Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Unges studielyst er intakt trods dimensionering

Del

Årets rekordstore optag til de videregående uddannelser er en glædelig nyhed for de 66.439 ansøgere, som i dag har fået en studieplads. Uddannelsesdimensioneringen, der har sat loft over antallet af studiepladser på en række uddannelser, har dermed ikke bremset udviklingen i optaget.

”Når vi igen i år ser et rekordstort optag, selvom en række studier har fået beskåret antallet af studiepladser, er det et tegn på, at de unges studielyst ikke er blevet dæmpet, selvom alle ikke lige har fået plads på drømmestudiet,” forklarer Jakob Rathlev, der er områdechef på Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

”At flere har været villige til at søge ind på de uddannelser, hvor der er plads, er udtryk for en pragmatisme i de unges søgning, som også fremgår af, at rekordmange har fulgt virksomheders og politikeres råd om at søge ind på en ingeniøruddannelse, hvor job- og lønudsigterne er gode,” siger Jakob Rathlev.

Ingen grund til panik

23.498 ansøgere svarende til præcis hver 4. ansøger har imidlertid fået et kedeligt afslag på deres ansøgning. Nogle rammes af, at adgangskvotienterne på de mest eftertragtede uddannelser stadig er meget høje, men Jakob Rathlev advarer imod at gå i panik, hvis man ikke lige har et tårnhøjt karaktersnit.

”Selvom nogle uddannelser kræver svimlende høje gennemsnit, skal vi huske på, at det faktisk kun er 9 % af uddannelserne, der har en adgangskvotient over 9. Og med en gennemsnitlig studentereksamen har man adgang til ca. 80 % af uddannelserne, mens halvdelen af uddannelserne slet ikke har noget karakterkrav,” forklarer Jakob Rathlev.

”Er man én af dem, der ikke fik en studieplads i eftertragtede København eller Aarhus, er der stadig ledige pladser andre steder i landet, fx i Aalborg eller Odense, hvor man ovenikøbet har langt lettere ved at skaffe sig en billig studiebolig,” siger Jakob Rathlev.

Yderligere oplysninger

Områdechef for videregående uddannelser Jakob Rathlev, jra@eva.dk, tlf. 3050 2443
Presse- og kommunikationschef Trine Borg Harrild, tb@eva.dk , tlf. 4091 0021

Kontakter

Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Østbanegade 55, 3. sal
2100 København Ø

3555 0101http://www.eva.dk/
Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gør uddannelser og dagtilbud bedre - gennem evalueringer, analyser og redskaber, som bidrager til at udvikle kvalitet. Vores viden bruges på alle niveauer - fra institutioner og skoler til kommuner og ministerier.

Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum