Ulovlige kopivarer: Særligt små virksomheder risikerer at dreje nøglen om
Elektronik, tøj, parfume, kosmetik og legetøj. Kopivarer er fortsat et stort problem – og det går særligt ud over små og mellemstore virksomheder. De har større risiko for at blive udsat for kopiering, sammenlignet med større virksomheder, fordi de ikke i så høj grad registrerer deres rettigheder og har færre ressourcer og kapacitet til at holde øje med og opdage, hvornår de er blevet kopieret. Dermed er de også mindre rustede til at tage kampen op mod kopister.
Det viser en ny rapport, som også konkluderer, at små og mellemstore virksomheder, hvis rettigheder er blevet krænket, har 34 pct. mindre sandsynlighed for at overleve som virksomhed efter 5 år end de, der ikke er blevet kopieret.
”Der er ingen tvivl om, at handlen med ulovlige kopivarer fortsat udgør et stort problem, og at det er et direkte angreb på lovlydige små og mellemstore virksomheder. Når virksomhederne ikke får det stoppet, koster det hurtigt danske arbejdspladser,” siger Henriette Vængesgaard Rasch, der er varemærkechef i Patent- og Varemærkestyrelsen.
Problemet er, at mange mindre virksomheder ikke har tilstrækkelig viden om rettigheder og de muligheder, der findes for at bekæmpe den ulovlige handel med kopivarer.
”Der er gode grunde til at slå et slag for, at flere virksomheder registrerer og beskytter deres produkter med fx varemærker og designrettigheder. Både store og små virksomheder vil stå væsentligt stærkere over for kopister med dokumentation for deres ejerskab. For investorer er det også vigtigt, at ejerskabet til rettighederne kan dokumenteres og håndhæves. Derfor kan det også være medvirkende til at kunne tiltrække investeringer,” siger Henriette Vængesgaard Rasch.
Som virksomhed kan man også bede toldmyndighederne om hjælp til at holde øje med kopivarer, når de kommer ind i EU - hvis man fx har et registreret varemærke eller en designrettighed.
Danmark i top-10 med told-beslaglæggelser
Når det gælder krænkelser af immaterielle rettigheder blandt store virksomheder, ligger Danmark ifølge rapporten i top-10 blandt OECD-landene, hvad angår told-beslaglæggelser af kopivarer. Danmark har således stået for to procent af de tilbageholdte kopivarer i OECD-landene i perioden, mens USA ligger højest med 38 procent, efterfulgt af Frankrig (18 procent) og Tyskland (13 procent).
”De store danske virksomheders kamp mod kopivarer viser, at det har en effekt at registrere og beskytte sine varemærker og at foretage toldanmodninger. Nu er det på tide at få de små og mellemstore danske virksomheder bedre med,” siger Henriette Vængesgaard Rasch.
Kina står stadig bag flest ulovlige kopivarer. Ulovlig handel med kopivarer fra Kina stod for 63 procent af de kopivarer, der blev tilbageholdt på vejen til EU i den undersøgte periode fra 2011 til 2019. Hong Kong stod for 15 procent og Tyrkiet for 10 procent.
Ifølge rapporten er de fleste falske produkter at finde inden for kategorierne elektronik (30 procent af beslaglæggelserne), tøj (18 procent), parfume og kosmetik (10 procent) samt spil og legetøj (10 procent).
Læs rapporten “Risks of Illicit Trade in Counterfeits to SMEs Firms”
Læs mere om toldanmodninger på jegvælgerægte.dk
Læs mere om rettigheder på Patent- og Varemærkestyrelsens hjemmeside
Kontakter
Tine Heide ThomsenKommunikationschef
Tlf:20 76 92 08tiht@dkpto.dkBilleder
Information om Patent- og Varemærkestyrelsen
Patent- og Varemærkestyrelsen er en del af Erhvervsministeriet. Vi arbejder for at sikre, at danske virksomheder har rettighederne til deres egne idéer, så vi skaber de bedst mulige forudsætninger for vækst og udvikling – både i og udenfor Danmarks grænser.
Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen
Danske virksomheder er vilde med populær patentordning2.12.2024 10:18:31 CET | Pressemeddelelse
215 danske virksomheder har i denne omgang søgt Erhvervsministeriets ordning om tilskud til at søge patent på deres idé. Én af de virksomheder, der har haft gavn af ordningen, er Frederikshavn-virksomheden Decubimax, som har udviklet en trykaflastende sårbandage.
Sådan undgår du at købe kopivarer på ferien10.7.2024 09:20:54 CEST | Pressemeddelelse
Mange danskere shopper på ferien i udlandet. Her kan billige mærkevarer være fristende, men pas på: Kopivarer kan være farlige for din og din families sikkerhed. Patent- og Varemærkestyrelsen giver fire gode råd til, hvordan du spotter og undgår kopivarer på ferien og får ægte ferieminder med hjem.
Ny kampagne målrettet unge stiller skarpt på de alvorlige konsekvenser ved kopivarer12.6.2024 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Online produktkataloger med links til kopivarer spredes blandt unge på digitale og sociale medier. Det er en bekymrende tendens, lyder det fra Patent- og Varemærkestyrelsen, der med en ny kampagne sætter fokus på de skadelige konsekvenser ved kopivarer.
Tøj-, kosmetik- og legetøjsbranchen i Danmark kæmper mod forfalskede varer12.6.2024 02:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tøj-, kosmetik- og legetøjsbranchen lider betydelige tab på grund af forfalskede produkter. Det viser ny undersøgelse fra den europæiske varemærkeorganisation, EUIPO. Producenterne mister milliarder i omsætning og tusindvis af arbejdspladser. ”Det er vigtigt at få de reelle omkostninger ved kopivarer frem”, lyder det fra Patent- og Varemærkestyrelsen.
Store regionale forskelle på dansk innovation19.3.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Virksomheder i hovedstadsregionen bidrager mest til, at Danmark kan fastholde europæisk tredjeplads målt på antallet af patentansøgninger per mio. indbyggere sidste år, mens Region Midtjylland taber terræn. Region Nordjylland er den region, der i år står bag den største stigning med næsten 17 procent flere patentansøgninger end året før fra virksomheder i regionen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum