Udenrigsministeriet

Udenrigsministeren og folketingsmedlemmer besøger Georgien og kontaktlinjen til de russisk-støttede besatte områder

Del

Dansk støtte til Georgiens suverænitet og stabilitet står øverst på dagsordenen, når udenrigsminister Jeppe Kofod besøger landet fra den 31. marts til 1. april. Efter det russiske angreb på Ukraine er bekymringen for sikkerhedssituationen vokset i Georgien, som deler sin nordlige grænse med netop Rusland.

”Ruslands uprovokerede angreb på Ukraine har med uhyggelig alvor understreget hvor vigtigt det er, at vi sikrer suverænitet, fred og stabilitet i landene i regionen. Det gælder blandt andet for Georgien og derfor er det vigtigt for mig, at vi fra dansk side udtrykker vores uforbeholdne støtte til landet og dets indbyggere,” udtaler udenrigsminister Jeppe Kofod.  

Udenrigsministeren får på turen selskab af de seks folketingsmedlemmer Bertel Haarder (V), Anne Valentina Berthelsen (SF), Rasmus Helveg Petersen (RV), Marcus Knuth (KF), Alex Ahrendtsen (DF) og Annette Lind (S) og programmet inkluderer blandt andet et møde mellem udenrigsminister Jeppe Kofod og hans udenrigsministerkollega David Zalkaliani samt premierminister Irakli Gharibashvili og præsident Salome Zourabichwili.

Delegationen skal desuden besøge den georgiske kontaktlinje i Sydossetien og EU’s monitoreringsmission (EUMM), der har været i Georgien, siden EU mæglede en våbenhvileaftale, som afsluttede den russisk-georgiske krig i 2008.

Rusland angreb i 2008 Georgien, og siden har de to områder Sydossetien og Abkhasien været besat territorie. EUMM’s indsats er primært rettet mod at observere sikkerhed og den humanitære situation på stedet. Missionen overvåger konsekvenserne af konflikten for de internt fordrevne samt for de mennesker, der bor i områderne op til de administrative grænselinjer.

Delegationen skal også besøge en lejr for internt fordrevne i landsbyen Tserovani. Europe Foundation, som Danmark bidrager 30 millioner kroner til over fem år, støtter her gennemførelsen af ungdomsledede initiativer, der adressere udfordringerne i lokalsamfundet.

”For mig er det vigtigt, at Danmark støtter civilsamfundsorganisationer, som arbejder for fred og demokrati. Det er en indsats, der har været højt prioriteret gennem hele min tid som udenrigsminister. Jeg håber og tror på, at vi med solid støtte til særligt de unge kan være med til at vise vejen frem mod en fredelig fremtid og sikre stabilitet,” siger Jeppe Kofod.

Danmark støtter Georgien, Moldova og Ukraine gennem Naboskabsprogrammet.

Organisation

Beløb

 Bemærkning

 
Naboskabsprogrammet

Europe Foundation

(2019-2024)

30 mio. kr.

Støtte til civilsamfund og unge

UNDP

(2019-2023)

24 mio. kr.

Støtte til decentralisering og god regeringsførelse på lokalt niveau

ILO

(2017-2024)

30 mio. kr.

Støtte til jobskabelse gennem bedre arbejdsmarkedsforhold

Energiministeriet Tblisi og Niras (2015-2024)

15 mio. kr.

Støtte til energieffektivitet og bæredygtig energi

 

Nye aktiviteter under Naboskabsprogrammet

International Media Support

8,75 mio.kr

(for perioden 2022-2025)

Fremme accountability ved at styrke uafhængige medier.

KVINFO

8,75 mio.kr

(for perioden 2022-2025)

Fremme kønsligestilling og inklusion.

Fakta om EUMM

Missionen har omkring 200 monitorer fra EU-medlemsstater og opererer med et årligt budget på omkring 18 millioner Euro.

Dets hovedkvarter er i Tbilisi med feltkontorer i byerne Gori, Mtskheta og Zugdidi.

Danmark har p.t. udsendt otte civile eksperter via Udenrigsministeriets Freds- og Stabiliseringsberedskab samt syv polititjenestemænd via Rigspolitiet til missionen.

For yderligere information om turen, kontakt fung. pressechef for udenrigsministeren: Sissel Christine Søe: sisbos@um.dk eller pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum