Universiteter og virksomheder skaber fremtidens fødevarer
Flere danske universiteter og virksomheder er gået sammen om at skabe en fælles højteknologisk laboratorieplatform - FOODHAY. Gennem ny forskningsinfrastruktur skal FOODHAY bidrage til at udvikle fremtidens sunde og bæredygtige fødevarer samt mindske madspild gennem avanceret proces- og forskningsudstyr. Foreløbig er samarbejder etableret med mere end 90 danske og internationale virksomheder.

Med en bevilling på 51,5 millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet er laboratorieplatformen ”Open Innovation Food & Health Laboratory - FOODHAY” i fuld gang med at skabe ny viden til udviklingen af fremtidens, bæredygtige fødevarer.
Bag FOODHAY står forskningsinstitutionerne Aarhus Universitet, Teknologisk Institut, Københavns Universitet og DTU. Arla er strategisk partner - og både Food & Bio Cluster Denmark og Dansk Industri bidrager aktivt som repræsentanter for de danske fødevarevirksomheder.
De fire forskningsinstitutioner og Arla har matchet bevillingen, så de samlede investeringer i forskningsinfrastruktur ligger på cirka 103 mio. kr.
Siden FOODHAY så dagens lys ved udgangen af 2019 er omkring 80 nye stykker forskningsudstyr indkøbt, som er fordelt på forskningsinstitutionernes laboratorier – og mere er på vej.
- Adgang til den nyeste forskningsinfrastruktur er afgørende for at kunne levere forskning med banebrydende resultater. Danmark har en førerposition inden for fødevarer, og den hviler på et tæt forsknings- og erhvervssamarbejde, hvor ny viden fører til ny innovation og nye produkter. Med FOODHAY styrker vi forskningsinfrastrukturen på tværs af landet ved at samarbejde og koordinere vores indsats, siger Michelle Williams, der er leder af Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet og står i spidsen for konsortiet.
Bred opbakning fra fødevareerhvervet
Målet med FOODHAY er at skabe ny viden til brug i fødevareindustrien og til talentudvikling af både studerende, forskere og medarbejdere i fødevarevirksomheder. FOODHAY inviterer derfor virksomheder til at samarbejde om udvikling af fremtidens sunde, sikre, velsmagende og bæredygtige fødevarer - og foreløbig er samarbejder etableret med mere end 90 danske og internationale virksomheder.
- Virksomhederne skal gribe chancen for at arbejde sammen med universiteterne og andre vidensinstitutioner. Det giver adgang til specialiseret viden og udstyr, som ikke ellers ville være inden for rækkevidde. Med FOODHAY har vi fået en platform af høj klasse, som jeg forventer vil bidrage til yderligere at løfte og intensivere samarbejdet om alle de temaer, hvor vi i branchen har brug for ny viden; ikke mindst når vi skal have udviklet fremtidens fødevarer. Jeg glæder mig til at følge resultaterne, siger branchedirektør Leif Nielsen fra DI Fødevarer.
- I et lille, men dygtigt, fødevareland, er det oplagt at investere i avanceret udstyr på denne måde, hvor flest muligt kan få gavn af udstyret og bærer omkostningerne i fællesskab, supplerer Peter Langborg Wejse, head of University Collaboration, Arla Foods.
Også Food & Bio Cluster Denmark følger initiativet med stor interesse.
- For os er det vigtigt, at Danmark tilbyder de bedste rammer for nyskabende forskning inden for vores område. Lige så vigtigt er det, at det avancerede udstyr og den viden, der knytter sig til det, gøres så tilgængeligt som muligt for såvel små som store virksomheder, så det kan bidrage til at accelerere innovation og grøn omstilling i erhvervet. Det bidrager vi gerne til gennem Food & Bio Cluster Denmarks aktiviteter og netværk, siger Lars Horsholt Jensen, Chief Operating Officer, Food & Bio Cluster Denmark.
Fødevareudvikling i fuld gang
Både fødevarevirksomheder, forskere og studerende i ind- og udland kan få adgang til forskningsinfrastrukturen i FOODHAY - og det har mange allerede benyttet sig af siden FOODHAY blev etableret og indkøb af udstyr så småt begyndte i 2020. I tillæg til de godt 90 involverede virksomheder, så har forskere fra omkring 20 institutter på de danske forskningsinstitutioner på nuværende tidspunkt haft fornøjelse af udstyret - samt forskere fra godt 30 internationale forskningsinstitutioner.
Derudover har FOODHAY-udstyret indtil videre indgået i 13 bachelor- og kandidatkurser, og godt 20 bachelor- og kandidatafhandlinger.
Billeder
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Yderligere oplysninger:
Du kan læse mere om FOODHAY på hjemmesiden her
Du kan også se eksempler på brugen af udstyret i magasinet PLUS PROCES fra Tech Media (fra side 14)
Hvis du har spørgsmål om FOODHAY, kan du kontakte Michelle Williams, leder af Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, som står i spidsen for FOODHAY på e-mail mw@food.au.dk eller telefon 25170049
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
EU-Parlamentets landbrugsudvalg på inspirationstur i Jylland19.5.2022 15:07:32 CEST | Pressemeddelelse
En delegation fra Europa-Parlamentets landbrugsudvalg besøger Jylland den 23.-25. maj 2022. Med på turen er udvalgsformand Norbert Lins (EPP, DE) og danske Asger Christensen fra Venstre.
400 GW sol og vind om året for at imødekomme Paris-aftalen og 1,5 graders C-målet19.5.2022 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis EU vil opnå klimaneutralitet i 2050 med max 1,5 graders temperaturstigning, så foregår det billigst, hurtigst og mest omkostningseffektivt med bl.a. en voldsom udrulning af sol- og vindenergi og elektrolyseteknologier over de næste mange år. Det slår danske og tyske forskere fast i en ny artikel i det anerkendte tidsskrift Joule.
Lysets hastighed er ikke hurtigt nok til fremtidens Internet of Skills - sådan løser vi det6.5.2022 11:48:34 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond vil et team af forskere og eksperter fra industrien og Aarhus Universitet forsøge at løse det fundamentale problem, at lysets hastighed simpelthen ikke er hurtig nok til fremtidens internet.
Forskere går til kamp mod truende antibiotikaudvikling5.5.2022 14:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Forbruget af antibiotika er stigende på verdensplan, og det samme er resistensen over for antibiotika. Om bare 30 år vil antibiotikaresistens være den tredjestørste dødsårsag i verden, forudser WHO. Med 150 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden går forskere i Danmark, USA og Holland nu sammen om at bekæmpe antibiotikaresistensen i projektet PIG-PARADIGM.
Ny professor i fremtidens grønne teknologi2.5.2022 09:52:17 CEST | Pressemeddelelse
Grøn omstilling handler om meget mere end energi og brændstof, og store dele af vores industri er i dag fuldstændigt afhængige af fossile råstoffer. I en bæredygtig fremtid er kemi- og bioteknologiske fremskridt absolut nødvendige. Zheng Guo er ny professor på Aarhus Universitet inden for enzymteknologi, der får stor betydning for fremtidens grønne samfund.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum