Udenrigsministeriet

Udenrigsminister Jeppe Kofod i Kyiv for at genåbne den danske ambassade i Ukraine

Del
Danmark genåbner mandag den 2. maj som det første nordiske land sin ambassade i Ukraine. Det sker i forbindelse med udenrigsminister Jeppe Kofods besøg i landet.

- Det er et meget stærkt symbol for den danske støtte til Ukraine og den ukrainske befolkning, at vi i dag genåbner dørene til den danske ambassade. Vores diplomater har arbejdet utrætteligt på fremme de dansk-ukrainske forbindelser og at hjælpe både danskere og ukrainere i den svære situation, der er opstået siden Ruslands angreb på landet. Nu er vi igen til stede i hjertet af hovedstaden, og det er jeg utroligt glad for, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Ambassaden vil indledningsvist være bemandet med en begrænset stab, men tanken er gradvist at vende tilbage til normal bemanding. Ambassadens medarbejdere vil fra Kyiv varetage politiske opgaver i relation til det tætte dansk-ukrainske forhold, herunder den omfattende danske bistand til Ukraine. Derudover vil ambassaden i begrænset omfang kunne yde konsulær bistand.

- Sikkerhedssituationen i Ukraine er fortsat meget alvorlig, så dagens begivenhed må ikke forlede nogen til at tro, at vi nærmer os normalen og at danskerne f.eks. nu igen kan rejse til Ukraine. Vi fraråder stadig alle rejser til landet. Men genåbningen er et vigtigt skridt i den rigtige retning – fremad for og med vores ukrainske venner, siger Jeppe Kofod.

Udenrigsministeren vil i løbet af besøget i Kyiv mødes med sin udenrigsministerkollega Dmytro Kuleba samt besøge en forstad til Kyiv, der har været hårdt ramt af de russiske angreb. Med sin ukrainske kollega vil udenrigsministeren drøfte den danske militære og humanitære støtte til Ukraine, øget humanitær bistand, undersøgelse og forfølgelse af krigsforbrydelser i forbindelse med den russiske invasion samt den langsigtede genopbygning af Ukraine.

Fakta om dansk støtte og konsulær bistand

Humanitær støtte: Danmark har støttet med 668 millioner kroner

Militær støtte: Danmark har ydet militær støtte for mere end én milliard kroner.

Støtte gennem Naboskabsprogrammet: Danmark har fra 2014-2021 udbetalt 953 millioner kroner i udviklingsbistand til Ukraine gennem Naboskabsprogrammet.

Dette program blev forlænget, da regeringen 27. januar 2022 offentliggjorde støtte fra 2022-2026 til Naboskabsprogrammet på i alt 875 millioner kroner, hvoraf 550 millioner kroner er afsat til Ukraine. Dette blev annonceret under udenrigsminister Kulebas besøg i København.

Formålet med naboskabsprogrammet er at styrke landenes forankring i det europæiske værdifællesskab og styrke deres stabilitet, fremgang og modstandsdygtighed.

Rejsevejledning og konsulær bistand

Udenrigsministeriet fraråder fortsat alle rejser til hele Ukraine på grund af kamphandlinger.  Det er yderst risikabelt at rejse til og at opholde sig i Ukraine. Hvis du opholder dig der, bør du vurdere din egen sikkerhedssituation afhængig af, hvor i landet du befinder dig. Det er din vurdering, om du er i sikkerhed, hvor du er, eller om du bør søge andre steder hen eller rejse ud.

Fra mandag den 2. maj vil ambassaden i Kyiv være åben for personlig henvendelse efter aftale. Det vil i begrænset omfang være muligt at få konsulær bistand. Udenfor ambassadens åbningstider vil Udenrigsministeriets globale vagtcenter 24/7 kunne kontaktes på bbb@um.dk eller +45 33 92 11 12.

For yderligere presseinformation, kontakt Udenrigsministeriets pressevagt: Pressevagten@um.dk eller via telefon: +45 61 97 92 47 (ikke SMS).

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

Danmark sender støtte til Etiopien til hjælp mod væbnet konflikt, tørke, oversvømmelser og risiko for hungersnød16.4.2024 15:39:21 CEST | Pressemeddelelse

Etiopien er voldsomt præget af væbnede interne konflikter og tørke og oversvømmelse forårsaget af blandt andet klimaforandringer. Landet står i dag med store problemer med fordrivelse, kritisk fødevaremangel og massive humanitære behov. 20 millioner mennesker har behov for nødhjælp. Derfor støtter Danmark nu Etiopien med 100 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye