Udspil om vedvarende energi glemmer borgerne
Det er rigtig godt, at regeringen nu lægger op til at fjerne flere af de benspænd, der i dag forhindrer mere vedvarende energi på land. Men regeringens forslag tager ikke højde for, hvordan vi får borgerne og lokalsamfundene med på vognen, lyder det fra KL.
Regeringen har i dag offentliggjort et udspil, der skal sikre en firedobling af vedvarende energi på land. Udspillet fjerner en række af de benspænd, der i dag forhindrer mere grøn energi – fx indsigelsesretten i forhold til placering af vindmøller tæt på kirker og mulighed for at opstille energianlæg i herregårdslandskaber.
”Der er flere gode takter i regeringens udspil, hvor der bl.a. fjernes en række lovmæssige benspænd, som vi fra kommunernes side har peget på i flere år,” siger KL’s formand Martin Damm og fortsætter:
”Men desværre har regeringen tilsyneladende glemt borgerne i udspillet. I dag er borgermodstanden nemlig den største udfordring, fordi der er store ulemper og meget små fordele for et lokalsamfund ved at lægge jord til vindmøller, solceller og andre store anlæg. Det er borgerne, der skal bo ved siden af de store energianlæg, og hvis de skal se en fidus i dét, kræver det jo, at incitamenterne vender rigtigt.”
Derfor er det ifølge KL-formanden afgørende at skabe større gevinster til lokalsamfundene, hvis regeringens ambition om en firedobling af vedvarende energi på land skal lykkes. Ellers risikerer balancen i landets udvikling at knække midt over.
”Gevinsten ved at blive nabo til større energianlæg skal ganske enkelt være større, og det bliver den, hvis det kommer et helt lokalsamfund til gode. Placeringen af anlæggene skal derfor ske i en lokalt forankret proces, og så er det nødvendigt, at en del af det overskud, der kommer fra de grønne energianlæg, går til kompensation til lokalområdet. Så man fx kan bruge midlerne på naturgenopretning, drikkevandsbeskyttelse, rekreative faciliteter eller landsbyfornyelse.”
Forslag til udbudsmodel for stor-skala-anlæg
KL foreslår, at de store energiarealer – energiøer på land – etableres, så de kombinerer stor-skala-etablering og landdistriktsudvikling. Det kan give et milliardbeløb til landdistriktsudvikling – uden statsstøtte og på frie markedsvilkår. Regeringen har taget stor-skala-tilgangen til sig, men det skal understøttes af økonomiske gevinster til lokalområderne.
”Vi vil gerne hjælpe regeringen med at komme i mål. Derfor har vi foreslået en udbudsmodel for stor-skala-anlæg på land. Det vil åbne markedet for bl.a. de danske pensionsselskaber. Så er der både midler til landdistriktsudvikling og billig grøn strøm til alle danskere. Det må da også være i Folketingets interesse, og vi ser derfor frem til den videre dialog,” siger Martin Damm.
Nøgleord
Kontakter
KL's pressevagt
Tlf:33703333Information om KL
KL er interesseorganisation for de 98 kommunalbestyrelser og arbejder for, at kommunerne har de bedst mulige rammer til at prioritere velfærd og økonomi og til at udvikle kommunen lokalt. KL bidrager til – sammen med kommunerne – at videreudvikle det danske kommunestyre og lokaldemokrati. KL er samtidig arbejdsgiverorganisation og forhandler overenskomster for kommunernes ca. 500.000 ledere og medarbejdere.
Følg pressemeddelelser fra KL
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra KL
Aftale på beskæftigelsesområdet må ses som et tillidsbrud til jobcentrene24.6.2022 14:01:28 CEST | Pressemeddelelse
”Når man vælger at fjerne opgaven for de forsikrede ledige de første 3 måneder fra jobcentrene og samtidig kører en grønthøster ud over området – endda i en tid, hvor virksomhederne skriger på arbejdskraft – så kan vi ikke se det som andet end et tillidsbrud til jobcentrenes kolossale arbejde.”
Et markant skifte i dansk økonomi præger økonomiaftale8.6.2022 22:07:02 CEST | Pressemeddelelse
Økonomiaftalen for 2023 er på plads. Det er en kriseaftale, som markerer et markant skifte i dansk økonomisk politik, lyder det fra KL’s formand og næstformand.
Et langt og godt seniorarbejdsliv skal bidrage til at sikre fremtidens velfærd2.6.2022 10:03:03 CEST | Pressemeddelelse
KL og Forhandlingsfællesskabet står sammen om at ville give flere seniorer lyst til og mulighed for at blive længere tid på det kommunale arbejdsmarked. Derfor lancerer parterne i dag Seniorpartnerskabet, som sammen med kommunerne skal styrke og inspirere den kommunale seniorindsats.
Ny digital politik: Fremtidens velfærd skal løftes med teknologi23.5.2022 08:04:20 CEST | Pressemeddelelse
Vi skal hele tiden udvikle velfærden og sikre høj kvalitet, som matcher borgernes behov. I en tid, hvor manglen på hænder truer kvaliteten i velfærden, er det nødvendigt at accelerere den digitale omstilling, så teknologien kan bruges til at udvikle velfærden og sikre flere hænder til kerneopgaven, lyder det fra Peter Rahbæk Juel, formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.
Ja tak til kvalitetsstandarder – men medarbejdere og finansiering skal følge med21.5.2022 09:10:34 CEST | Pressemeddelelse
Kommunerne har i mange år løst opgaver på sundhedsområdet uden retning og klare rammer. Derfor glæder KL sig over sundhedsreformens fokus på at sætte standarder for, hvilke hjælp og behandling borgerne skal have i det nære sundhedsvæsen. Men med opgaven skal også følge løsninger på rekrutteringsudfordringen og penge.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum