Udtalelse fra Udenrigsministeriet om Tibetkommissionen II
Kommissionens beretning indeholder hård kritik af Udenrigsministeriet. Det er en kritik, ministeriet tager til efterretning, og som ministeriet tager alvorligt og agter at følge op.
Udenrigsministeriet er fortsat i færd med at gennemgå den omfattende beretning, der omfatter perioden 1995-2018. Ministeriet vil i løbet af de kommende måneder fastlægge den mere detaljerede opfølgning og bl.a. genbesøge de nuværende arbejdsgange, herunder vedr. tilgængelighed og aflevering af materiale samt sikre den nødvendige læring af forløbet i hele organisationen.
I forhold til ansvarsvurdering af de implicerede personer, har kommissionen i sin beretning bl.a. anført:
”Allerede fordi en del af de implicerede personer er fratrådt tjenesten, fordi et muligt strafansvar må anses for forældet, og fordi det henset til den tid, der er forløbet, må antages, at et disciplinæransvar ikke vil blive gjort gældende, jf. vejledningen i Moderniseringsstyrelsen (nu Økonomistyrelsen), KL og Danske Regioners ”God adfærd i det offentlige”, december 2017, må Tibetkommission II afstå fra at vurdere, om der ville være fornødent grundlag for at søge et disciplinært ansvar gjort gældende over for enkeltpersoner. Der henvises herved til kapitel 3 ovenfor.
Som anført i kapitel 3, pkt. 3.4, finder kommissionen det imidlertid nødvendigt i det omfang, materiale og forklaringer, som ikke var afleveret til Tibetkommission I, har begrundet det, i visse tilfælde uanset den forløbne tid at foretage vurdering af, om der har været grundlag for at rejse kritik af ikke fratrådte embedsmænd, idet kommissionen overlader det til vedkommende ansættelsesmyndighed at vurdere betydningen af den tid, der er forløbet, siden forholdene blev begået.”
På den baggrund har Udenrigsministeriet i dag truffet beslutning om, at ministeriet efter en samlet vurdering af sagsforløbet ikke vil indlede en personalesag i forhold til ambassadør Martin Bille Hermann.
Det bemærkes, at kommissionens centrale kritik af Udenrigsministeriets daværende håndtering af de pågældende besøg vedrører et kollektiv af medarbejdere, hvoraf Martin Bille Hermann tilfældigvis er den eneste, der fortsat er ansat i statens tjeneste.
Det bemærkes endelig, at Udenrigsministeriet nærer fuld tillid til ambassadør Martin Bille Hermann og dennes fortsatte varetagelse af stillingen som ambassadør ved Danmarks FN-mission.
Information om Udenrigsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Forsvarsministeren og udenrigsministeren rejser til USA4.7.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I morgen rejser forsvarsminister Troels Lund Poulsen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen til Washington D.C. for at møde centrale amerikanske beslutningstagere og formidle den danske regerings synspunkter.
Nu begynder det danske EU-formandskab, som skal levere på sikkerhed og konkurrenceevne1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag, tirsdag den 1. juli 2025, begynder det danske EU-formandskab, som vil vare frem til årsskiftet. Den danske regering har valgt to hovedprioriteter for formandskabet, som vi fra dansk side ser frem til at levere på – et mere sikkert Europa, herunder bedre styr på migrationen til EU og støtte til Ukraine, og et mere konkurrencedygtigt og grønt Europa.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn25.6.2025 14:26:52 CEST | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 26. juni 2025 kl. 09.00
Regeringen indgår bred aftale om ny udviklingspolitisk strategi20.6.2025 12:41:09 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen er sammen med Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet enige om en ny udviklingspolitisk strategi.
Joint Actions to Further Counter the Shadow Fleet19.6.2025 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse
We, the Foreign Ministers and government representatives of Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Iceland, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Norway, Poland, Sweden, and the United Kingdom have met today to address the challenge posed by the Russian shadow fleet. We call for further joint and coordinated action to effectively address Russian attempts to circumvent international sanctions. Russia’s destabilising actions have strengthened our resolve to protect maritime security, safety, the marine environment and freedom of navigation in accordance with international law. We are particularly concerned about stateless vessels and falsely flagged vessels. Stateless vessels, including those falsely claiming to fly a flag, do not have a responsible flag state and are not entitled to rights under the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation. If vessels fail to fly a valid flag in the Baltic Sea and the North Sea, we will take a
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum