sundhed.dk

Undgå blodpropper på flyrejsen

Del

Det gælder om at få bevæget sig under flyveturen hvis man vil minimere risikoen for blodpropper, lyder det fra praktiserende læge og lægelig konsulent for sundhed.dk, Bo Gandil.

Efterårsferien står for døren, og det betyder, at mange danskere flyver på ferie. På flyveture sidder vi som regel ned i længere tid ad gangen, og det kan øge risikoen for blodpropper.

De fleste af os kender til at fødder og ben hæver en smule under en længere flyrejse, men hvis benene bliver røde og ømme og åretegningerne bliver tydelige, er der grund til at være opmærksom.

”Når vi sidder ned i samme stilling i mange timer, er det svært for blodet at komme fra benene, og op ad bakke til hjertet. Hvis blodet bliver stående i benene for længe, kan det klumpe sig sammen, og så kan der dannes blodpropper”, forklarer Bo Gandil. 

Han forklarer, at det er en god idé at lave forebyggende øvelser, når man er ude at flyve for at minimere risikoen for blodpropper.

"For at hjælpe med at pumpe blodet tilbage til hjertet er det en god idé at lave venepumpeøvelser under flyveturen. Det gør man ved at vippe fodleddet frem og tilbage, så blodet bliver pumpet tilbage til hjertet. Det er også godt for blodstrømingen at komme op og gå under de lange flyveture og at rejse med støttestrømper, som forbedrer venepumpens funktion og forebygger hævede ben", forklarer han.

Du kan læse meget mere om hvordan du kan mindske risikoen for at få en blodprop under flyrejsen på sundhed.dk

Sådan behandles blodpropper

Blodpropper behandles med blodfortyndende medicin. Hvis du skal have blodfortyndende medicin med på din flyrejse, kan du logge ind i Medicinkortet på sundhed.dk og se din nuværende medicin, ligesom du kan anmode din læge om at få dine recepter fornyet. Du kan også finde gratis sundhedstilbud nær dig, som kan hjælpe med at forebygge blodpropper, eller til genoptræning efter en blodprop.

Billeder

Information om sundhed.dk

sundhed.dk
sundhed.dk
Dampfærgevej 22
2100 København Ø

44 22 20 80http://www.sundhed.dk

Sundhed.dk er din digitale indgang til sundhedsvæsenet. En portal, der giver dig overblik over din sundhed og sygdom, og som er ejet af staten, kommunerne og regionerne.

Følg pressemeddelelser fra sundhed.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra sundhed.dk

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum