Udenrigsministeriet

Ulla Tørnæs besøger modtagecenter for migranter på Sicilien

Del

Udviklingsminister Ulla Tørnæs besøger i dag Mineo-lejren på Sicilien, som er af de største modtagelejre for migranter, der benytter sig af den centrale Middelhavsrute.

Her drøfter hun den fælles indsats med forebyggende indsatser i migranternes oprindelseslande med repræsentanter fra UNHCR. Samtidig skal samtaler med migranter give indblik i nogle af de årsager, der driver dem fra Afrika mod Europa via den livsfarlige tur over Middelhavet.

”Jeg er her, fordi jeg gerne vil have en dybere forståelse af, hvad det er, der driver især unge mænd ud på den farefulde færd mod Europa. Mit arbejde som udviklingsminister handler jo blandt andet om tage fat på de grundlæggende årsager til migration mod Europa. Vi skal fra dansk side bidrage til at gøre livet i hjemlandet godt nok til, at man kan se et håb om en fremtid derhjemme og ikke bevæger sig mod Europa,” siger Ulla Tørnæs.

I lejren har ministeren bl.a. mødt to unge mænd, der er fyldt 18 år efter deres ankomst til Italien, og dermed har ændret status fra barn til voksen. Og hun har mødt en gruppe kvinder, som har været udsat for overgreb under rejsen fra Afrika.

”Mødet med migranter i Mineo-lejren bestyrker mig i vigtigheden af, at vi sætter ind med hjælp i migranternes hjemlande, og reagerer, inden de bevæger sig ud på den livsfarlige rejse, hvor de ofte bliver udsat for forfærdelige ting. Samtidig skal migranternes hjemlande tage opgaven på sig og medvirke til at bremse den irregulære migration mod Europa,” understreger udviklingsministeren.

Mineo-lejren drives af italienerne i samarbejde med UNHCR, hvis arbejde Danmark støtter. I slutningen af 2017 bidrog Danmark bl.a. med 15 millioner kroner til UNHCR’s forebyggende indsatser i asyl- transit- og oprindelseslande syd for Sahara, beskyttelsesrelaterede indsatser langs de store rejseruter samt oplysningskampagner om farerne ved irregulær migration. UNHCR bruger også midlerne til modtagelse i det sydlige Europa, herunder Mineo-lejren på Sicilien. 

På finansloven for 2018 har regeringen afsat 2,5 milliarder til humanitær bistand. Det er det største beløb nogensinde. Samtidig prioriteres de langsigtede udviklingsindsatser i flygtningenes og migranternes nærområder i stadigt højere grad.

Danmark støtter EU-indsatserne ved Europas ydre grænser med bl.a. Challengerovervågningsfly, løbende udsendelser af personel til Frontex og EASO samt med civile eksperter til EU’s grænsemission i Libyen (EUBAM). Regeringen besluttede i midten af april at udsende Forsvarets Challenger-fly til støtte for det europæiske grænseagentur Frontex’ grænseovervågning i Middelhavet i yderligere to måneder i 2018.

For yderligere information kontakt presserådgiver Karen Clement på tlf. 22610968.

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udenrigsministeren på besøg i Irak14.12.2018 06:00Pressemeddelelse

Som den første vestlige udenrigsminister siden den nye irakiske regerings tiltrædelse besøger Anders Samuelsen Irak. Under besøget har han diskuteret fremdriften i kampen imod ISIL og forsikret den irakiske regering om Danmarks fortsatte støtte i kampen mod terrororganisationer og stabilisering af de befriede områder. Udenrigsministeren opfordrede i samtaler med den irakiske præsident og udenrigsminister til, at den nye irakiske regering har fokus på at gennemføre nødvendige politiske reformer, sikre forsoning og reducere korruptionen. Endelig lancerede Anders Samuelsen det kommende danske stabiliseringsprogram for Irak og Syrien. Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: ”Det er godt at se de positive fremskridt i Irak. Men kampen mod ISIL er ikke slut. Derfor har det også været vigtigt for mig at besøge Irak igen. Jeg havde lejlighed til at takke de danske udsendte fra forsvaret og politiet for deres store indsats. De står i frontlinjen i den klare danske støtte til kampen mod ISIL. D

Regeringen lancerer nyt regionalt stabiliseringsprogram for Syrien og Irak14.12.2018 06:00Pressemeddelelse

Udenrigsministeren og forsvarsministeren lancerer nu et nyt regionalt freds- og stabiliseringsprogram for Syrien og Irak, der dækker perioden 2019–2021. Formålet er at bidrage til en reduktion af regional usikkerhed, terrorisme, migration og den længerevarende flygtningekrise. Indsatserne vil imødekomme akutte stabiliseringsbehov og hjælpe til at sikre en varig fred i Irak og fremme en inklusiv politisk løsning på konflikten i Syrien. Udenrigsminister Anders Samuelsen siger: ”Koalitionen imod ISIL har drevet terrororganisationen ud af langt de fleste af de områder, de kontrollerede. Vi kan være stolte af den rolle, det danske forsvar har spillet i den opgave. Men indsatsen er ikke slut. Hvis vi skal bekæmpe ekstremisme og terrorisme i det lange løb, og hvis vi skal forhindre nye flygtningestrømme, er der behov for en stærk og dedikeret stabiliseringsindsats. Ellers risikerer vi, at ISIL vender tilbage om kort tid. Derfor er jeg glad for, at vi i dag kan løfte sløret for et nyt stabilis