Udenrigsministeriet

Udenrigsministeren besøger Ukraine: Vil støtte vigtigt reformarbejde under fortsat russisk aggression

Del

Udenrigsminister Jeppe Kofod besøger Ukraine den 6.-7. februar, for at mødes med Ukraines nye lederskab i hovedstaden Kyiv og besøge konfliktområdet i det østlige Ukraine.

Ministeren kommer til landet med et budskab om, at han vil relancere det danske naboskabsprogram med cirka 220 mio. kr. til Ukraine i 2020-21. Det skal have særligt vægt på klima og energi, unge og civilsamfund, arbejdstagerrettigheder og god regeringsførelse, herunder antikorruption.

Siden russisk-støttede separatister tog kontrollen med Donbas i det østlige Ukraine i 2014 har flere end 13.000 mistet livet og 1,5 millioner er sendt på flugt. Der rapporteres fortsat om døde og sårede fra konfliktområdet hver uge.

”Jeg ser frem til at komme tilbage til Ukraine. Jeg glemmer ikke mine egne oplevelser, da jeg besøgte Donetsk i maj 2014, hvor bander besatte offentlige bygninger og spredte frygt og uro i gaderne. Det var sådan konflikten i det østlige Ukraine begyndte,” fortæller udenrigsminister Jeppe Kofod.

Ukraine på rette vej Et topmøde i Paris den 9. december 2019 tog dog vigtige skridt til at stabilisere situationen i konfliktområdet og søge en politisk løsning.

”Jeg tager nu til det østlige Ukraine for at se med mine egne øjne, hvordan situationen og de menneskelige omkostninger ved den tragiske konflikt er i dag. I bund og grund handler konflikten om, at Rusland ikke vil tillade ukrainerne en udvikling imod Europa og europæiske værdier. Jeg er glad for, at Danmark har været blandt de lande, der har været længst fremme i at fordømme Ruslands overgreb, og i at presse på for EU-sanktioner. Ukrainerne har valgt den europæiske vej. Det skal vi fortsat understøtte,” siger Jeppe Kofod.

Ukraine valgte i 2019 en ny præsident og nyt parlament. Det nye lederskab med præsident Zelensky ved magten har skabt et hidtil uset momentum bag landets europæisk-orienterede reformproces og nye tiltag til at løse konflikten. Resultatet af reformerne begynder at vise sig i form af voksende økonomisk aktivitet og en gryende optimisme i befolkningen. Det skaber også nye muligheder for dansk erhvervsliv og en eksport i vækst.

”Der er sket imponerende fremskridt i Ukraine siden det folkelige oprør i 2014 til trods for den væbnede konflikt i øst og Ruslands ulovlige annektering af Krim. Der er dog stadig mange udfordringer på reformsiden. Der er ikke tillid til retssystemet, korruptionen er udbredt og oligarker har stor indflydelse. Når Ukraine begynder at levere solide resultater på disse områder, kan man for alvor tale om et nyt Ukraine. Jeg ser reformerne som Ukraines bedste modsvar til Ruslands aggression, og det bedste grundlag for, at landet kan forme den stabile og fredelige fremtid som befolkningen ønsker. Det har EU og Danmark en væsentlig strategisk interesse i,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

 

For yderligere presse: Presserådgiver Sissel Christine Søe, 51837414

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Kofod: Vi skal kæmpe aktivt for menneskerettighederne24.2.2020 07:00:00 CETPressemeddelelse

Udenrigsminister Jeppe Kofod deltager i dag i den 43. samling i FN’s Menneskerettighedsråd i Geneve. Danmark er medlem af Rådet i 2019-21. Udenrigsminister Jeppe Kofod siger: ”Fundamentale rettigheder er under angreb flere steder i verden. Fra dansk side vil vi ikke sidde det overhørig, når kvinders ret til selvbestemmelse krænkes eller menneskerettighedsforkæmpere forfølges. Som medlem af Menneskerettighedsrådet har Danmark en vigtig rolle i forsvaret for menneskerettighederne globalt. Det gælder ikke mindst ift. torturbekæmpelse, men også den teknologiske udvikling rejser nye spørgsmål om, hvordan vi beskytter menneskerettighederne online og offline.” Udenrigsminister Jeppe Kofod afholder indlæg under højniveausegmentet af Menneskerettighedsrådets åbning. Her vil han pege på det øgede globale pres på menneskerettighederne, og understrege vigtigheden af Menneskerettighedsrådets arbejde. Rådet har samme geopolitiske udfordringer som andre internationale organisationer, men har samtidig