Dansk El-Forbund

Uklarhed om ansvar efter alvorlig arbejdsulykke

Del
Polsk montør faldt 14 meter ned i elevatorskakt, og ansvaret faldt med: Arbejdstilsynet kan ikke finde ud af, hvem der har skylden

Kan en medarbejder blive hårdt kvæstet på en arbejdsplads, uden at nogen har ansvaret? En ulykke på en byggeplads i Rødovre er foreløbig endt i uklarhed om, hvem der har skylden, skriver fagbladet Elektrikeren.

En dansk virksomhed havde hyret et polsk firma til et projekt, og ulykken ramte en polsk elevatormontør. Han faldt 14 meter ned i en elevatorskakt og var heldig med at overleve. Han fik indre kvæstelser og har blandt andet fået fjernet milten.

Elevatorfirmaet Otis havde kontrakten på installation af elevatorer. Arbejdstilsynet (AT) sendte efter ulykken en række krav til det danske firma. Men firmaet klagede til Arbejdsmiljøklagenævnet og sagde, at det var det polske firma, der tilrettelagde arbejdet og holdt øje med det.

I nævnet havde medlemmerne forskelligt syn på AT’s afgørelse. Et flertal på syv ud af 11 medlemmer fandt det uklart, om Otis havde påtaget sig arbejdsgiveransvaret for de polske montører. De øvrige fire mente, det var tilstrækkeligt dokumenteret, at kravene skulle stilles til Otis. Flertallet bestemte og afgjorde, at AT skulle se på sagen på ny.

Nu har AT opgivet påbud og forbud til det danske firma. Men det har ikke ført til, at kravene i stedet er sendt til det polske firma. Derimod har tilsynet bedt politiet undersøge forholdene. Det sker også for at finde ud af, om der findes en ansvarlig, som bør straffes for ulykken.

Fagbladet Elektrikeren har fået aktindsigt i, hvad der er sket. Under tre uger efter afgørelsen i klagenævnet sender AT et brev til Otis. Heri skriver centerjurist Charlotte Skydsbjerg, at der ikke vil blive foretaget yderligere tilsynsskridt over for Otis.

Charlotte Skydsbjerg forklarer, at AT ikke mener at kunne få hånd nok om sagen med de nuværende oplysninger:

– Men det betyder ikke, at vi har henlagt sagen, siger hun.

Centerjurist Anne-Marie Gry Storm Pedersen fortæller, at AT er begrænset af, at den ene af virksomhederne er polsk: Tilsynet kan ikke rejse til Polen.

– Men det kan politiet eventuelt. Havde det været to danske firmaer, så kunne vi selv være taget ud til dem begge, siger Anne-Marie Gry Storm Pedersen.

Hun har ifølge Elektrikerens oplysninger flere gange talt med politiet. Men der er fortsat ingen afklaring om ansvarsspørgsmålet.

Arbejdsulykken i Rødovre hos en underentreprenør har – kombineret med generelt strengere sikkerhedspolitikker fra Otis-koncernen – givet anledning til, at firmaet har skærpet tilsynet med sine underentreprenører. Det fortæller direktør Thomas Hindhede:

– I den konkrete ulykke har vi ikke noget at udsætte på vores underentreprenør. Medarbejderen havde modtaget uddannelse og instruktion, han havde det nødvendige sikkerhedsudstyr, og han var løbende blevet sikkerhedsauditeret med tilfredsstillende resultat.

Læs side 4 i Elektrikeren: http://www.e-pages.dk/danskelforbund/545/

Nøgleord

Billeder

Links

Information om Dansk El-Forbund

Dansk El-Forbund
Dansk El-Forbund
Nyropsgade 14
1602 København V

33297000http://www.def.dk

Følg pressemeddelelser fra Dansk El-Forbund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk El-Forbund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye