Udenrigsministeriet

Udenrigsministeren og udviklingsministeren deltager i FN’s Generalforsamling

Del

Udenrigsminister Jeppe Kofod og udviklingsminister samt minister for nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen rejser i den kommende uge til New York. Her deltager de i åbningen af FN’s 77. Generalforsamling og lancerer Danmarks kandidatur til FN’s Sikkerhedsråd.

Åbningen af årets Generalforsamling finder sted på et dystert bagtæppe. Det internationale samfund er udfordret af en række kriser, der indbyrdes forstærker hinanden. Ruslands angrebskrig mod Ukraine - den største trussel mod international fred og sikkerhed i årtier – har yderligere skærpet den globale værdikamp og øget presset på det multilaterale samarbejde.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

”Ruslands ulovlige invasion af Ukraine har mindet os om, hvor vigtigt det er at stå op for FN-pagten og de internationale spilleregler, som vi måske for længe har taget for givet. Selvom Danmark er et lille land, spiller vi en aktiv rolle i at forsvare de demokratiske værdier og den regelbaserede orden. Det bidrager vi allerede aktivt til i dag. Og det er noget af det, vi vil kæmpe for, hvis vi bliver valgt ind i FN’s Sikkerhedsråd i 2025-2026.”  

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen udtaler:

”Jeg vil sammen med kolleger fra resten af verden forsøge at finde fælles løsninger på de mange store udfordringer, verden står overfor. En galopperende klimakrise, stigende fødevare- og forsyningsusikkerhed og et historisk højt antal fordrevne. Kriser, som rammer os alle – men som rammer udviklingslandene hårdest. Vores omfattende udviklingsengagement er det fremmeste bevis på, at vi tager vores globale ansvar på os. Og det er et godt udgangspunkt for vores kandidatur til FN’s Sikkerhedsråd.”

Begge ministre vil i år have særlig fokus på at fremme Danmarks kandidatur til FN’s Sikkerhedsråd for perioden 2025-2026. Sammen med Kronprinsparret vil ministrene være værter for en reception, hvor det danske kandidatur formelt bliver lanceret for et internationalt publikum.

Baggrund

Udenrigsministeren vil under sit ophold i New York fokusere på at styrke den regelbaserede verdensorden og de multilaterale værdier samt arbejde for at sikre et styrket og troværdigt FN. Danmark støtter op om et FN, der kan stå vagt om menneskerettighederne og danne rammen om bæredygtige multilaterale løsninger på vor tids største globale udfordringer. Temaer, der er helt centrale i en tid, hvor stigende stormagtsrivalisering og et øget antal voldelige konflikter, truer vores fælles værdier og den globale fred og sikkerhed.

Udenrigsministeren vil under sit ophold i New York deltage i en lang række bilaterale møder med ministerkolleger fra hele verden samt i en række højniveaumøder om blandt andet situationen i Ukraine, hvordan vi sikrer et effektivt og fremadskuende FN, og hvordan klimaforandringer præger global fred og sikkerhed.

Udviklingsministeren vil benytte sit ophold i New York til at sætte fokus på, hvordan vi løser de omfattende globale konsekvenser, som følger af Ruslands ulovlige invasion af Ukraine. Andre fokusområder for udviklingsministeren vil være, hvordan vi sikrer den nødvendige klimafinansiering og adgang til grøn energi, samt hvordan vi fremme kvalitetsuddannelse, ligestilling og bekæmpelse af seksuel og kønsbaseret vold på globalt plan.

Udviklingsministeren vil under sit opholde deltage i en række bilaterale møder med andre udenrigs- og udviklingsministre, NGO’er og repræsentanter fra FN-systemet samt i en række højniveaumøder, herunder om hvordan vi håndterer de globale implikationer af krigen i Ukraine for blandt andet den globale fødevare- og energisikkerhed. Derudover vil udviklingsministeren også underskrive nye partnerskabsaftaler mellem Danmark og flere af de største FN-fonde og programmer.

 

Fakta om Danmark og FN’s sikkerhedsråd
Danmark søger om en plads i FN’s sikkerhedsråd i perioden 2025-2026. Kandidaturet lanceres ved et event i New York torsdag den 22. september.

Her deltager H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Kronprinsessen samt udenrigsministeren og udviklingsministeren. Selve valget til medlem af Sikkerhedsrådet for 2025-2026 finder sted i 2024.

Sikkerhedsrådet har 15 medlemmer. Heraf er der fem permanente medlemmer, som har vetoret: Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA.

10 medlemmer vælges ind for to-årige perioder.

Danmark har været medlem af FN’s Sikkerhedsråd fire gange tidligere: 1953-54, 1967-68, 1985-86 og 2005-06.

For yderligere pressekontakt:
Ledende presserådgiver for udenrigsministeren, Sissel Christine Søe: +45 51 83 74 14 eller sisbos@um.dk

Ledende presserådgiver for udviklingsministeren Astrid Folkmann Bonde: +45 22 62 05 72 eller astbon@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum