Undgå madspild og mavepine i påsken

Påsken rimer på laks, æggesalat og lune frikadeller, men ofte overvurderer vi, hvor meget vores gæster kan sætte til livs, når vi samles om påskebordet.
- Det er oplagt at spise resterne fra påskefrokosten dagen efter, fryse dem ned eller trylle dem om til nye retter. Men det er vigtigt at behandle madresterne korrekt, så man ikke risikerer at blive syg af madbakterier, som kan formere sig hurtigt i det tidsrum, maden står på spisebordet, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Bente Holst.
Her får du Fødevarestyrelsens fem råd til at undgå madspild og mavepine i påsken:
1. Kig i skabene, før du handler
Start med at se efter, hvad du har i køleskabet og i fryseren, og planlæg menuen ud fra dét. Det forhindrer, at du køber varer, du har i forvejen
2. Lad retterne afløse hinanden
Undgå at sætte al maden ind på bordet på én gang. Lad serveringerne afløse hinanden, så alle retterne ikke står på bordet samtidig. Server f.eks. fisken først og stil den på køl igen, så snart dine gæster er færdige med at spise den ret. Så sikrer du, at sundhedsskadelige bakterier ikke får lov at udvikle sig.
3. Vær særligt opmærksom på fisk og skiveskåret pålæg
I røget laks, gravad laks og skiveskåret kødpålæg er der gunstige betingelser for, at bakterier kan udvikle sig. Disse retter skal på køl igen så hurtigt, som muligt, hvis du vil spise dem dagen efter. En god tommelfingerregel er, at retterne ikke skal stå på bordet længere end to timer.
4. Server varme retter rygende varme – og varm eventuelle rester godt igennem dagen efter
Varme retter skal serveres rygende varme (også den lune leverpostej). Du kan godt varme rester af varm mad op igen, hvis resterne ikke har stået for længe på bordet ved stuetemperatur, er sat hurtigt på køl efter servering og bliver varmet godt igennem igen.
5. Gem alle rester, også de små
Husk, at alt i princippet kan fryses ned og bruges igen. Også rester af frisk persille og purløg. Kogte kartofler, pasta og ris kan bruges i salater eller som fyld i supper, æggekager og madtærter. Rugbrødsrester kan rives til ymerdrys, og stumpen af skæreost kan rives, fryses og bruges senere på en pizza eller i bechamelsovs.
Følg Fødevarestyrelsen på Facebook og Instagram for at få flere gode råd til påskens måltider.
Få flere tips og tricks til at minimere madspild her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/madspild
Yderligere oplysninger
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon på 22 84 48 34.
Nøgleord
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Fødevarestyrelsen har beslaglagt omkring 50.000 tons korn hos Danish Agro efter fund af skadedyr, mug og skimmel10.10.2025 16:44:30 CEST | Pressemeddelelse
Forekomst af mus og rotter, mug og skimmel hos Danish Agro i Dalmose har fået Fødevarestyrelsen til at beslaglægge alt korn på virksomheden. Kornet er uegnet som fødevarer. Fødevarestyrelsen undersøger nu forholdene på andre af Danish Agros lokaliteter.
Hønsebesætning ved Fredericia er ramt af fugleinfluenza8.10.2025 08:06:04 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har konstateret den smitsomme sygdom fugleinfluenza i en besætning med ca. 150.000 høns ved Fredericia. Besætningen aflives onsdag. Udbruddet er det første i en dansk fjerkræbesætning siden april 2025. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning bliver omfattet af restriktioner.
Hundesnoren skal bruges med omtanke – og kun midlertidigt1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
1. juli træder nye regler i kraft for, hvornår og hvordan hundeejere må binde deres hunde. Målet er at sikre bedre dyrevelfærd og undgå, at hunde står bundet i lang tid uden opsyn.
Naturstyrelsen får dispensation fra regler for tilsyn med dyr i naturnationalparker21.6.2025 07:59:34 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har søgt dispensation fra §9 i Dyrevelfærdsloven og skal nu tilse studene i naturnationalparkerne Fussingø og Gribskov på bestandsniveau. Dispensationen er ikke en lempelse, men en præcisering af vilkårene for tilsyn med stude i naturnationalparkerne.
Nu skal mange hunderacer tjekkes af dyrlægen inden parring3.6.2025 11:20:50 CEST | Pressemeddelelse
Nye regler skal forebygge arvelige lidelser blandt hunde og beskytte tæverne mod for tidlig parring og mange hvalpekuld.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum