Udsatte københavnere har tjent næsten tre millioner på frikort
Det sociale frikort giver udsatte mennesker, der har svært ved at passe et ordinært arbejde, muligheden for at tage småjob uden at blive trukket i offentlige ydelser. Ordningen står til at blive forlænget, men social- og indenrigsminister Astrid Krag skal forbedre frikortet først, mener Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).
Med et socialt frikort i hånden kan hjemløse, misbrugere og andre af samfundets udsatte tage småjobs og tjene op til 20.000 kroner om året uden at blive trukket i deres kontanthjælp eller andre offentlige ydelser.
Og det sociale frikort har været en succes i Københavns Kommune.
Nye tal viser, at udsatte københavnere har tjent 2,8 millioner kroner siden begyndelsen af 2019, hvor frikortet blev indført.
"Jeg glæder mig over de flotte tal. Udsatte mennesker fortjener at opleve, hvordan det er at være en del af det arbejdende fællesskab. Hvor man føler, at man som menneske dur til noget og har værdi på arbejdsmarkedet. Det giver det det sociale frikort mulighed for. For udsatte københavnere er det en kilde til værdighed, ligeværd og stolthed”, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).
Frikortet skal justeres
Lige nu er et udkast til lovforslag i høring, som lægger op til en forlængelse af forsøgsordningen med det sociale frikort på to år.
Men regeringen har lagt op til at forlænge ordningen uden at justere på kendte fejl. Og det er dumt, hvis ideen er, at det sociale frikort skal være mere anvendeligt for de udsatte, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
Det støttes af, at 668 københavnere har fået bevilget et socialt frikort, men at kun 246 har gjort aktivt brug af det.
"Vi er ikke i mål. For når kun 246 udsatte faktisk har været ansat, så er der mange med et socialt frikort, som aldrig får gjort brug af det. Og det handler bl.a. om, at frikortet er for tungt at danse med. Administrationen af frikortet skal både være billigere og mindre bøvlet for de virksomheder, som står klar til at ansætte frijobberne. For det er unødigt kompliceret i dag, siger beskæftigelses- og integrationsborgmesteren.
Lige nu skal arbejdsgiverne indberette løn optjent med et socialt frikort via et særligt it-frikortssystem og manuelt beregne feriepenge, ATP osv.
”Derfor har vi i København også oplevet, at frijobbere, stik imod hensigten, efter arbejdet alligevel bliver modregnet i deres offentlige ydelser. Enten fordi virksomhederne ikke ved, at borgeren har et frikort, ikke orker administrativt bøvl eller ikke kan indberette og bogføre rigtigt. Og så er frikortet jo ikke meget bevendt. Jeg mener, det er på tide, at social- og indenrigsminister Astrid Krag tager bestik af virksomhedernes udfordringer og gør det sociale frikort bedre til gavn både for de udsatte og for de virksomheder, som de løser småjobs for”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.
Fakta:
- 668 københavnere har fået bevilget et socialt frikort.
- Der har været 1742 småjobs-ansættelser. De fordeler sig på 246 borgere. Dvs. at nogle borgere har haft flere jobs.
- 134 virksomheder har ansat borgere med det sociale frikort.
- De opgaver, som udsatte københavnere har løst, fordi de fik muligheden med det sociale frikort, er meget forskellige. Det kan være støvsugning af en kirke, en tjans bag baren på en festival, fejet en gård eller salg af kunst.
Nøgleord
Kontakter
Pressechef Claus Bøggild, 22 82 84 37/ JW9K@kk.dk
Information om Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Nu er der 400 erhvervsparkeringspladser i København31.12.2020 09:57:10 CET | Pressemeddelelse
Travle håndværkere har nu mulighed for at parkere på omkring 400 særlige erhvervsparkeringspladser i hovedstaden. Vi har gjort op med et af erhvervslivets største daglige problemer, og københavnerne får lavere regninger, siger beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).
Københavnske restauranter opgraderer take-away pga. corona22.12.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Restauranterne i København er tvunget til at tænke i nye baner på grund af corona. Det har fået ekstra mange til at søge hjælp fra en særlig omstillingspulje. Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), hilser de mange nye initiativer velkomne.
Københavnsk borgmester giver medarbejdere julegave til fornøjelser9.12.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
2.200 medarbejdere i Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning modtager et gavekort, som de frit kan bruge til en aktivitet i stedet for julefrokosten, der er blevet aflyst pga. corona. Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), håber, at flere vil bruge gavekortet til januar, når restauranterne åbner igen.
Borgmester: Social kontrol på arbejdsmarkedet skal bekæmpes25.11.2020 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Social kontrol-vejledere på Jobcenter København skal hjælpe kvinder, der bliver forhindret i at komme i job på grund af social kontrol fra deres familie eller omgangskreds. Ny kampagne skal øge bevidstheden om udfordringerne ved social kontrol.
Københavnske veteraner hyldes med fodboldkamp og jobindsats30.10.2020 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Søndag den 1. november spiller FCK København i specialdesignede kamptrøjer som en hyldest til Københavns soldaterveteraner. Kampen markerer et nyt samarbejde mellem FCK, Danmarks Idrætsforbund og Københavns Kommune, hvor sport og netværksdannelse skal hjælpe veteranerne med at vende tilbage til et godt civilt liv.
Jobcentre udfordrer vanetænkning: Der findes ingen mande- eller kvindefag1.10.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Medarbejderne på Københavns jobcentre skal vejlede de ledige uden skelen til køn. For jobcentrene skal ikke videreføre gammeldags opfattelser af, hvad mænd og kvinder kan og bør arbejde med, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (V) om nyt initiativ.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum