Dansk Byggeri

Udsigt til endnu et godt år for boligbyggeriet

Del

Byggeriet af nye boliger er nu tæt på aktiviteten før finanskrisen. Og i modsætning til dengang er det ikke domineret af spekulationsbyggerier for lånte penge.

Ifølge Danmarks Statistik blev der sidste år fuldført ca. 28.100 boliger. Det er et højt niveau tæt på aktiviteten før finanskrisen. Og Dansk Byggeri glæder sig over, at det er en byggeaktivitet, der i altovervejende grad er begrundet i en reel efterspørgsel og ikke spekulationsbyggeri.

- I modsætning til årene op til finanskrisen, foregår det nuværende opsving i mindre grad for lånte penge. Efterspørgslen på boliger skyldes i højere trad, at flere er kommet i arbejde, og at danskerne har flere penge mellem hænderne, fordi reallønnen er stigende. Lige som de fortsat lave renter og trenden i samfundet, der gør det mere attraktivt at slå sig ned i de større byer, også skaber behov for flere nye boliger, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Udbuddet stadig lavere end efterspørgslen

Dansk Byggeri er glad for, at Danmarks Statistik i sine offentliggørelser er begyndt at fokusere på det fuldførte byggeri i stedet for den notorisk fejlbehæftede og misvisende statistik over påbegyndt byggeri.

- Selv om der i 2018 var fuld gang i boligbyggeriet, så er der et efterslæb. Udbuddet halter stadig gumpetungt efter efterspørgslen. Særligt i de store byer, hvor der især mangler små boliger til studerende, singler, skilsmissefamilier og seniorer, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Procentvis steg det fuldførte boligbyggeri i 2018 med ca. 12 procent. Det skal ses i sammenhæng med, at omsætningen i byggeriet steg med ca. syv procent, mens beskæftigelsen i branchen i samme periode steg knapt fire procent.

- Det viser med stor tydelighed, at det sidste år var nybyggeriet af boliger, der var den store vækstdriver i bygge- og anlægsbranchen, siger Bo Sandberg.

2019 lover godt for boligbyggeriet

Trods stigende international økonomisk usikkerhed, venter Dansk Byggeri, at også 2019 bliver et godt år for boligbyggeriet.

- Ganske vist stilner det københavnske projektmarked noget af, men det modsvares blandt andet af stigende parcelhusbyggeri i provinsen. Hertil kommer, at der er en fordel ved at komme ind på ejerboligmarkedet inden den nye boligskat træder i kraft i 2021. Det er også er med til at sætte turbo på boligbyggeriet i 2019 og 2020, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Kontakter

Cheføkonom Bo Sandberg, bsa@danskbyggeri.dk, telefon 28 50 38 19
Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.

Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland glæder sig til efterårets borgmestermøder20.8.2019 11:19:41 CESTPressemeddelelse

Dansk Byggeris seneste undersøgelse af de danske kommuners erhvervsvenlighed viste, at de midt- og vestjyske kommuner er blandt de mest erhvervsvenlige i hele landet. Men servicen og forholdene for de lokale virksomheder kan blive endnu bedre. Og Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland ser frem til at mødes med borgmestre, kommunaldirektører mv. i den kommende tid for at drøfte, hvad der helt konkret skal til.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum