Varde Kommune

”Under Sandet” fortæller et skjult stykke danmarkshistorie

Del

Den Oscar-nominerede danske film ”Under Sandet” skildrer den dramatiske historie om minerydning langs den jyske vestkyst umiddelbart efter Anden Verdenskrig. Filmen er optaget i autentiske rammer i området omkring Blåvand.

OSCAR

Ved afslutningen af Anden Verdenskrig lå der halvanden million livsfarlige miner i Danmark. Dem havde den tyske besættelsesmagt placeret under sandet langs den danske vestkyst for at forhindre en allieret invasion. De miner blev de tyske soldater efter krigens afslutning bedt om selv at fjerne, inden de fik lov at tage hjem.

Historien har været et overset kapitel i danmarkshistorien, og det er efterfølgende blevet diskuteret, om der var tale om en regulær krigsforbrydelse.

Man kan stadig opleve bunkere og et hav af andre krigslevn ved vestkysten.

 

FAKTA

  • Fra maj 1945 og fem måneder frem blev i alt 1,4 millioner miner fjernet langs den jyske vestkyst. Under arbejdet med rydningen af minerne led tyskerne større tab end under invasionen og hele den efterfølgende besættelse af Danmark.

  • Handlingen i ”Under Sandet” er en del af den historie, der skal fortælles på Tirpitz Museet ved Blåvand, der slår dørene op til sommer.

  • Tirpitz Museet er designet af Bjarke Ingels Group og graves ned i det vestjyske klitlandskab ved den gamle tyske forsvarsbunker, Tirpitz-stillingen.

  • Under Sandet er optaget i autentiske rammer ved vestkysten i Varde Kommune, der har støttet filmen med 1,2 millioner kroner.

Kontakter

Claus K. Jensen
Museumsdirektør
29 38 66 64
ckj@vardemuseum.dk

Erik Buhl
Borgmester i Varde Kommune
40 17 44 54
erbn@varde.dk

Steffen Kjær
Kommunikationschef, Varde Kommune
23 36 26 38
stkj@varde.dk

Information om Varde Kommune

Varde Kommune
Varde Kommune
Bytoften 2
6800 Varde

7994 6800http://www.vardekommune.dk/

Om Varde Kommune:
- Det sydvestlige Jylland.
- 52 km sandstrande.
- UNESCO Verdensarv (Nationalpark Vadehavet).
- Tre garnisoner (Oksbøl, Varde og Nymindegab).
- Visionen ”Vi i Naturen”.

Følg pressemeddelelser fra Varde Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Varde Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum