Udenrigsministeriets krisestab og den internationale operative stab er aktiveret for at håndtere internationale reaktioner på koranafbrændinger
Regeringen har siden den 20. juli haft Udenrigsministeriet krisestab og den internationale operative stab aktiveret.
Den seneste uge har tusindvis af borgere i muslimske lande demonstreret mod Danmark, og 15 lande har udsendt officielle erklæringer med fordømmelse af Danmark.
Derudover har fem danske ambassadører og en charge d’affaires været indkaldt til samtaler, hvor der er udtrykt kritik af Danmarks håndtering af koranafbrændingerne.
På mandag mødes 57 udenrigsministre fra Organisationen af Islamiske Lande (OIC) til en hastedebat for at drøfte nye tiltag mod Danmark og Sverige som reaktion på koranafbrændingerne.
Udenrigsministeriet følger de internationale reaktioner tæt og er i dialog med en række centrale lande. Eksempelvis har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i løbet af ugen haft samtaler med udenrigsministrene fra blandt andet Iran, Irak og Tyrkiet.
For at sikre tilstrækkelige ressourcer til at håndtere de internationale reaktioner på koranafbrændingerne, er Udenrigsministeriets krisestab og den internationale operative stab aktiveret.
Det betyder i praksis, at der er indkaldt flere medarbejdere på arbejde, som deltager i daglige møder. På møderne i Udenrigsministeriets krisestab deltager både medarbejdere fra Udenrigsministeriet i København samt Udenrigsministeriets ambassader.
Her gøres der blandt andet status på, hvordan væsentlige lande senest har reageret på koranafbrændingerne i Danmark. Samtidig kigges der frem mod, hvilke nye demonstrationer der er anmeldt i Danmark, og hvilke internationale reaktioner det kan medføre.
Den sparring, der finder sted på møderne, danner grundlag for at vurdere, hvordan Danmark bedst plejer sine diplomatiske forbindelser og sikrer danske internationale interesser i den nuværende situation.
Baggrund om Udenrigsministeriets krisestab:
Udenrigsministeriets krisestab er et tiltag, som udløber af Kabuls fald i august 2021, hvor det lykkedes de danske myndigheder at evakuere omkring 1.100 personer fra Afghanistan.
Med det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik og den efterfølgende aftale om styrket diplomati fra marts 2022 blev det besluttet at afsætte midler til etablering af et stående kriseberedskab i Udenrigsministeriet.
Det stående kriseberedskab består af 4 vagthold på hver 12 personer, som på skift står klar døgnet rundt til at møde ind i Udenrigsministeriet med to timers varsel.
Baggrund om den internationale operative stab:
Den Internationale Operative Stab (IOS) varetager den overordnede koordinerende funktion ved en større hændelse i udlandet af relevans for Danmark og danske statsborgere.
IOS faste medlemmer er Udenrigsministeriet (formand), Statsministeriet, Justitsministeriet, Rigspolitiet, Forsvarsministeriet, Forsvarets Efterretningstjeneste, Forsvarskommandoen, Beredskabsstyrelsen, Indenrigs- og Sundhedsministerier og Sundhedsstyrelsen.
Hver enkelt myndighed, der er repræsenteret i IOS, deltager med egen kompetence i overensstemmelse med sektoransvarsprincippet.
For yderligere information, kontakt pressevagten@um.dk
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Danmark i spidsen for NATOs samarbejde med industrien om kvanteteknologi13.11.2024 14:21:15 CET | Pressemeddelelse
Den første plenarsamling i NATOs forum for kvanteteknologi, Transatlantic Quantum Community (TQC), afholdes i disse dage i København. Med sit formandskab for TQC viser Danmark endnu engang sin ambition om at være en af verdens førende kvantenationer.
Migration og konkurrenceevne er højt på dagsordenen, når europaministeren rejser til Nederlandene13.11.2024 08:12:24 CET | Pressemeddelelse
I dag rejser europaminister Marie Bjerre til Haag. Besøget er en del af forberedelserne til Danmarks kommende EU-formandskab i andet halvår af 2025. På rejsen møder hun en række centrale politiske aktører i Nederlandene, ikke mindst med fokus på emner som migration og konkurrenceevne.
Dansk eksport i september 202411.11.2024 13:08:40 CET | Pressemeddelelse
I september 2024 faldt Danmarks samlede eksport 2,1 pct. i forhold til august. Årsstignings-takten, dvs. de seneste 12 måneder i forhold til 12 måneder forud, steg til 4,1 pct.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn6.11.2024 12:16:38 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 7. november 2024 kl. 13.15.
Europaministeren og medlemmer af Folketingets Europaudvalg besøger Beograd for at drøfte Serbiens EU-perspektiver og reformprocesser3.11.2024 17:19:07 CET | Pressemeddelelse
Den 3.-5. november rejser europaminister Marie Bjerre sammen med medlemmer af Folketingets Europaudvalg til Beograd. Besøget er en del af forberedelserne til Danmarks kommende EU-formandskab i andet halvår af 2025, hvor udvidelsen med bl.a. landene på Vestbalkan vil stå højt på dagsordenen. Besøget finder sted kort efter EU-Kommissionens fremlæggelse af årets udvidelsesrapporter den 30. oktober.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum