Udviklingspolitisk Råd besøger Jordan og Libanon

Udviklingspolitisk Råd aflagde for nyligt Jordan og Libanon et besøg.
“Mange syriske flygtninge er fanget i en umulig situation. De kan ikke vende hjem, for det er ikke sikkert, og de unge mænd bliver tvangsrekrutteret til Assads hær. Samtidig er deres nuværende situation i midlertidige bosættelser i meget fattige kår helt uholdbar. Besøget lærte mig, at vi skal blive bedre til at samtænke den umiddelbare humanitære bistand med mere langsigtede udviklingsindsatser”, fortæller formanden for Udviklingspolitisk Råd Anne Mette Kjær.
Næstformand Jarl Krausing tilføjer: “Besøget i Jordan og Libanon viste, hvor stort et behov der er for at styrke lokal modstandskraft over for de mange samtidige kriser, som de to lande står overfor. Besøget viste også, at svaret må være tilgange, som kobler traditionel bistand med humanitære indsatser, og som også konkret indtænker klimaudfordringerne i sikring af lokal modstandskraft.”
En central del af besøget var mødet med syriske flygtninge i Jordan og Libanon, både i lokalsamfundet, i flygtningelejren Za’atari i Jordan og i en uformel teltlejr i Beeka-dalen i Libanon. Rådet besøgte bl.a. en ung syrisk kvinde, der med dansk støtte, har startet sin egen catering virksomhed i Amman. Under besøget drøftede Udviklingspolitisk Råd den økonomiske og politisk situation i regionen med lokale NGO’er, virksomheder og repræsentanter fra FN og Verdensbanken, særligt i lyset af Ruslands invasion af Ukraine og de afledte effekter i form af fødevareusikkerhed og stigende fattigdom blandt flygtninge og andre sårbare befolkningsgrupper i lokalsamfundet. Derudover besøgte Rådet aktivitetscentre for syriske flygtninge og lokale, Norsk flygtningehjælps center for juridisk assistance og to projekter i Libanon, hvor landbrugsjord genopdyrkes for at øge landets egenproduktionen af fødevarer og styrke modstandskraften mod klimaforandringer.
Baggrund
Siden 2011 har Danmark støttet Syrien og nabolandene, særligt Jordan og Libanon, med mere end 3,5 mia. kr. gennem tre typer af bistand: i) humanitære indsatser, ii) udviklingsindsatser og iii) stabiliseringsindsatser.
I takt med at krisen i Syrien er blevet stadigt mere langvarig, har der været et stigende fokus på mere langsigtet bistand med fokus på beskyttelse, styrket modstandskraft og selvforsørgelsesevne, samt forbedret adgang til basale ydelser. Disse områder er centrale i det danske bidrag på 600 mio. kr. til udviklingsindsatser i og omkring Syrien for perioden 2021-2023, som Udviklingspolitisk Råd indstillede til ministerens godkendelse ved mødet d. 28. oktober 2021.
Udviklingspolitisk Råd er nedsat ved Lov om internationalt udviklingssamarbejde, og har til opgave at rådgive ministeren for udviklingssamarbejde om alle aspekter inden for udviklingssamarbejdet, både det strategiske og det mere konkrete i form af rådgivning vedrørende større programmer og projekter.
Udviklingspolitisk Råd består af i alt 11 medlemmer. Medlemmerne er udnævnt for perioden frem til 31. december 2022.
Rådets medlemmer er:
- Anne Mette Kjær, Professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet (formand)
- Jarl Krausing, International chef, CONCITO (næstformand)
- Lars Engberg-Pedersen, Seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
- Birgitte Qvist-Sørensen, Generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
- Rasmus Stuhr Jakobsen, Generalsekretær, CARE Danmark
- Nina Christine Holm-Lundbye, Fg. International chef, Dansk Ungdomsfællesråd (DUF)
- Bente Sorgenfrey, Næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
- Marie Gad, Chef for global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri (DI)
- Jens Kvorning, Internationaliseringschef, SMVdanmark
- Kenneth Lindhardt Madsen, Chef for handel og marked, Landbrug & Fødevarer
- Morten Lisborg, Privat konsulent, Migration Management Advice
Læs mere om Udviklingspolitisk Råd her.
Kontakt:
Josephine Mittag, sekretær for Udviklingspolitisk Råd, josmit@um.dk, tlf: 33920246
Billeder
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Udenrigsministeren rejser til Bosnien-Hercegovina for at markere genåbningen af Danmarks ambassade10.7.2025 17:42:21 CEST | Pressemeddelelse
I dag rejser udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen til Sarajevo for at markere genåbningen af Danmarks ambassade i landet og 30-året for folkedrabet i Srebrenica.
Udenrigsministeren rejser til Rom for at deltage i Ukraine Recovery Conference9.7.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kort efter sit møde med den amerikanske udenrigsminister, Marco Rubio, i Washington DC, rejser udenrigsministeren til Rom for at deltage i Ukraine Recovery Conference torsdag den 10. juli. Her vil Danmark underskrive aftaler for 435 mio. kr. til støtte til Ukraines genopbygning.
Dansk eksport i maj 20259.7.2025 11:23:39 CEST | Pressemeddelelse
I maj 2025 faldt Danmarks samlede eksport 0,8 pct. i forhold til april. Årsstigningstakten, dvs. de seneste 12 måneder i forhold til de 12 måneder forud, var 9,5 pct.
Udenrigsministeren har mødtes med sin amerikanske kollega7.7.2025 18:32:11 CEST | Pressemeddelelse
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har for kort tid siden afholdt et møde med den amerikanske udenrigsminister Marco Rubio i Washington DC.
Danmark giver nyt humanitært bidrag til Gaza7.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen lancerer i dag en ny dansk støttepakke, som skal afhjælpe den humanitære situation i Gaza og hjælpe krigens ofre.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum