EVAs kortlægning hører til gruppen med de højeste karakterer:   

”Universiteterne optager på alle parametre den mest privilegerede gruppe målt på forældres indkomst, forældres uddannelse og gymnasiale eksamenskvotienter. Især andelen med de højeste karakterer er steget i universitetssektoren i takt med det stigende optag, mens der ikke har været en tilsvarende stigning på professions- og erhvervsakademiuddannelser. Det er ikke overraskende, at universiteterne tiltrækker flest studerende med høje karakterer, men det er måske overraskende, at forskellene mellem sektorerne er øget så meget, som de er. Det giver alt andet lige universiteterne bedre betingelser for at bedrive uddannelse” forklarer evalueringskonsulent hos EVA, Bjarke Tarpgaard Hartkopf. 

Hent udgivelse

Du kan downloade notatet ”Fordelingen af det stigende optag på de videregående uddannelser” her.

Om undersøgelsen

Kortlægningen er baseret på registerdata fra Danmarks Statistik. Kortlægningen er en del af en større undersøgelse af det stigende optag.

Kontakter

Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Østbanegade 55, 3. sal
2100 København Ø

3555 0101http://www.eva.dk/
Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gør uddannelser og dagtilbud bedre - gennem evalueringer, analyser og redskaber, som bidrager til at udvikle kvalitet. Vores viden bruges på alle niveauer - fra institutioner og skoler til kommuner og ministerier.

Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum