Undgå at sprede fugleinfluenza, hvis du kører med fjerkræ eller rugeæg

Del

Danske vognmænd spiller en vigtig rolle i kampen for at holde fugleinfluenza i skak, både i Danmark og udlandet.

Grundig rengøring og desinfektion af lastbiler, der kører med æg og fjerkræ, er afgørende for at forhindre spredning af fugleinfluenza.
Grundig rengøring og desinfektion af lastbiler, der kører med æg og fjerkræ, er afgørende for at forhindre spredning af fugleinfluenza.

Fugleinfluenza slog i slutningen af oktober ned i Danmark igen. Foreløbig er både en stor professionel kalkunbesætning og et mindre hobbyhønsehold ved Slagelse blevet ramt af sygdommen, der næsten uden undtagelse er dødelig for fuglene.

Fugleinfluenza truer både dyrevelfærden og dansk eksport af æg og fjerkræ. Flere lande har da også allerede sat grænsebommen ned for dansk fjerkræeksport, selvom myndighederne hurtigt rykkede ud og aflivede de 28.000 kalkuner og den mindre hobbybesætning på Slagelsekanten.

Hvad kan du gøre

Som vognmand er det utrolig vigtigt, at du lever op til EU-reglerne for transport af fjerkræ og rugeæg, og på den måde bidrager til, at du hverken kører smitten ind i Danmark eller transporterer den rundt herhjemme eller i vores nabolande.

’Uanset om du kører i Danmark eller i udlandet, er det vigtigt, at du ikke kører ind i de zoner, landene opretter rundt om et udbrud, uden at du har en tilladelse fra de nationale myndigheder’, forklarer sektionsleder i Fødevarestyrelsen Signe Balslev.

Hun understreger, at det er lovpligtigt, at du sikrer, at den lastbil du kører i, altid bliver rengjort og desinficeret både indvendigt og udvendigt og hurtigst muligt, efter du har afleveret dyr - uanset om det sker i Danmark eller udlandet.

’Husk også, at du skal føre optegnelser over rengøring og desinfektion og kunne fremvise dem til Fødevarestyrelsen under en kontrol’, understreger Signe Balslev.

Uanset, hvor du kører med fjerkræ og rugeæg, er det vigtigt, at du tænker over, hvad du kan gøre for ikke at få eksempelvis ekskrementer fra dyrene med på dit fodtøj og arbejdstøj. Rens gerne, så vidt det er muligt, dit arbejdstøj, fodtøj og redskaber, inden du sætter dig bag rattet og kører videre. Så er du med til at begrænse risikoen for, at fugleinfluenzaen bliver spredt i Europa.

Læs mere om reglerne for rengøring og desinfektion af transportmidler efter kørsel med fjerkræ og rugeæg.

Se zoner, der oprettes i Europa i forbindelse med udbrud af fugleinfluenza her. Husk at vælge den seneste konsoliderede udgave.

Yderligere oplysninger

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon 22 84 48 34.

Nøgleord

Billeder

Grundig rengøring og desinfektion af lastbiler, der kører med æg og fjerkræ, er afgørende for at forhindre spredning af fugleinfluenza.
Grundig rengøring og desinfektion af lastbiler, der kører med æg og fjerkræ, er afgørende for at forhindre spredning af fugleinfluenza.
Download

Information om Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31
2600 Glostrup

72 27 69 00​http://www.foedevarestyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Hobbyhøns ramt af fugleinfluenza3.11.2021 18:23:42 CET | Nyhed

Blot to dage efter en større kalkunbesætning ved Slagelse blev ramt af fugleinfluenza, er endnu en besætning blevet smittet. Denne gang drejer sig om en mindre hobbybesætning med omkring 50 dyr, blandt andet gæs, høns og ænder. Den lille hobbybesætning ligger mindre end en kilometer fra den kalkunbesætning, som søndag blev erklæret smittet. Her gik Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen tirsdag i gang med at aflive de 28.000 kalkuner på farmen. Også fuglene i hobbybesætningen bliver nu aflivet af Fødevarestyrelsen. 'Det nye fund i Boeslunde viser, at alle skal være på vagt, uanset om man har en stor erhvervsfjerkræbesætning eller blot en håndfuld høns i baghaven. Fugleinfluenzaen er derude. Sygdommen smitter dyrene. Derfor er det så vigtigt, at alle med fjerkræ følger reglerne', understreger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Camilla Brasch Andersen. Har du en hobbybesætning på 40 kvadratmeter eller derunder, skal du holde dit fjerkræ bag hegn. Du kan være med til at mindske risikoen fo

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum