Udenrigsministeriet

Ulla Tørnæs og Kofi Annan værter ved konference i København fredag

Del

Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs og tidligere generalsekretær for FN, Kofi Annan, er i dag værter for en konference i København med fokus på arbejdet med fred og forsoning i Rakhine i det vestlige Myanmar. Konflikten i Rakhine kulminerede i august sidste år, da 700.000 etniske rohingyaer blev fordrevet til nabolandet Bangladesh.

Fordrivelsen skete umiddelbart efter, at Rakhine-Kommissionen under ledelse af Kofi Annan kom med anbefalinger til at løsne op for konflikten i området.

Medlemmer af kommissionen samt repræsentanter fra FN og regeringen i Myanmar og en række eksperter inden for freds- og forsoningsdagsordenen mødes i København i dag fredag for at drøfte erfaringerne fra kommissionens arbejde, og hvordan man kan få sat skub i implementeringen af dens anbefalinger.

”Etniske spændinger løses ikke med etnisk udrensning. Vejen frem er dialog og støtte til gennemførelse af Rakhine-Kommissionens anbefalinger, ligesom de, der har gjort sig skyldige i overgreb må drages til ansvar. Der er lang vej igen, men Danmark er klar til at støtte regeringen i Myanmar, de internationale partnere og nødhjælpsorganisationerne i at finde bæredygtige løsninger på den langvarige konflikt i Rakhine. Det er en af forudsætningerne for, at de mange flygtninge kan vende hjem til et sikkert liv i værdighed, og at alle befolkningsgrupper i Rakhine kan leve fredeligt sammen,” siger Ulla Tørnæs.

Seneste positive fremskridt kom denne uge, da Myanmars regering, UNHCR og UNDP underskrev en aftale om at styrke grundlaget for frivillig, sikker og værdig tilbagevenden af rohingyaerne fra flygtningelejren i Cox Bazar i Bangladesh til deres hjem i Myanmar. Det betyder også, at FN’s organisationer for første gang siden konfliktens udbrud får adgang til det nordlige Rakhine.

Rakhine-kommissionen blev nedsat af Myanmars politiske leder Aung San Suu Kyi i september 2016 med Kofi Annan som kommissionsformand og blev støttet finansielt af bl.a. Danmark. Formålet med kommissionen var at komme med anbefalinger til Myanmars regering til løsninger på årsagerne til den langvarige konflikt i Myanmars Rakhine-stat.

Umiddelbart efter at Kommissionen var kommet med sine endelige anbefalinger i august 2017, eskalerede krisen i det nordlige Rakhine, hvilket medførte omfattende ødelæggelser, vold, overgreb og fordrivelse af op imod 700.000 etniske rohingyaer til nabolandet Bangladesh. Overgrebene har modtaget massiv kritik fra det internationale samfund. FN’s Generalsekretær har blandt andre beskrevet dem som et klart eksempel på etnisk udrensning.

Rakhine-Kommissionens anbefalinger udgør en omfattende plan for fred, udvikling og mellemfolkelig forståelse i Rakhine. Efter flygtningestrømmen til Bangladesh ses implementering af Kommissionens anbefalinger også som en forudsætning for en frivillig, værdig og sikker tilbagevenden af flygtningene til Rakhine.

Udsigterne for implementeringen af Rakhine-Kommissionens anbefalinger og for tilbagevenden af de mange rohingyaer til Myanmar er formentlig lange. Ikke desto mindre er anbefalingerne et afgørende grundlag for en mulig freds- og forsoningsproces i Rakhine – og dermed også for samarbejdet mellem regeringen i Myanmar og det internationale samfund, der bredt har anerkendt anbefalingerne som vejen frem for etablering af fredelig sameksistens og udvikling i staten Rakhine.

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

H.K.H. Kronprinsessen i spidsen for stort dansk fremstød i Texas8.2.2019 12:00:00Pressemeddelelse

Kronprinsessen rejser til Texas den 10. marts, hvor hun besøger Austin og Houston. I Austin deltager Kronprinsessen i et større dansk fremstød for de kulturelle og kreative erhverv på festivalen South by Southwest (SXSW). Herefter rejser Kronprinsessen til Houston, hvor Danmark og danske virksomheder oplever medvind inden for grøn energi og life science. Kulturminister Mette Bock ledsager Kronprinsessen under hele besøget.

Redegørelsesdebat om status for regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal6.2.2019 06:00:47Pressemeddelelse

For godt et år lancerede regeringen sin særlige indsats for religions- og trosfrihed og beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, og i dag gør udviklingsminister Ulla Tørnæs status for regeringens arbejde på området. Det sker ved en redegørelsesdebat i Folketinget. Udviklingsminister Ulla Tørnæs udtaler i den forbindelse: ”Med redegørelsesdebatten i dag skriver vi Danmarkshistorie. Det er nemlig første gang, at Folketinget har en styrket beskyttelse af forfulgte religiøse minoriteter, herunder kristne, på dagsorden. Og en styrket indsats på området er helt nødvendig. Stadigt flere mennesker lever med væsentlige begrænsninger i deres religions- og trosfrihed, og i de seneste år har der været mange eksempler på decideret forfølgelse. Det gælder ikke mindst kristne minoriteter, hvor det anslås, at mere end 200 mio. kristne verden over er forfulgt. Jeg ser frem til at drøfte regeringens indsats for religions- og trosfrihed og religiøse mindretal med Folketinget. Red