Aabenraa Kommune

Ukrainere godt i beskæftigelse og uddannelse

Del
Det har været en stor og overvældende opgave at tage imod de mange ukrainere, som flygtede i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine, men her et år efter er mange af ukrainerne, som kom til Aabenraa Kommune, enten kommet i arbejde eller i gang med en uddannelse.

Aabenraa Kommune har som grænsekommune været med til at løfte opgaven med at tage imod de mange ukrainere, som flygtede, da Rusland invaderede Ukraine for et år siden. En indsats, som kun har være mulig på grund af den store opbakning fra både borgerne og erhvervslivet i kommunen.

- Jeg er som borgmester meget stolt over, at vi i samlet flok har løftet opgaven med at tage godt imod de mange ukrainere, som flygtede som konsekvens af Ruslands invasion. Der er ingen tvivl om, at vi er stærkest, når vi står sammen. Det har vi i høj grad bevist med indsatsen for at hjælpe ukrainerne i arbejde, uddannelse og med at finde et sted at bo, siger borgmester i Aabenraa Kommune, Jan Riber Jakobsen, og forsætter.

- Desuden skal der lyde et stort tak til borgerne og Syd- og Sønderjyllands Politi for samarbejdet, som gjorde det muligt for politiet at oprette et modtagecenter i det gamle rådhus i Bov.

Er kommet godt videre

Ukrainerne fra modtagecentret i Bov er efterfølgende kommet ud til hele landet, mens 329 blev visiteret til Aabenraa Kommune, som derefter stod med opgaven at få hjulpet ukrainerne godt i gang med at få en normal hverdag. Efterfølgende er 52 ukrainere rejst tilbage til Ukraine, og samtidig er flere flyttet internt i Danmark på grund af et arbejde, hvilket betyder, at der på nuværende tidspunkt bor 244 ukrainere med en midlertidig opholdstilladelse i Aabenraa Kommune.

- Det har været en overvældende og stor opgave, som vi her efter et år med glæde kan konstatere er gået rigtig godt. Det skyldes, at kommunen og ikke mindst de mange ukrainere har fået rigtig god hjælp og støtte fra mange borgere, foreninger og virksomheder, siger Aabenraas borgmester.

Beskæftigelse over landsgennemsnittet

Det er i høj grad lykkedes Aabenraa Kommune at få ukrainerne ud på arbejdsmarkedet eller i uddannelse, hvilket glæder formanden for Arbejdsmarkedsudvalget. På nuværende tidspunkt er 69 voksne ukrainere i beskæftigelse, hvilket svarer til 61 procent af ukrainerne i den arbejdsdygtige alder.

- Jeg kan med glæde konstatere, at vi her ligger over landsgennemsnittet på 57 procent. Det har kun været muligt, da vi har et erhvervsliv her i kommunen, som har været med til at tage ansvar og dermed bidraget til, at også vores ukrainske medborgere kan leve Det Gode Liv, så længe de er her i landet. Desuden skal vi ikke glemme at rose medarbejderne i Borgerservice og på Jobcentret, som har løbet ekstra stærkt i perioder, siger Dorrit Knudsen.

Flere af ukrainerne er desuden dedikerede til at lære dansk. Hele 120 går i sprogskole, mange af dem samtidig med, at de også har et arbejde, de skal passe. Samtidig er der i øjeblikket 21 børn i kommunes dagtilbud, mens 70 er indskrevet på en skole eller en ungdomsuddannelse.

Omkring halvdelen af ukrainerne har selv fundet en bolig, mens Aabenraa Kommune har hjulpet 100 videre i egen bolig. De resterende cirka 20 ukrainere er stadigvæk indkvarteret midlertidigt på det tidligere plejehjem i Tinglev, Gammel Grønningen.  

Kontakter

Jan Riber Jakobsen
Borgmester, Aabenraa Kommune
Tlf. 29 32 25 30
Mail: jrj@aabenraa.dk


Dorrit Knudsen
Formand for Arbejdsmarkedsudvalget, Aabenraa Kommune
Tlf. 27 21 95 67
Mail: dmkn@aabenraa.dk


Jonas Fievé
Kommunikationskonsulent, Aabenraa Kommune
Tlf. 24 91 79 28
Mail: jfie@aabenraa.dk

Billeder

Information om Aabenraa Kommune

Aabenraa Kommune
Aabenraa Kommune
Skelbækvej 2
6200 Aabenraa

7376 7676https://www.aabenraa.dk/

BETINGELSER FOR BRUG AF BILLEDMATERIALE:

  • Rettigheden til anvendelse af medfølgende billedmateriale er udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende nyhed og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.
  • Anvendelse skal altid ske med angivelse af hele den oplyste billedbyline.

Følg pressemeddelelser fra Aabenraa Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aabenraa Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum