Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Udtagning af lavbundsjord: Ny ekspertgruppe skal være med til at realisere landbrugets grønne potentiale

Del

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn kan i dag sætte navne på medlemmerne i en ekspertgruppe, der skal finde frem til nye forslag til at udtage lavbundsjorder i dansk landbrug. Ekspertgruppen med borgmesteren fra Middelfart Kommune som formand er et blandt flere initiativer fra aftalen om grøn omstilling af dansk landbrug, som et bredt flertal i Folketinget indgik den 4. oktober 2021.

Udtagning af lavbundsjorder bidrager både til sikring af biodiversitet, reduktion af kvælstofudvaskning og lavere udledning af drivhusgasser. Med den seneste aftale om grøn omstilling af dansk landbrug af 4. oktober 2021 blev det besluttet at fastlægge en drivhusgasreduktion af landbrugets udledning på 55-65 procent i 2030 i forhold til udledningen i 1990. Dette skal blandt andet ske gennem udtagning af 100.000 hektar lavbundsjorder og randarealer, som aftaleparterne har sat som ambition.

Det er et ambitiøst mål, som kræver nye metoder og anbefalinger til at forbedre udtagning af lavbund.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn har derfor nu nedsat en ekspertgruppe, der skal finde frem til en række anbefalinger til, hvordan man på nye og anderledes måder effektivt kan udtage lavbundsjord.

Arbejdsgruppen får borgmesteren i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen, i spidsen og er en af initiativerne fra den seneste landbrugsaftale, som et bredt flertal i Folketinget indgik i efteråret 2021.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn udtaler:

”Udtagning af lavbundsjorder er en af nøglerne til at realisere den grønne omstilling af dansk landbrug. Men udtagning er hamrende svært, og det kræver samarbejde på tværs af en masse aktører og nytænkning for at realisere vores ambitiøse mål. Jeg er derfor utrolig glad for i dag at kunne sætte navn på medlemmerne i ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorder. Sammen med Johannes Lundsfryd Jensen har vi nu samlet en række specialister, som i fællesskab skal være med til at ryste posen og finde frem til, hvordan vi kan komme i mål med selv de sværeste hektarer lavbundsjord.”

Borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen udtaler:

”Jeg er rigtig glad for at blive sat i spidsen for denne svære opgave. Hvis opgaven med udtagning af lavbundsjorder skal lykkes, er der brug for, at vi tænker nyt og får inddraget alle perspektiver. Jeg er derfor optaget af, at vi kommer hurtigt i gang, og at vi kommer hele vejen rundt.”

Fakta:

 • Samlet set er der på nuværende tidspunkt, på baggrund af tal fra de tre styrelser (MST, NST og LBST), igangsat udtagning af potentielt ca. 16.300 hektar inkl. randarealer. Dette tal dækker over tilsagn, der er givet, eller projekter, der er påbegyndt siden 2021.

 • Ekspertgruppen skal arbejde på to delrapporter og forventes at komme med konkrete anbefalinger i løbet af 2023. Der er afsat 3 mio. kroner årligt fra 2022 – 2024 til ekspertgruppens arbejde. Ekspertgruppen.

 • Ud over ekspertgruppen er der også igangsat andre initiativer til at styrke mulighederne for udtagning af lavbundsjord. Der er ved at blive fundet udtagningskonsulenter, der skal rådgive og hjælpe landmændene. Og der er nedsat en task-force, der skal sikre hjælp til de tekniske udfordringer.

 • Landbrugsstyrelsen har netop lanceret hjemmesiden udtagning.dk, som skal give svar på, hvad udtagning af lavbundsjorder er, hvilke tilskud til udtagningsprojekter der findes, og hvordan staten understøtter udtagningsindsatsen.

Oversigt over ekspertgruppen:

Formand:

 • Johannes Lundsfryd Jensen (borgmester i Middelfart Kommune)

Medlemmer:

 • Mogens Greve (Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi)
 • Jakob Vesterlund Olsen (Københavns Universitet, IFRO)
 • Jørgen Primdahl (Københavns Universitet, IGN)
 • Anne Kristine Munk Mouritsen (Landinspektør)
 • Karen Poulsen (Naturstyrelsen)
 • Rikke Thomle-Andersen (Miljøstyrelsen)
 • Jesper Graversen (Landbrugsstyrelsen)
 • Jytte Gad Lauridsen (Direktør, Rebild Kommune)
 • Jesper Hansen (Limfjordsrådet)
 • Irene Asta Wiborg (SEGES)
 • Søren Hermansen (Energiakademiet)

Vedhæftede filer

Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K

+45 38 14 21 42https://fvm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Vi drøner 250.000 tons mad direkte i skraldespanden hvert år: Lad os Ta’ madansvar sammen!29.9.2022 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse

Et tårnhøjt madbjerg af rundt regnet 100 mio. kartofler, 80 mio. gulerødder og 5,8 mio. stykker rå kylling – toppet med mindst 11 mio. æg og godt 26 mio. madpakker. Det er nøjagtig sådan et madbjerg, der hvert år farer vild i køleskabet eller skoletasken på vej mod vores tallerkener – og havner direkte i skraldespanden. Det viser nye tal fra madspildstænketanken ONE\THIRD. På Danmarks nationale madspildsdag tager fødevareminister Rasmus Prehn med en ny kampagne nu skeen i den anden hånd med en klar opfordring til danskerne: Lad os Ta’ madansvar sammen!

Skolerne redder maden: Elever landet over skal med i skolekøkkenet på Danmarks nationale madspildsdag26.9.2022 10:26:03 CEST | Pressemeddelelse

Med et virtuelt live-event for alle landets folkeskoler er det i år børnene, som Fødevareministeriet og tænketanken ONE\THIRD sætter i centrum på den nationale madspildsdag torsdag den 29. september. Timm Vladimir ledsaget af fødevareminister Rasmus Prehn styrer slagets gang til dét, der bliver Danmarks største virtuelle madspildsevent. Via en live-streamet video vil de nå rundt til alle hjørner af landet, hvor næste generation tager grydeskeen i den anden hånd i kampen mod de 800.000 tons mad, der hvert år går til spilde.

FAKTA: Det midlertidige forbud mod hold af mink udløber ved årsskiftet23.9.2022 14:41:59 CEST | Pressemeddelelse

Statens Serum Institut vurderer, at risikoen for folkesundheden er begrænset ved minkavl i Danmark, hvis man indfører de smitteforebyggende tiltag, som veterinær- og sundhedsmyndighederne har anbefalet. Derfor vil det midlertidige forbud mod hold af mink udløbe ved årsskiftet. Minkbranchen fik gennemgået modellen på et møde i dag, og Folketingets partier er inviteret til en teknisk gennemgang af modellen i næste uge.

Det midlertidige forbud mod hold af mink udløber ved årsskiftet23.9.2022 10:36:31 CEST | Pressemeddelelse

Statens Serum Institut vurderer, at der er begrænset risiko for folkesundheden ved genoptagelse af en betydeligt reduceret minkproduktion og ved indførelse af smitteforebyggende tiltag. Derfor har regeringen besluttet at lade det midlertidige forbud mod minkavl i Danmark udløbe ved årsskiftet. Fødevareminister Rasmus Prehn har inviteret minkbranchen til et møde fredag eftermiddag. Her vil branchen få gennemgået de smitteforebyggende tiltag, som veterinær- og sundhedsmyndighederne vurderer er nødvendige ved genoptagelse af minkproduktion af hensyn til folkesundheden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum