Undgå madspild og mavepine i påsken
Påsken rimer på laks, æggesalat og lune frikadeller, men ofte overvurderer vi, hvor meget vores gæster kan sætte til livs, når vi samles om påskebordet.
- Det er oplagt at spise resterne fra påskefrokosten dagen efter, fryse dem ned eller trylle dem om til nye retter. Men det er vigtigt at behandle madresterne korrekt, så man ikke risikerer at blive syg af madbakterier, som kan formere sig hurtigt i det tidsrum, maden står på spisebordet, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Bente Holst.
Her får du Fødevarestyrelsens fem råd til at undgå madspild og mavepine i påsken:
1. Kig i skabene, før du handler
Start med at se efter, hvad du har i køleskabet og i fryseren, og planlæg menuen ud fra dét. Det forhindrer, at du køber varer, du har i forvejen
2. Lad retterne afløse hinanden
Undgå at sætte al maden ind på bordet på én gang. Lad serveringerne afløse hinanden, så alle retterne ikke står på bordet samtidig. Server f.eks. fisken først og stil den på køl igen, så snart dine gæster er færdige med at spise den ret. Så sikrer du, at sundhedsskadelige bakterier ikke får lov at udvikle sig.
3. Vær særligt opmærksom på fisk og skiveskåret pålæg
I røget laks, gravad laks og skiveskåret kødpålæg er der gunstige betingelser for, at bakterier kan udvikle sig. Disse retter skal på køl igen så hurtigt, som muligt, hvis du vil spise dem dagen efter. En god tommelfingerregel er, at retterne ikke skal stå på bordet længere end to timer.
4. Server varme retter rygende varme – og varm eventuelle rester godt igennem dagen efter
Varme retter skal serveres rygende varme (også den lune leverpostej). Du kan godt varme rester af varm mad op igen, hvis resterne ikke har stået for længe på bordet ved stuetemperatur, er sat hurtigt på køl efter servering og bliver varmet godt igennem igen.
5. Gem alle rester, også de små
Husk, at alt i princippet kan fryses ned og bruges igen. Også rester af frisk persille og purløg. Kogte kartofler, pasta og ris kan bruges i salater eller som fyld i supper, æggekager og madtærter. Rugbrødsrester kan rives til ymerdrys, og stumpen af skæreost kan rives, fryses og bruges senere på en pizza eller i bechamelsovs.
Følg Fødevarestyrelsen på Facebook og Instagram for at få flere gode råd til påskens måltider.
Få flere tips og tricks til at minimere madspild her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/madspild
Yderligere oplysninger
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon på 22 84 48 34.
Nøgleord
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Hakket oksekød årsag til salmonellaudbrud9.5.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Oksekød fra England er årsag til det udbrud med Salmonella, som de seneste knap to måneder har ramt mere end 50 patienter i Danmark. Det viser resultaterne af det opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og den danske importør.
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
Er du klar til at blive katteejer?3.4.2024 13:48:00 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med flere danske organisationer udviklet webportalen ’Klar til kat’ med en række gode råd til katteejere og dig, der overvejer at blive det.
Forskere modtager 1,5 mio. kr. fra Danmarks 3R Center til metoder, der skal begrænse brug af forsøgsdyr14.3.2024 10:35:25 CET | Nyhed
Forskning i brug af kikkertkirurgi, kunstigt væv og AI-overvågning skal medvirke til at reducere brug af forsøgsdyr og lindre forsøgsdyrs smerte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum