Undersøgelse: Ekstremt høj COVID-smitte blandt udsatte i og omkring Paris
Med vinteren på vej lurer en stor risiko for massiv spredning af COVID-19 blandt udsatte som hjemløse og migranter. Midlertidige herberger giver hjemløse en seng for den kolde vinternat, men her risikerer de også at være i tæt kontakt med hinanden i længere tid – måske uden at hygiejnen i top. Og derfor kan herbergerne også blive COVID-epicentre. Det bekræfter en ny undersøgelse fra Frankrig nu også.
Undersøgelsen viser, at over halvdelen af de udsatte, der har deltaget - fordelt på 14 steder i og omkring Paris, hvor de er tæt sammen - har været smittet med COVID-19.
Det er Læger uden Grænser, der sammen med en samarbejdspartner har testet 818 udsatte på 10 nødherberg, to steder med maduddeling og to steder, hvor arbejdere er indkvarteret. Test, der skulle vise, om de udsatte – hjemløse, migranter, flygtninge, asylansøgere og uledsagede børn - havde antistoffer og dermed tidligere har været smittet med COVID-19.
”Resultatet bekræfter, at spredningen af virussen er særligt stor under overfyldte og trange forhold, som for eksempel når mange mennesker deler værelse, bad og køkken,” siger Astrid Opstrup, sygeplejerske i Læger uden Grænser.
I undersøgelsen kan man også aflæse en stor forskel i andelen af smittede fra sted til sted. Igen har det haft betydning, hvor mange mennesker der har været samlet, og hvor stor fysisk afstand de har kunnet holde.
I nødherbergene spænder andelen af udsatte, der har haft COVID-19, fra 23 procent til 62 procent. På stederne med maduddeling er andelen 18 procent og 25 procent, og på de to steder, hvor arbejdere er indkvarteret, er den helt oppe på 82 procent og 94 procent.
De alarmerende høje tal understreger, hvor vigtigt det er at sørge for, at de udsatte kan overholde forholdsregler, når de i løbet af vinteren har behov for at være mere indendørs og overnatte på midlertidige herberg. Hvis ikke, kan smitten eksplodere, advarer Læger uden Grænser.
”Vi frygter at se en voldsom spredning af COVID-19, når kulden rammer, og udsatte i højere grad søger indenfor, hvor de ofte vil være tæt sammen. For at undgå det bør myndighederne indkvartere de udsatte på hoteller og overnatning med mulighed for enkeltværelser, som gør det muligt at holde afstand og tage de nødvendige forholdsregler, frem for store fællesarealer som gymnastiksale. De bør kun bruges som allersidste udvej,” siger Astrid Opstrup.
Baggrund
- Frankrig lukkede ned, da pandemien brød ud. Under nedlukningen flyttede myndighederne de udsatte væk fra gaden og ind i nødherberg, på hoteller og til større steder som sportshaller og gymnastiksale i og omkring den franske hovedstad.
- Læger uden Grænsers hold har besøgt og behandlet patienter på over 70 af stederne i Paris, Val d’Oise and Seine-Saint-Denis, hvor de udsatte ofte lever og sover op og ned af hinanden.
- I undersøgelsen er 818 personer blevet testet for antistoffer på 14 steder i slutningen af juni.
- Undersøgelsen er lavet af Læger uden Grænser og the Institut Pasteur mellem 23. juni og 2. juli 2020 for at evaluere, hvor meget smitten breder sig, og for at forme strategier for, hvordan virussen kan forebygges blandt de udsatte.
Nøgleord
Kontakter
Signe Dalgas DamgaardPresseansvarlig
Tlf:41777446sda@copenhagen.msf.orgInformation om Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling
Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Angreb på Læger uden Grænser er næsten fordoblet siden 2020: Danmark må kæmpe for krigens regler12.6.2025 06:47:00 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport melder Læger uden Grænser, at angreb mod deres medarbejdere, patienter og faciliteter stiger år for år. Organisationen insisterer på, at den danske regering går forrest og sikrer, at lægehjælp beskyttes i krig og konflikt.
Læger uden Grænser: Gaza er blevet en massegrav for palæstinenserne – og for dem, der hjælper dem16.4.2025 10:14:00 CEST | Pressemeddelelse
Palæstinensiske liv bliver endnu engang systematisk ødelagt, advarer Læger uden Grænser, tre uger efter våbenhvilens ophør. En række dødelige angreb viser igen en total mangel på respekt for menneskeliv og for humanitære og medicinske medarbejdere i Gaza.
Her er de kriser, vi glemte i 202429.12.2024 08:08:18 CET | Pressemeddelelse
Sygdomme, der koster liv i det globale syd, seksuel vold i flygtningelejre og én af verdens farligste flygtningeruter har fået meget lidt opmærksomhed det seneste år, selv om det er kriser, som foregår lige nu. Men vi skal insistere på ikke at glemme dem, mener Læger uden Grænser.
Læger uden Grænser indstiller redninger på Middelhavet i en periode13.12.2024 12:57:17 CET | Pressemeddelelse
Administrative benspænd i Italien gør det umuligt for Læger uden Grænser at fortsætte redningsaktionerne på Middelhavet med det nuværende skib, Geo Barents. Derfor indstiller organisationen driften af skibet, men forpligter sig på at vende tilbage til Middelhavet hurtigst muligt.
Blokade tvinger Læger uden Grænser til at standse behandling af underernærede børn i lejr i Sudan18.10.2024 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
5.000 børn med akut underernæring i Zamzam-lejren i det nordlige Darfur i Sudan kan ikke længere få behandling. Det er en konsekvens af, at landets stridende parter blokerer vejene til området, og derfor kan Læger uden Grænser og andre ikke få mad, medicin og andre vigtige forsyninger ind. I slutningen af september løb Læger uden Grænser tør for forsyninger, så blandt andre 2.900 børn med alvorlig akut underernæring nu må undvære behandling. Det er kun på organisationens hospital med 80 senge, at man fortsat kan tage imod patienter. Og det er begrænset til de børn, som er i størst risiko for at dø. ”Der er et meget presserende behov for, at der kommer langt flere forsyninger som mad og ernæringsbehandling ind til en befolkning, som i øjeblikket er i en katastrofal situation," siger Michel-Olivier Lacharité, som leder Læger uden Grænsers akutberedskab i Sudan. De seneste uger er der kommet begrænsede forsyninger ind, men det er alt for lidt til at kunne dække de massive behov hos de man
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum