TUBA

Unge skriver sig ud af en opvækst præget af alkoholproblemer i familien

Del

Den 21. september kl. 16-18 fejrer 10 unge udgivelsen af deres tekster ved en reception på Forlaget Gyldendal. De unge har fulgt et forløb på nonprofitorganisationen TUBAs Skriveskole, der hjælper dem med at finde og tro på egen stemme - og alle os andre med at blive klogere på, hvad der kan komme ud af at vokse op i en familie med alkohol- eller stofproblemer.

TUBAs Skriveskole er et længere forløb, hvor 10 unge får mulighed for at udvikle deres talent for at skrive samtidig med, at de i TUBAs terapeutiske tilbud bearbejder deres egen historie. Der er foreløbigt gennemført to sæsoner med Skriveskolen i samarbejde med forlaget Gyldendal. Og en tredje er på vej.

De første to skriveskole-forløb har vist, hvordan de kan hjælpe med at forløse et litterært talent hos de unge og samtidig være et tilbud med terapeutiske effekter.

Som Amanda Norgreen Madsen, der deltog på dette års skriveskole, siger:

Min virkelighed har været til forhandling førhen. Men min opfattelse af verden er rigtig. Det at skrive er et fantastisk værktøj til at beskrive mit syn, mine behov, drømme og ønsker i et trygt rum. Det skabte nye fantasifulde løsninger og tiltrængte afslutninger, og det frigav gamle tankemønstre, som jeg var groet fast i. Det er et rum jeg har givet til mig selv og kan tage med videre i livet.”

Hvert forløb bliver afsluttet med en samlet antologi med de unges tekster og en reception, hvor de unge læser uddrag af deres tekster.

Hvorfor har TUBAs unge et særligt talent?

At vokse op i en familie præget af misbrug har store konsekvenser for barnet. Børn af misbrugere bruger gennem opvæksten ofte mange af deres kræfter på at være opmærksomme på omgivelserne, at tilpasse sig forældrenes behov og på i det hele taget at overleve.

De unge, der går i terapi i TUBA, beskriver, at de som børn vidste, om deres forældre var berusede alene ud fra lugten i opgangen eller lydstyrken på radioen, når de åbnede døren til deres hjem efter skole.

Børn, der er vokset op i en utryg hverdag som følge af misbrug i familien, har ofte antennerne ude og udvikler et meget fintfølende sansesystem til at aflæse andre mennesker og stemninger.

En del af de unge i TUBA fortæller, at de som børn brugte fantasien til at slippe væk fra virkeligheden. De opdigtede historier om en anden verden eller en barndom, hvor mor og far var til stede på en kærlig og omsorgsfuld måde.

Kursusleder Christina Thiemer, Gyldendal:
”Det, at du fra barnsben har lært, at du skal være top-opmærksom på det rum, du træder ind i, er en kæmpe gave, hvis du har lyst til at beskæftige dig med tekst. Alle på Tubas skrivehold har været i stand til at fremtrylle knivskarpe miljøer og stemninger,” siger Christina Thiemer, eventchef hos Gyldendal og stifter af boghandlen Thiemers Magasin.

Deltager på dette års skriveskole Amanda Norgreen Madsen:
”Det var fantastisk at opleve menneskelige træk som kan opstå ved at være et 'antennebarn'. Personlighedstræk som årvågenhed, generøsitet, ydmyghed og hensyntagen. De andre deltagere har givet mig en større selvindsigt.”

Landsleder Henrik Appel, TUBA: 
”Vi håber, at de unges tekster kan inspirere andre unge i samme situation til at udtrykke sig gennem ord og skrivning, ligesom vi gerne vil bruge teksterne til at sætte fokus på de unges muligheder for at få hjælp i TUBA til at håndtere de belastninger, som de har som følge af deres opvækst,” siger landsleder i TUBA, Henrik Appel.

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Information om TUBA

TUBA
TUBA
Vesterbrogade 69, 1. tv
1620 København V

http://www.tuba.dk

TUBAs skriveskole 

10 unge ml. 18-35 år, der går eller har gået i TUBA, kan deltage i skriveskolen ad gangen. De unge mødes til 10 undervisningsdage hen over en periode på 6 måneder. De unge undervises i at skrive kreativt og omsætte deres evner til at registrere deres omgivelser og fornemme andres sindsstemninger til tekster af forskellige genrer (f.eks. noveller, digte, teatermanuskripter, erindringer mv).

Der er optagelse på skriveforløbet. Aspirerende deltagere skal indsende en kort tekst, der vurderes af kursuslederen i samråd med én af TUBAs terapeuter.

I undervisningen vil der indgå en skriveworkshop hos Gyldendal, inspirationsbesøg af forfattere og andre, der arbejder professionelt med skrivning. Ved alle kursusgange er en terapeut fra TUBA medunderviser, så de unge, der har behov for at bearbejde følelser og oplevelser, som de kommer i kontakt med i forløbet, får mulighed for det.

Skriveskolen blev til i samarbejde med Gyldendal i 2019. TUBA fik øje på de unges litterære talent på de forfatterworkshops, som er en del af organisationens sommerhøjskole, og besluttede derfor at sammensætte et selvstændigt forløb.

 

De unge i TUBA

TUBA tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til børn og unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug. Hjælpen er gratis for de unge. TUBA tilbyder individuel terapi og gruppeterapi. Desuden har TUBA flere andre aktiviteter, der styrker denne gruppe af børn og unge som f.eks. Skriveskolen. 

Sundhedsstyrelsen har skønnet, at 122.000 børn mellem 0-18 år lever i familier med alkoholmisbrug. I 2020 havde TUBA knap 4000 unge i behandling i TUBAs 34 afdelinger over hele landet. Langt de fleste unge søger hjælp i TUBA, når deres senfølger begynder at spænde ben for dem i deres eget liv; på studiet, i parforholdet eller socialt. 

Følg pressemeddelelser fra TUBA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TUBA

Unge fra hjem med alkoholproblemer vinder tur op i Storebæltsbroens pyloner23.9.2021 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Lige så langt der er til pylonernes top på Storebæltsbroen, lige så svært kan det være at overvinde konsekvenserne af at vokse op i en familie, der er ramt af alkoholproblemer. - Vi ved, at de ar, som en barndom med forældre, der har haft et alkoholproblem eller stofmisbrug, giver, ikke bare forsvinder, fordi man fylder 18 år, siger Amanda Sommer, der er vokset op i en familie ramt af misbrug. Hun er bestyrelsesmedlem i den frivillige forening TUBANU, der taler for behandlingsgaranti til børn af misbrugere. Hun har sammen med fire andre unge fra TUBANU vundet en tur op i pylonerne fredag den 24. september kl. 15.

Ny forskning: Specialiseret terapi har afgørende effekt for unge, der er børn af forældre med alkoholproblemer30.8.2021 09:56:14 CEST | Pressemeddelelse

Kan børn, der er påvirket af en opvækst med forældre med alkohol- og stofproblemer, hjælpes, når de selv er blevet voksne? Det enkle svar er JA! Stort forskningsprojekt fra Aarhus Universitet slår fast, at de psykiske mén, som de unge tumler med langt ind i deres voksenliv, fylder markant mindre efter et specialiseret behandlingsforløb. Den 1. september 2021, kl. 15-18 afholder TUBA en faglig konference i Folketingets fællessal, hvor forskningsprojektets første delkonklusioner bliver præsenteret.