TEKNIQ Arbejdsgiverne

Tyve løber med varmen

Del

Dyre varmepumper bliver i stigende grad stjålet, både før og efter de er sat op ved danske hjem. Både boligejere og installatører opfordres til at sikre pumperne bedst muligt.

Søren Rise, chefkonsulent hos TEKNIQ
Søren Rise, chefkonsulent hos TEKNIQ

Det stigende salg af varmepumper har tilsyneladende åbnet en helt ny jagtmark for den mere langfingrede del af befolkningen.

”Fra vores medlemsvirksomheder hører vi jævnligt om varmepumper, der bliver stjålet ude på byggepladserne og hos boligejerne. Og det er noget, vi ikke har oplevet før,” siger Søren Rise, chefkonsulent hos TEKNIQ, der repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder.

Salget af varmepumper til danske boliger er især det seneste år steget eksplosivt. Således steg salget af de billige luft-luft varmepumper fra 21.396 i 2016 til 35.504 sidste år. Og for de dyrere luft-vand varmepumper markerede de 6.289 installerede varmepumper i 2017 en stigning på hele 59 procent i forhold til året før.

”Det har åbenbart givet tyvene blod på tanden. De fleste tyverier sker i det tidsrum, der kan gå, mellem en varmepumpe er blevet leveret, og indtil den bliver monteret. Men især for de dyrere anlæg ser vi også eksempler på, at tyvene simpelthen afmonterer udedelen af varmepumpeenheden og stikker af med den,” siger Søren Rise.

Let at afsætte stjålne pumper

Der findes foreløbig ingen præcise tal for omfanget af varmepumpetyverierne, men hos de danske forsikringsselskabers brancheorganisation, Forsikring & Pension, bekræfter man tendensen.

”Vi hører ganske rigtigt især om det i forbindelse med de større og dyrere varmepumper – og mindre ved de små sommerhusanlæg. Og jeg kan godt forestille mig, at det kan være ganske let at komme af med anlæggene på hælermarkedet,” siger Søren Kjeldmand, konsulent for sikring hos Forsikring & Pension.

”Derfor er det også vigtigt, at både boligejere og installatører sørger for at få noteret serienummeret på den enkelte varmepumpe ned, så man bedre kan spore de stjålne dele,” siger Søren Kjeldmand.

Systematisk registrering

Den samme opfordring lyder fra varmepumpefabrikanten Bosch, hvor man har udviklet et system, der holder styr på serienumrene på de enkelte, solgte pumper, hvis installatøren eller husejeren vel at mærke registrerer den.

”Som noget nyt vil systemet også blive tilgængeligt for den enkelte installatør, husejer o.lign., så de både kan se, om den pumpe, de får installeret, allerede er registreret på anden adresse, og ligeledes se, hvornår den er registreret ” siger Kevin Scott Walters, sales manager hos Bosch i Danmark.

Han har en helt logisk forklaring på, hvorfor det især er de dyrere og større anlæg, som tyvene går efter.

”Hvis tyvene prøver at skille en af de såkaldte luft-luft varmepumper ad, vil de miste anlæggets kølemiddel, og det vil ofte være næsten lige så dyrt at købe som en ny pumpe på grund af prisen på kølemidlet,” siger Kevin Scott Walters.

Hos Forsikring & Pension vil man nu gå i dialog med foreningens medlemmer for at få kortlagt problemets omfang nærmere.

<faktaboks>

Sådan sikrer du din varmepumpe

  • Sørg for at få låst pumpen forsvarligt inde (eksempelvis i garagen) i tidsrummet mellem levering og montering.
  • Skriv serienummeret ned – det vil også gøre det lettere at holde styr på, hvornår det er tid til service.
  • Benyt kun autoriserede installatører til at sætte varmepumpen op.
  • Bed eventuelt montøren om at fiksere i hvert fald én af boltene – eventuelt med en ekstra lås.

Kilde: Søren Kjeldmand, konsulent for sikring hos Forsikring & Pension

Nøgleord

Kontakter

Yderligere information:
Søren Rise, chefkonsulent hos TEKNIQ – 28 98 89 24 / sri@tekniq.dk

Billeder

Søren Rise, chefkonsulent hos TEKNIQ
Søren Rise, chefkonsulent hos TEKNIQ
Download

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup

4343 6000http://www.tekniq.dk/

TEKNIQ repræsenterer 2.800 tekniske installationsvirksomheder. Installationsbranchen beskæftiger 45.000 medarbejdere og har en årlig omsætning på 50 milliarder kroner. Medlemsvirksomhederne beskæftiger sig med tekniske installationer, primært inden for det autoriserede område.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum