Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet bliver grønt

Del

Regeringens klimaambitioner og danske klimaløsninger skal udfoldes til hele verden. Derfor skal klima og bæredygtighed i endnu højere grad være styrende for store dele af både udenrigs-, handels- og udviklingspolitikken.

Og til det formål udnævner udenrigsministeriet 15 nye klimafrontposter, et nyt grønt kontor og lancerer samtidig sin første bæredygtighedsstrategi.

”Jeg vil bruge Udenrigsministeriet til at skabe grøn omstilling i hele verden. Det handler om at udfolde regeringens store klimaambitioner og anvise danske løsninger. Derfor ser vi på alle politikområder inden for udenrigs-, handels- og udviklingspolitikken, hvor det giver mening at indtænke klima og bæredygtighed. Og derfor udpeger vi 15 af vores ambassader rundt om i verden til at være klimafrontposter. De får til opgave at sætte turbo på arbejdet med at fremme grønne danske løsninger i verden. Og de skal arbejde for dansk lederskab på Verdensmål 7 om bæredygtig energi. Det betyder også, at Udenrigsministeriet omorganiseres, så der også bliver en klar organisatorisk forankring af vores globale grønne tiltag. Vi skal i endnu højere grad bruge diplomatiet og flere ressourcer på den grønne omstilling,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Det er ambassaderne i Abu Dhabi, Beijing, Berlin, Hanoi, Jakarta, Mexico, Nairobi, New Delhi, Paris, Pretoria, Seoul, Tokyo, Washington, FN-missionen NY og EU-repræsentationen i Bruxelles, der er udpeget som klimafrontposter.  

På Asiatisk Plads i København oprettes tilmed et nyt grønt kontor, der skal drive og sætte alle sejl ind på en global, grøn og fair omstilling. Danmark har meget byde på: et styrket grøntdiplomati og konkrete løsninger samt udviklingsbistand i verdensklasse.

Dertil siger Rasmus Prehn:

”Vi står over for en klimakrise på verdensplan, som skal løses nu. Hvis vi skal lykkes, kræver det, at alle byder ind. Derfor oprettes der i Udenrigsministeriet et grønt kontor, som gensidigt forstærker udviklings-, handels- og udenrigspolitikken. Kontoret vil arbejde for at accelerere grøn, bæredygtig og fair omstilling internationalt med afsæt i hele udenrigstjenestens klaviatur. Vi skal styrke partnerskabstankegangen og samarbejdet mellem virksomheder, myndigheder, forskning og civilsamfundsorganisationer.”

Endelig ser både udenrigsminister Jeppe Kofod og udviklingsminister Rasmus Prehn frem til at medvirke til at lancerer en bæredygtighedsstrategi for diplomatiets virke.

Målet er at blive blandt verdens fem mest bæredygtige udenrigstjenester i verden i løbet af de næste fem år, og det vil være en ny ledetråd i dagligdagen for diplomatiet. Den samlede CO2-udledning skal reduceres. Ministeriet vil bidrage til verdensmålene ved at gå foran og tænke bæredygtighed ind i kontrakter og udbudsprocesser, administration af bygninger, de menneskelige fælleskaber m.v.

Pressekontakt:

Presserådgiver for udenrigsministeren, Poul Kjar, tlf. +45 41 86 59 75

Presserådgiver for udviklingsministeren, Maria Westh, tlf. +45 50 77 86 64

Vedhæftede filer

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Årets sidste katastrofe udeblev – men der er masser af kriser at bruge pengene på31.12.2019 10:29:12 CETPressemeddelelse

Her på årets sidste dag kan vi på ét punkt ånde lettet op og glæde os over, at julefreden ikke blev forstyrret af en pludselig katastrofe. For 15 år siden rullede tsunamien ind over Sydøstasien og efterlod total kaos. Kaos blev ikke mindre af, at regnskabsåret var gjort op hos de fleste donorer - og dermed var de humanitære kasser tømte. Også i Udenrigsministeriet var alle pengene til humanitære katastrofer blevet uddelt. Derfor besluttede man efterfølgende at etablere en humanitær reserve, som man kan gribe til, hvis der skulle opstå en pludselig katastrofe på en af årets sidste dage. Reserven, der går under navnen Tsunami-bevillingen, er i år på 120 millioner kroner. ”Det er selvfølgelig glædeligt, at verden i år ikke er blevet ramt af en stor katastrofe. Det betyder, at vi kan bruge pengene til andre formål – og dem er der desværre nok af,” siger udviklingsminister Rasmus Prehn. I praksis betyder det, at der i dag – den 31. december – bliver udbetalt bidrag til bl.a. Zimbabwe, Yemen

Prehn til flygtningetopmøde: 80 millioner kr. til unge flygtninges uddannelse17.12.2019 20:08:55 CETPressemeddelelse

Ministeren for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, deltager i denne uge i flygtningetopmødet, Global Refugee Forum, i Genève. Ministerens fokus er på unge flygtninges fremtid, og Danmark bevilger 80 mio. kr. til flygtningebørns uddannelse og stipendier til universitetsstudier. ”Vi er nødt til at tænke langsigtet for den generation af unge mennesker, der vokser op som flygtninge. Hjælpe dem med træning eller uddannelse, så de kan få et job og skabe sig en hverdag i nærområderne.” – siger Rasmus Prehn Han tilføjer - “Derfor bevilger jeg 70 millioner kr. til uddannelse af flygtningebørn i Uganda og Etiopien samt 10 mio. kr. til et uddannelsesinitiativ, Tyskland har startet med stor succes. Initiativet er opkaldt efter Albert Einstein og giver stipendiater til flygtninges universitetsstudier. Hvem ved, om fremtidens Einstein sidder i en flygtningelejr?” Formålet med mødet er at skabe mere international solidaritet i håndteringen af store flygtningekriser. Flygtningekriser ender typisk med