Udenrigsministeriet

Ulla Tørnæs besøger modtagecenter for migranter på Sicilien

Del

Udviklingsminister Ulla Tørnæs besøger i dag Mineo-lejren på Sicilien, som er af de største modtagelejre for migranter, der benytter sig af den centrale Middelhavsrute.

Her drøfter hun den fælles indsats med forebyggende indsatser i migranternes oprindelseslande med repræsentanter fra UNHCR. Samtidig skal samtaler med migranter give indblik i nogle af de årsager, der driver dem fra Afrika mod Europa via den livsfarlige tur over Middelhavet.

”Jeg er her, fordi jeg gerne vil have en dybere forståelse af, hvad det er, der driver især unge mænd ud på den farefulde færd mod Europa. Mit arbejde som udviklingsminister handler jo blandt andet om tage fat på de grundlæggende årsager til migration mod Europa. Vi skal fra dansk side bidrage til at gøre livet i hjemlandet godt nok til, at man kan se et håb om en fremtid derhjemme og ikke bevæger sig mod Europa,” siger Ulla Tørnæs.

I lejren har ministeren bl.a. mødt to unge mænd, der er fyldt 18 år efter deres ankomst til Italien, og dermed har ændret status fra barn til voksen. Og hun har mødt en gruppe kvinder, som har været udsat for overgreb under rejsen fra Afrika.

”Mødet med migranter i Mineo-lejren bestyrker mig i vigtigheden af, at vi sætter ind med hjælp i migranternes hjemlande, og reagerer, inden de bevæger sig ud på den livsfarlige rejse, hvor de ofte bliver udsat for forfærdelige ting. Samtidig skal migranternes hjemlande tage opgaven på sig og medvirke til at bremse den irregulære migration mod Europa,” understreger udviklingsministeren.

Mineo-lejren drives af italienerne i samarbejde med UNHCR, hvis arbejde Danmark støtter. I slutningen af 2017 bidrog Danmark bl.a. med 15 millioner kroner til UNHCR’s forebyggende indsatser i asyl- transit- og oprindelseslande syd for Sahara, beskyttelsesrelaterede indsatser langs de store rejseruter samt oplysningskampagner om farerne ved irregulær migration. UNHCR bruger også midlerne til modtagelse i det sydlige Europa, herunder Mineo-lejren på Sicilien. 

På finansloven for 2018 har regeringen afsat 2,5 milliarder til humanitær bistand. Det er det største beløb nogensinde. Samtidig prioriteres de langsigtede udviklingsindsatser i flygtningenes og migranternes nærområder i stadigt højere grad.

Danmark støtter EU-indsatserne ved Europas ydre grænser med bl.a. Challengerovervågningsfly, løbende udsendelser af personel til Frontex og EASO samt med civile eksperter til EU’s grænsemission i Libyen (EUBAM). Regeringen besluttede i midten af april at udsende Forsvarets Challenger-fly til støtte for det europæiske grænseagentur Frontex’ grænseovervågning i Middelhavet i yderligere to måneder i 2018.

For yderligere information kontakt presserådgiver Karen Clement på tlf. 22610968.

Kontakter

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Højniveau-segment til anti-korruptionskonference skal sætte skub i kampen mod korruption21.10.2018 19:01pressemeddelelse

Som vært for den 18. International Anti-Corruption Conference (IACC) har udviklingsminister Ulla Tørnes samlet 46 ministre fra hele verden, ledere af internationale organisationer og topledere fra private virksomheder til et højniveau-møde i København. Formålet med verdens største anti-korruptionskonference er at styrke det internationale samarbejde på politisk niveau.

Nyt samarbejde mellem Danmark og World Economic Forum: Verden har brug for lederskab for at drive overgangen til en cirkulær økonomi20.10.2018 13:02pressemeddelelse

Klimaændringer, mangel på drikkevand, stigende affaldsmængder og knaphed på naturressourcer er nogle af de største udfordringer i bestræbelserne på at opfylde FN’s verdensmål. Verden skal omstilles til en cirkulær økonomi, hvor vi forbruger mindre, sparer på ressourcerne, genbruger produkter og genanvender affald i produktionen. I takt med den ambition præsenterede Regeringen i september en Strategi for Cirkulær Økonomi med en række konkrete forslag til, hvad vi skal gøre i Danmark.