Fødevarestyrelsen

Udbrud af fugleinfluenza i østjysk hønsebesætning

Del

En hønsebesætning ved Randers med 25.000 dyr bliver aflivet, fordi den er ramt af den alvorlige fugleinfluenza H5N8. Udbruddet betyder stop for eksport af fjerkræ og æg til lande uden for EU i mindst tre måneder.

Prøver fra Statens Serum Institut viser mandag eftermiddag, at en hønsebesætning i Tustrup ved Randers er ramt af den smitsomme fugleinfluenza H5N8. Udbruddet kommer efter en uge, hvor der er fundet fugleinfluenza i vilde fugle på spredte lokaliteter fra den tyske grænse i syd til Aalborg i nord.

- Et udbrud af fugleinfluenza i tambesætninger er særdeles alvorlig for besætningen og en trussel for alle ejere af fjerkræbesætninger, for sygdommen har en høj dødelighed, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsens, John Larsen.

Fødevarestyrelsen vil i samarbejde med Beredskabsstyrelsen stå for aflivningen af fjerkræbesætningen senere på ugen. Fødevarestyrelsen etablerer en 3 km zone rundt om den smittede farm, hvor alle fjerkræbesætninger bliver underlagt særlige restriktioner samt en 10 km zone med intensiv overvågning af vilde fugle og fjerkræbesætninger.

- Vi afliver den smittede besætning for at forebygge smittespredning, og opfordrer fjerkræavlere i hele landet til at tage alle nødvendige forholdsregler. Det er bl.a. vigtigt, at de beskytter deres fjerkræ mod vilde fugle med overdækning og tag, siger veterinærchef i Fødevarestyrelsens, John Larsen.

Når Fødevarestyrelsen finder fugleinfluenza i en dansk besætning går der straks besked om udbruddet til bl.a. EU. Som følge af internationale aftaler stopper eksport af æg, fjerkræ og fjerkræprodukter til visse markeder uden for EU i mindst tre måneder. Handel med EU-landene kan fortsætte som hidtil.

Mens fugleinfluenza er meget alvorlig for fugle er der ikke rapporteret om smitte til mennesker med de typer fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i fugle i Europa, herunder H5N8.

I øjeblikket indsamles og testes fugle fra hele landet. Svar forventes løbende.

Yderligere oplysninger:

Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på telefon 22 84 48 34

Læs mere om fugleinfluenza på Fødevarestyrelsens hjemmeside:

Bekendtgørelse om krav til ejere af fjerkræ

Bekendtgørelse om forbud mod arrangementer med fugle og fjerkræ

Restriktioner i zoner

Pressemeddelelse om sidste uges fund af fugleinfluenza i vilde fugle

Information om Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31
2600 Glostrup

72 27 69 00​http://www.foedevarestyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Sådan undgår du, at dine høns får fugleinfluenza8.2.2021 11:46:33 CETNyhed

Fugleinfluenza har i efteråret og vinteren ramt en del vilde fugle og flere fjerkræbesætninger i Danmark, fortæller Fødevarestyrelsen, og minder alle landets hobbyhønseavlere om, at sygdommen også kan slå ned i deres høns hjemme i haven. Du kan være med til at undgå, at dine høns bliver syge, og at smitten spreder sig i Danmark,ved at følge tre enkle råd: Hold dine høns under tag - så undgår de kontakt med smittede vilde fugle. Skift fodtøj, inden du går ind i hønsegården - så slæber du ikke smitte med ind. Giv dine høns foder under tag - så kan smittede vilde fugle ikke komme til truget.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum