Ulighed i kræftbehandling koster 3.550 liv om året
I 2018 døde 16.046 danskere af kræft. Men havde alle danskere haft de samme muligheder for forebyggelse, opsporing, diagnostik og behandling af kræft som de 20 procent bedst stillede, så ville 3.550 af dem have overlevet eller levet længere.
Det viser to nye analyser, som Incentive har lavet for Lægemiddelindustriforeningen.
”Vi ved, at der er ulighed, der slår igennem på sundhedsområdet, men det er første gang, at vi ser det så tydeligt demonstreret og fordelt på diagnosticering, opsporing og behandling. Analyserne viser, at det ikke kun er fordi de bedst uddannede er hurtigere til at komme til læge og insisterer på en udredning," siger I da Sofie Jensen, koncernchef i Lif.
Analyserne viser, at det især er i selve behandlingsforløbet, at man kan indhente noget af den ulighed, der i sidste ende betyder, at de kortuddannede kræftpatienter har en ringere prognose.
”Vi har en etisk forpligtelse til at forholde os til, at vi kan redde så mange menneskeliv. Det er meget vigtigt, at vi bruger den nye viden om ulighed til at skabe handling på kræftområdet og sikre at alle kræftpatienter bliver hurtigt diagnosticeret og får den bedst mulige behandling uanset hvilke forudsætninger, de har,” siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse
Det bakker Ida Sofie Jensen op. Hun peger på, at sundhedsvæsenet skal engagere sig på en anden måde for at få den største kvalitet i behandlingen.
”Vi har allerede drøftet det med en række af de centrale aktører på kræftområdet og har i fællesskab peget på en række mulige løsninger, som kan bidrage til at mindske uligheden. Det handler om at større social lighed i sundhedsresultaterne kræver ulige indsatser. Et sundhedsvæsen, der skal være bedre til at komme i kontakt med borgerne i de miljøer, hvor de færdes samt et sundhedsvæsen der i højere grad skal målrette sin kommunikation til sine målgrupper."
Nøgleord
Kontakter
Anne Cathrine SchjøttPressekonsulentLif
Tlf:22329099acs@lif.dkLinks
Information om Lif Lægemiddelindustriforeningen
Lif er brancheorganisation for de forskende danske og udenlandske lægemiddelvirksomheder i Danmark. Fællesnævneren er, at Lifs medlemmer alle udvikler nye innovative lægemidler til forebyggelse og behandling.
Når forskning, udvikling og innovation omsættes i sundhed, vækst, arbejdspladser og velstand er det til gavn for hele det danske samfund.
Lif arbejder derfor for, at foreningens medlemmer kan forske, udvikle, producere, markedsføre, distribuere og informere om nye og bedre lægemidler.
Følg pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Lif: Nyt vaccinestudie bekræfter sikkerheden ved det danske børnevaccinationsprogram i en tid med misinformation15.7.2025 14:54:02 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt, stort dansk registerstudie fra Statens Serum Institut finder ingen sammenhæng mellem vacciner og autisme, astma eller autoimmune lidelser. Selvom resultatet ikke overrasker chefkonsulent på vaccineområdet i Lif, Tyge Arnold Canto Larsen, mener han, at det meget vigtigt, at vaccinernes sikkerhed er blevet bekræftet med solid videnskabelig evidens.
Syg på ferien? Tænk dig om, når du køber medicin i udlandet11.7.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Det kan ende rigtig galt, hvis du får brug for medicin på ferien. For forfalsket medicin er et udbredt problem, selv i populære ferielande. Så tænk over, hvor du køber medicinen, og hvad du tager med hjem.
Flere apotekslægemidler får tilskud – til fordel for patienterne9.7.2025 14:14:52 CEST | Nyhed
Nye tal i Lifs Medicintilskudsmåler viser en mindre stigning i antallet af apotekslægemidler, som virksomhederne søgte om tilskud til i 2024 – og for 2025 tegner udviklingen positiv.
Lif og LMI øger samarbejdet: Signum opkøber Farmastat og udvider til hele Norden2.7.2025 14:37:58 CEST | Pressemeddelelse
Signum Life Science køber aktiemajoriteten i den norske analyse- og datavirksomhed Farmastat. Opkøbet vil give lægemiddelindustrien i Norden endnu bedre muligheder for databaserede analyser og indsigter, og vil øge samarbejdet på tværs af landene.
Et stærkere EU begynder med en stærkere life science-sektor2.7.2025 13:25:43 CEST | Pressemeddelelse
EU har onsdag fået sin første life science-strategi, og med et solidt fokus på at forbedre konkurrenceevnen, er der grund til at glæde sig over de ambitioner, der er lagt for dagen med strategien, siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum