Kræftens Bekæmpelse

Unge vil have røgfri skoledag

Del

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde er på linje med de unge, når hun foreslår røgfri skoletid. Ifølge nye tal fra Kræftens Bekæmpelse går knap tre ud af fire unge ind for, at det skal være slut med at ryge i frikvartererne i grundskolen. Halvdelen ønsker røgfri skoletid på ungdomsuddannelserne.

Regeringen har som en del af Kræftplan IV lanceret en målsætning om at gøre kommende generationer røgfri. Her er røgfri skoletid på skoler med unge under 18 år et af de håndtag, man vil gribe i. Sund fornuft, lyder vurderingen fra Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse: 

- Kan vi gøre kommende generationer røgfri, vil vi ikke kun undgå tusindvis af kræfttilfælde, vi vil også gøre en kæmpe forskel for danskernes sundhed generelt. Desværre er der stadigvæk mange unge, der begynder at ryge, fordi de synes det er sejt, og fordi de ser deres kammerater gøre det. Med en røgfri skoledag slipper vi for, at eleverne inspirerer hinanden til at ryge, siger hun.

En rapport fra Sundhedsstyrelsen har netop vist, at rygning ubetinget er den største dræber herhjemme. 13.600 danskere dør af rygning hvert år.  

Unge vil have røgfrie skoledage
Det er ikke kun forældre og foreninger som Kræftens Bekæmpelse, som kan se, at skolegang og rygning ikke er en skøn kombination. De unge selv synes også, at det skal være slut med at ryge i frikvartererne.

Ifølge en ny spørgeundersøgelse blandt 600 unge mellem 16 og 25 år bakker knap tre ud af fire op om røgfri skoletid på grundskoler. Det vil sige nul rygning – hverken på skolens område eller udenfor. Halvdelen af de unge ønsker også røgfri skoletid på ungdomsuddannelserne. 22 pct. er imod.

- Det ligner en åben dør for politikerne. Der er virkelig brug for, at der sker noget nyt, hvis vi skal have det høje antal unge rygere ned, og røgfri skoletid er et godt sted at begynde, siger Mette Lolk Hanak, der har svært ved at forstå, hvis der er modstand mod forslaget.

- Vi har i forvejen lovgivning, der siger, at man ikke må sælge tobak til mindreårige. Paradoksalt nok er der hver dag børn og unge, som alligevel ryger - ovenikøbet mens de er i skole. Det er jeg glad for, at regeringen nu vil gøre noget ved, og jeg håber, at andre partier bakker op. 

Det virker i Norge
Siden 2012 har det været forbudt at ryge på matriklen på danske grundskoler. Men det har været op til den enkelte skole at bestemme, hvad eleverne foretager sig i pauserne. Det betyder, at eleverne på langt de fleste skoler kan gå en tur ud på fortovet eller op til kiosken for at ryge.

I Norge har det siden 2014 været forbudt at ryge i skoletiden på både grundskoler og ungdomsuddannelser. Røgfri skoletid er kun et blandt flere norske tiltag, og det har virket. Mens det i Danmark er 13 pct. af de unge mellem 16 og 24 år, som ryger dagligt, og 14 pct. der ryger af og til, er det i Norge kun 4 pct., som ryger dagligt, og 9 pct. ryger af og til.Unges holdning til rygepolitik

73 pct. mener, at skoletiden skal være røgfri for elever på grundskoler
49 pct. mener, at skoletiden skal være røgfri for elever på ungdomsuddannelser

KILDE: Rundspørge af Epinion for Kræftens Bekæmpelse, juli 2016

Kontakter

Mai Brandi Ludvigsen, Kræftens Bekæmpelse, 35257208 / 25135600 eller mbl@cancer.dk

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Brun for enhver pris: 6 ud af 10 unge solariebrugere ved godt, at deres solarieforbrug kan give kræft2.10.2018 06:00pressemeddelelse

Solariebrug er kræftfremkaldende, og jo yngre du er, jo farligere er det. Men hvis vi vil have unge til at lade være med at gå i solarium, er det ikke nok at fortælle dem, at det er sundhedsskadeligt. Det ved de fleste nemlig godt, viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Solkampagnen efterlyser fokus på, at modermærkekræft er en meget alvorlig sygdom

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum