Børns Vilkår

Undskyldning til Godhavnsdrenge var en vigtig milepæl – men også starten på en ny kamp

Del

Siden statsminister Mette Frederiksen for et år siden gav en officiel undskyldning til Godhavnsdrengene og andre svigtede børnehjemsbørn, har Børns Vilkår modtaget 80 henvendelser fra tidligere anbragte, der søger om hjælp til erstatningssager. Det er dog svært at løfte bevisbyrden i sager, der går langt tilbage, og Børns Vilkår efterlyser derfor et politisk alternativ.

Det var en afgørende milepæl, da statsminister Mette Frederiksen for præcis et år siden sagde officielt undskyld til Godhavnsdrengene og andre svigtede børnehjemsbørn for de grove svigt, de blev udsat for op gennem 50’erne, 60’erne og 70’erne.

”Undskyldningen slog én gang for alle fast, at ofrene var uden skyld. Hvilket er helt afgørende – også for anbragte børn i dag. Med en officiel undskyldning følger nemlig anerkendelsen af, at det aldrig er børns skyld, at de bliver anbragt, eller når de udsættes for svigt i forbindelse med anbringelsen,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Landsforeningen Godhavnsdrengene havde i årtier kæmpet for at få en officiel undskyldning fra den danske stat, og da den endelig kom, blev foreningen efterfølgende nedlagt.

Undskyldning åbnede nye døre
Det var dog ikke alle svigtede børnehjemsbørn fra dengang, der så undskyldningen som et punktum. Flere så derimod en mulighed for endelig at opnå en økonomisk kompensation for det, de har været udsat for.

Børns Vilkår har siden den officielle undskyldning 13. august sidste år modtaget omkring 80 henvendelser fra tidligere anbragte børn, der har oplevet svigt, og som håber på en form for økonomisk erstatning. Henvendelserne kommer i mange tilfælde fra ældre personer, der har været anbragt på Godhavn eller lignende børnehjem, i familiepleje eller anden form for offentlig anbringelse.

Fælles for mange af sagerne om erstatning er, at omsorgssvigtet ligger mange år tilbage. Det betyder, at der er få eller ingen akter eller anden dokumentation for de svigt, de har været udsat for, og at sagerne derfor kan være svære at bevise. Samtidig er det ofte en meget belastende proces at skulle igennem for offeret.

Brug for et alternativ
”Vi ser et stort behov for, at der fra politisk side bliver set på, hvordan sager om erstatning kan behandles bedre og mere skånsomt for de berørte. I andre lande som f.eks. Norge og Sverige har man sammen med en undskyldning tilbudt en økonomisk kompensation. En løsning herhjemme kunne være at oprette et erstatningsnævn med en standardiseret erstatning og en fast procedure for de her sager, hvor vi ved, at der med stor sandsynlighed har fundet massive omsorgssvigt sted,” siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

15 tidligere anbragte på drengehjemmet Godhavn er på vej med en stævning af staten på 4,5 millioner kroner for de svigt, de har været udsat for som børn. Det er 15 enkeltindivider og ikke Landsforeningen Godhavnsdrengene, der står bag sagsanlægget

Kontakter

Information om Børns Vilkår

Børns Vilkår
Børns Vilkår
Trekronergade 26
2500 Valby

35 55 55 59http://www.bornsvilkar.dk/

Følg pressemeddelelser fra Børns Vilkår

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Børns Vilkår

Rekordmange danskere går på gaden for at støtte udsatte børn18.10.2020 05:00:00 CESTPressemeddelelse

Aldrig før har Børns Vilkår oplevet så stor interesse fra danskere, der ønsker at samle ind til udsatte børn. Omkring 9.000 indsamlere har tilmeldt sig landsindsamlingen den 18. oktober, og behovet for støtte er stort. Sidste år havde BørneTelefonen over 55.000 rådgivningssamtaler med børn og unge. Endnu flere forsøgte at komme igennem, men måtte opgive på grund af kø på linjen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum