Undgå vandskader i sommervarmen
Det er ikke kun dyr og mennesker, der lider i varmen. Også vandrør er i fare for at blive utætte på grund af den varme tørre jord. Det kan koste dyrt, så boligejere med ældre huse bør være opmærksomme i varmen, lyder det fra brancheorganisationen TEKNIQ.
Hvis du bor i et hus med ældre installationer, er der god grund til at holde ekstra godt øje med dit vandforbrug i disse varme dage. På grund af den meget varme sommer, er der nemlig risiko for, at stikledninger, som er vandforsyningen ind til huset, knækker på grund af varmen.
”Støbejern er lidt ligesom glas. Hvis du har gamle vandinstallationer, der er udført i støbejern, kan du risikere, at vandrørene knækker. Jorden omkring vandrørene bliver nemlig meget tør og hård som sten, og lægger et stort pres på vandrørene.,” siger Birger T. Christiansen, teknisk konsulent i brancheorganisationen TEKNIQ, der repræsenterer de danske el- og vvs-installatører.
Han understreger, at det kun er et problem de steder, hvor stikledninger er gamle og er af støbejern. Nyere installationer er lavet af plast, og plast kan udvide sig og tilpasse sig bevægelser i jorden. Derfor behøver du kun være særlig opmærksom, hvis installationerne er lavet af støbejern.
Tjek dit vandforbrug
Vandskader er dyre, og medfører store følgeskader i huset, hvis de ikke opdages hurtigt.
”Hvis du gerne selv vil undersøge, om dine vandrør er sprunget på grund af varmen, kan du tjekke ved at se, om vandmåleren kører rundt, selvom du har lukket for alle haner. Hvis den lille viser kører rundt, er det tegn på, at der er en lækage i et rør. Hvis du er det mindste i tvivl, bør du kontakte en autoriseret vvs-installatør, da det hurtigt kan blive en dyr omgang, hvis der er hul på vandrøret,” siger Birger T. Christiansen.
Hvis vandmåleren står stille, og der bliver vådt i eller ved huset alligevel, kan det være stikledningen uden for huset, der er knækket. Hvis det er tilfældet, så vil det typisk være vandforsyningen, som skal dække det tabte vand, men boligejeren selv, der er ansvarlig for skaden.
Faktaboks
Du skal være opmærksom på, om dit vandforbrug stiger, hvis:
- Du har ældre installationer, der er lavet af støbejern.
- Du har indbyggede vandrør, der er skjult i vægge og gulve, hvor en lækage kan være svær at se.
- Dine vandrør ikke er isolerede. Det gælder også for ældre huse, selvom de er helårsbeboede, især hvis rørene er placeret i uisolerede loftsrum eller skunke. En huskeregel er, at alle vandrør, der ligger uden for den isolerede del af boligen (klimaskærmen), er i risiko for at sprænge primært om vinteren på grund af frost.
Kilde: TEKNIQ Installationsbranchen
Yderligere oplysninger:
Birger T. Christiansen, teknisk konsulent, TEKNIQ – mobil: 23 33 91 28 / btc@tekniq.dk
Information om TEKNIQ Installationsbranchen
TEKNIQ repræsenterer 2.800 tekniske installationsvirksomheder. Installationsbranchen beskæftiger 45.000 medarbejdere og har en årlig omsætning på 50 milliarder kroner. Medlemsvirksomhederne beskæftiger sig med tekniske installationer, primært inden for det autoriserede område.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Installationsbranchen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Installationsbranchen
Hver tiende varmepumpe installeres med fejl29.1.2019 07:21:44 | Pressemeddelelse
Salget af varmepumper stiger stadig hastigt, men en ny undersøgelse slår skår i glæden. 1 ud af 10 varmepumper, der bliver installeret i helårsboliger, giver således husejerne problemer. Brancheorganisationen TEKNIQ opfordrer til, at godkendelsesordningen for de virksomheder, der installerer pumperne, gøres obligatorisk.
Kontrol: To ud af tre LED-produkter er ulovlige25.1.2019 05:12:56 | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsen har fundet fejl på 19 ud af 30 tilfældigt udvalgte LED-belysningsprodukter. Fabrikanterne skal stramme op, lyder det fra både Sikkerhedsstyrelsen og brancheorganisationen TEKNIQ.
Slip boligjobordningen ud af spændetrøjen15.1.2019 13:59:56 | Pressemeddelelse
Det giver god mening, når skatteministeren inviterer S og DF til at deltage i overvejelser om den fremtidig udformning af boligjobordningen. Det siger brancheorganisationen TEKNIQ. Her opfordrer man til, at politikerne benytter lejligheden til at kigge nærmere på både form og indhold, hvis ordningen for alvor skal styrke den grønne omstilling og samtidig fungere som et effektivt middel i kampen mod det sorte arbejde.
Nettet flyder med ulovlige armaturer18.12.2018 06:00:00 | Pressemeddelelse
Fire ud af seks tilfældigt udvalgte armaturer købt på internettet er ikke godkendt til drikkevand og kan derfor ikke bruges i Danmark. Det viser en markedskontrol, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har gennemført. Ifølge brancheorganisationen TEKNIQ stiller det både forbrugere og installatører i en meget uheldig situation.
Der er kamp om medarbejderne - men ingen rekrutteringspanik i installationsbranchen14.12.2018 10:17:06 | Pressemeddelelse
Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at det bliver stadig sværere for danske virksomheder at rekruttere de ønskede medarbejdere. Det gælder også i el- og vvs-branchen, hvor man dog ifølge brancheorganisationen TEKNIQ stadig er i stand til at finde løsninger på rekrutteringsudfordringerne.
Hold fokus på erhvervslivet30.11.2018 16:40:24 | Pressemeddelelse
Finansloven for 2019 handler i vid udstrækning om at bedre forholdene for landets pensionister og stramme udlændingepolitikken. Hos brancheorganisationen TEKNIQ opfordrer man til, at politikerne også husker fortsat at arbejde for at forbedre og forenkle forholdene for dansk erhvervsliv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum