Udenrigsministeriet

Ulla Tørnæs og Kofi Annan værter ved konference i København fredag

Del

Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs og tidligere generalsekretær for FN, Kofi Annan, er i dag værter for en konference i København med fokus på arbejdet med fred og forsoning i Rakhine i det vestlige Myanmar. Konflikten i Rakhine kulminerede i august sidste år, da 700.000 etniske rohingyaer blev fordrevet til nabolandet Bangladesh.

Fordrivelsen skete umiddelbart efter, at Rakhine-Kommissionen under ledelse af Kofi Annan kom med anbefalinger til at løsne op for konflikten i området.

Medlemmer af kommissionen samt repræsentanter fra FN og regeringen i Myanmar og en række eksperter inden for freds- og forsoningsdagsordenen mødes i København i dag fredag for at drøfte erfaringerne fra kommissionens arbejde, og hvordan man kan få sat skub i implementeringen af dens anbefalinger.

”Etniske spændinger løses ikke med etnisk udrensning. Vejen frem er dialog og støtte til gennemførelse af Rakhine-Kommissionens anbefalinger, ligesom de, der har gjort sig skyldige i overgreb må drages til ansvar. Der er lang vej igen, men Danmark er klar til at støtte regeringen i Myanmar, de internationale partnere og nødhjælpsorganisationerne i at finde bæredygtige løsninger på den langvarige konflikt i Rakhine. Det er en af forudsætningerne for, at de mange flygtninge kan vende hjem til et sikkert liv i værdighed, og at alle befolkningsgrupper i Rakhine kan leve fredeligt sammen,” siger Ulla Tørnæs.

Seneste positive fremskridt kom denne uge, da Myanmars regering, UNHCR og UNDP underskrev en aftale om at styrke grundlaget for frivillig, sikker og værdig tilbagevenden af rohingyaerne fra flygtningelejren i Cox Bazar i Bangladesh til deres hjem i Myanmar. Det betyder også, at FN’s organisationer for første gang siden konfliktens udbrud får adgang til det nordlige Rakhine.

Rakhine-kommissionen blev nedsat af Myanmars politiske leder Aung San Suu Kyi i september 2016 med Kofi Annan som kommissionsformand og blev støttet finansielt af bl.a. Danmark. Formålet med kommissionen var at komme med anbefalinger til Myanmars regering til løsninger på årsagerne til den langvarige konflikt i Myanmars Rakhine-stat.

Umiddelbart efter at Kommissionen var kommet med sine endelige anbefalinger i august 2017, eskalerede krisen i det nordlige Rakhine, hvilket medførte omfattende ødelæggelser, vold, overgreb og fordrivelse af op imod 700.000 etniske rohingyaer til nabolandet Bangladesh. Overgrebene har modtaget massiv kritik fra det internationale samfund. FN’s Generalsekretær har blandt andre beskrevet dem som et klart eksempel på etnisk udrensning.

Rakhine-Kommissionens anbefalinger udgør en omfattende plan for fred, udvikling og mellemfolkelig forståelse i Rakhine. Efter flygtningestrømmen til Bangladesh ses implementering af Kommissionens anbefalinger også som en forudsætning for en frivillig, værdig og sikker tilbagevenden af flygtningene til Rakhine.

Udsigterne for implementeringen af Rakhine-Kommissionens anbefalinger og for tilbagevenden af de mange rohingyaer til Myanmar er formentlig lange. Ikke desto mindre er anbefalingerne et afgørende grundlag for en mulig freds- og forsoningsproces i Rakhine – og dermed også for samarbejdet mellem regeringen i Myanmar og det internationale samfund, der bredt har anerkendt anbefalingerne som vejen frem for etablering af fredelig sameksistens og udvikling i staten Rakhine.

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmarks ambassadører er i København og Odense i uge 34 til ambassadørmøde i Udenrigsministeriet14.8.2018 14:36pressemeddelelse

I 2018 afholder Udenrigsministeriet sit årlige ambassadørmøde med alle chefer både ude og hjemme i uge 34. Der kommer godt 80 ambassadører til København, hvor de sammen med deres chefkolleger i Udenrigsministeriet bl.a. skal mødes med statsministeren, finansministeren samt udenrigsministeren, udviklingsministeren og ministeren for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde. Under mødet skal de også diskutere emner som økonomisk diplomati, Brexit, global sikkerhed, mm.

Danmark støtter op om global religions- og trosfrihed på stor ministerkonference i Washington24.7.2018 15:02pressemeddelelse

Den første ministerkonference om fremme af global religions- og trosfrihed finder sted i Washington den 25. til 26. Juli 2018, med deltagelse af ca. 80 lande. Fra Danmark deltager udviklingsminister Ulla Tørnæs. Danmark har bidraget aktivt til forberedelserne af konferencen, der støtter op om flere danske prioriteter i kampen for international religions- og trosfrihed.

300 mio. kr. til tre af verdens værste humanitære kriser og deres nærområder6.7.2018 07:35pressemeddelelse

Der er stadig flere flygtninge og internt fordrevne på verdensplan. FNs flygtningeorganisation, UNHCR, fastslog i sidste måned, at antallet af flygtninge og internt fordrevne i år er nået op på68,5 mio. på verdensplan. Mennesker som er tvunget væk fra deres eget hjem. Udviklingsminister, Ulla Tørnæs, har besluttet at afsætte i alt 300 mio. kr. i humanitære midler til at imødegå de store behov, som konflikterne i Rakhine i Myanmar, Syrien og Yemen afføder. Midlerne vil på baggrund af en ansøgningsrunde blive fordelt mellem danske humanitære partnerorganisationer.