Udskift dit gamle oliefyr NU - tilskudsordning udløber snart

Del

Ekspert: Du forbedrer dit energimærke med to karakterer og sparer 10-15.000 kr. i varme/år ved at skifte til ’fremtidens varmekilde’. Det gør det til et rentabelt ’salgsfif’, vurderer energirådgiver og mægler

Over 1.7 mio. danske husstande forsynes i dag med fjernvarme. Men Energistyrelsen vurderer, at der findes op mod 100.000 aktive oliefyr i Danmark - primært i landområderne, hvor der ikke er mulighed for fjernvarme eller naturgas.

Der findes dog andre muligheder for at slippe af med oliebrænderen i bryggerset. Og oveni købet er der mulighed for at få et tilskud*, lyder det fra EnergiTjenesten, der er en uvildig rådgiver under foreningen VedvarendeEnergi.

Og mange boligejere er motiverede for at spare på energien, CO2-udledningen og ikke mindst varmeregningen. En spørgeundersøgelse som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home i oktober i år viser, at 34 % af husejerne overvejer at lave energimæssige forbedringer på deres bolig.

Men dem med oliefyret skal ikke vente for længe, lyder det fra Carsten Vejborg, der er energirådgiver og leder af EnergiTjenesten for Jylland-Fyn.

”Energispareordningen udløber med udgangen af 2020, og nogle energiselskaber har i praksis allerede lukket ned for tilskud, så hvis man har planer om at udskifte sit gamle oliefyr, så skal man måske fremskynde planerne,” fortæller han.

Besparelse på op til 15.000 kr. om året
Tilskuddet, man kan få til at udskifte et gammelt oliefyr, ligger typisk i størrelsesordenen 7-8.000 kr. Besparelsen ved at droppe oliefyret og skifte til en varmepumpe er på hele 50-65 % på varmeforbruget, hvilket betyder, at det nemt løber op i en besparelse på 10.000–15.000 kr. om året.

En udskiftning af oliefyr med en luft-til-vand varmepumpe løber ifølge EnergiTjenestestens rådgiver op i omkring 100.000 kr. inklusive alle omkostninger efter energisparetilskuddet på 7-8.000 kr. Investeringen er typisk tjent hjem i løbet af 7-10 år.

Oveni købet er det muligt at få fradrag for håndværkerudgifterne til udskiftningen af oliefyret. I 2020 udgør håndværkerfradraget 12.500 kr., så hvis man er to voksne i husstanden kan man altså få skattefradrag for lønudgifterne op til 25.000 kr. Skatteværdien af fradraget udgør lidt under en tredjedel, lyder det fra EnergiTjenesten.

Tre plusser ved at udskifte oliefyret
Med besparelsen ved udskiftningen af oliefyret følger der et langt bedre energimærke til husejeren.
”Hvis du har et hus fra 1970’erne eller 80’erne vil du typisk forbedre dit energimærke med to karakterer ved at udskifte oliefyret med en luft-til-vand varmepumpe,” siger Carsten Vejborg, der kalder det for ’fremtidens varmkilde’ for familier uden adgang til fjernvarme.

Det gør alt i alt udskiftningen af oliefyret til et godt ’salgsfif’, mener han og Home.

”Normalt anbefaler vi ikke store renoveringer op til et boligsalg, fordi det ikke er sikkert, man får alle pengene hjem. Men her fjerner investeringen en træls ting for mange købere, nemlig oliefyret, huset bliver langt billigere at varme op, og det kan bryste sig af et bedre energimærke. Det er tre klare plusser i et kommende hussalg,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen og tilføjer:

”Der er købere, som fravælger huset allerede hjemme foran skærmen blot ud fra et dårligt energimærke. Det får aldrig en reel chance på en fremvisning. ”

Det allersjoveste er selvfølgelig at skifte energikilden, så man som ejer selv får fornøjelse af investeringen, fremhæver Home.

FAKTA: Et godt energimærke giver plus til salgsprisen

Flere undersøgelser og analyser har de seneste år sat fokus på, at et godt energimærke forbedrer boligens markedsværdi.
Effekten vil være størst for huse med de dårligst energimærker.

En forbedring af energimærket med bare én karakter kan give anledning til en øget salgspris, viser flere undersøgelser.

Det største studie herhjemme blev lavet af Statens Byggeforskningsinstitut tilbage i 2013. Dens estimater indikerer, at der ikke er den store priseffekt af energimærket, når man bevæger sig op fra et i forvejen fornuftigt energimærke. Der sker således ikke det store med salgsprisen ved at gå fra energimærke C og op til energiklasse A til B, som var lagt sammen som én kategori i undersøgelsen.

Til gengæld er der en ganske stor priseffekt på mere end 100.000 kroner ved en forbedring af én karakter på energimærket ved et hus på 140 kvadratmeter, når vi ser på energimærkerne fra G og op til C.

Huse med de dårligste energimærker er ofte også blandt de ældste huse, og tit er der også en sammenhæng mellem alderen og husets stand, hvilket også spiller betydeligt ind på prisen. Derfor er det i praksis svært at isolere priseffekten alene af et bedre energimærke, da standen på huset ofte også bliver opgraderet i samme ombæring.

FAKTA: Om oliefyr i Danmark
Officielle tal fra Danmarks statistik angiver at der i 2014 fandtes ca. 231.000 boliger med oliefyr i Danmark og i 2018 ca. 150.000. Det er dog tal, som man skal, skal tage med et gran salt, da andre opmålinger viser, at der i 2014 kun blev leveret olie til 87.000 oliefyr.

*et energisparetilskud, som energiselskaberne hver især betaler. Størrelsen på tilskuddet er forskelligt hos de forskellige energiselskaber.

Yderligere oplysninger
Carsten Vejborg, leder af EnergiTjenesten Jylland-Fyn
Tlf. 2084 4923
Mail: cav@energitjenesten.dk

Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i Home
tlf. 2043 3514
Mail: hehj@home.dk

Nøgleord

Billeder

Information om home a/s

home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.

  • home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
  • home blev stiftet den 1. august 1989
  • home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
  • home har over 900 ansatte
  • home er en franchise-kæde
  • home har ca. 120 franchisetagere
  • home har 177 home-butikker fordelt over hele landet**
  • homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
  • home har særligt uddannede køberrådgivere
  • home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.


home samarbejder også med erhvervsmæglerkæden, home Erhverv, som er et landsdækkende netværk af erhvervsmæglere, der arbejder med salg, udlejning, vurdering og rådgivning inden for erhvervsejendomme og erhvervslokaler.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.

Kom godt hjem!

*  Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking medio 2020.
** medio 2020.

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum