Krigsmuseet

Ukrainsk kunstinstallation viser krigens gru på Krigsmuseet til Kulturnatten

Del

Krigen i Ukraine har allerede sat sine ødelæggende spor på kulturarven. På Krigsmuseet kan du fredag d. 14.10 til Kulturnatten opleve nogle af de unikke ukrainske mosaikker, der blev foreviget som audiovisuelle 3D-installationer, inden krigens bomber ødelagde dem.

Under den årlige Kulturnat i København vil Tøjhusets hundreder år gamle mure danne lærred til en 3D-projektion af smukke historiske ukrainske mosaikker – hvor mange originaler i dag er blevet ødelagt under krigen i Ukraine.

Installationen bliver vist af Ukraine House in Denmark i samarbejde med bl.a. Krigsmuseet.

Det er fotografen Yevhen Nikiforov og musikerduoen Ptakh_Jung, der står bag det ti minutter lange audiovisuelle værk ”Discover Ukraine: Bits Destroyed but Undefeated”, der vil blive vist på Krigsmuseet denne kulturnat.

Udstillingen blev i sin første form opført i Wien i 2019 som en stor succes. Men under sin sidste opførsel i Greenwich i 2022 var over en tredjedel af de viste mosaikkers originaler blevet ødelagt eller skadet.

Kulturarven står for skud

Siden den russiske invasion af Ukraine er det gået hårdt ud over den ukrainske kulturarv. Det ukrainske kulturministerium vurderer, at mindst 500 kirker, biblioteker, museumsgenstande og mange af de mosaikker, der blev opført i Ukraine fra 1960erne frem til 1980erne, har lidt skade.

Med udstillingen sætter vi fokus på det, der for alvor står for skud i en krig, nemlig kulturen:

"Ruslands uretfærdige krig mod Ukraine er primært en krig om underkastelse og ødelæggelse af ukrainsk kultur og identitet. Kulturarven er en integreret del af vores hukommelse, og vi skal gøre alt for at beskytte den af hensyn til fremtidige generationer og for at kunne dele det. Kultur er også det mest robuste fundament for væksten af frihed og demokrati i verden," kommenterer Nataliya Popovych, medstifter og leder af bestyrelsen for Ukraine House in Danmark.

Blandt de medarrangører og partnere, der bidrager til repræsentationen af Ukraine på Kulturnatten i København 2022 er Ukraine House in Denmark, The Ukrainian Institute, Ukraines Ambassade i Danmark, Danmarks Kulturministerium, Krigsmuseet og Politikens Fond.

Kulturnatten på Krigsmuseet

Fra klokken 18.00 kan Krigsmuseet kun besøges med et kulturpas. Det kan købes allerede nu på bl.a. Krigsmuseet. Børn får gratis børnekulturpas. Første visning af installationen er klokken 19.15. Installationen vil blive vist i løbet af hele aftenen. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Krigsmuseet

Krigsmuseet
Krigsmuseet
Tøjhusgade 3
1220 København K

41 20 60 80http://krigsmuseet.dk

Ukraine House in Dennark er en civilsamfundsorganisation for ukrainsk kulturdiplomati med base i København. Dens mission er at danne en vedvarende positiv indflydelse af Ukraine på ukrainsk-dansk samarbejde, sikkerhed og varig fred i Europa.

Følg pressemeddelelser fra Krigsmuseet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krigsmuseet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum