Tværfaglig forskergruppe afdækker potentialer og udfordringer ved multifunktionel jordfordeling i tre pilotprojekter.

Del
Multifunktionel jordfordeling er brug af jordfordeling til at fremme mange forskellige samfundsgoder i et landskab på samme tid.

Et forskerteam med forskere fra Syddansk, Aarhus og Københavns universiteter har fulgt projekter med multifunktionel jordfordeling igangsat af Realdania i 2016 under overskriften ”Collective Impact”.

Forskerne dækker tilsammen temaerne vandmiljø, natur, landdistriktsudvikling, landbrugets driftsøkonomi og rekreative muligheder.

Forskerne har udviklet et helt nyt tværfagligt værktøj, som muliggør en ensartet og transparent sammenligning af potentialer og effekter ved projekter, som ændrer arealdisponeringen i det åbne land.

Metoden kan således både anvendes ved planlægning af multifunktionelle landskaber og til at evaluere resultaterne af processen. Metoden muliggør også en afklaring af synergi og konflikt på mellem forskelige samfundsinteresser i arealdisponering.

Forskerne har screenet og evalueret tre pilotprojekter med multifunktionel jordfordeling i Ringkøbing-Skjern, Jammerbugt og Skive kommuner. Potentialerne ved jordfordeling blev vurderet til at være store i de tre projekter, men umiddelbart efter gennemførslen er det kun en mindre del af potentialerne, som er indfriet.

Evalueringen peger således på behovet for at udvikle processer for gennemførsel af lokalt forankrede multifunktionelle jordfordelinger, så man sikrer en bedre indfrielse af de oplagte potentialer.

Evalueringen viser også, at effekterne af en multifunktionel jordfordeling tager lang tid om at indfinde sig, og derfor skal forskerteamet måle på effekterne igen i 2021.

Metoderammen som er udviklet og anvendt i dette forskningsprojekt viser stort potentiale for fremtidige multifunktionelle jordfordelingsprojekter. Den sikrer transparens og faciliterer borgerinddragelse og lokalt engagement.

Kontakter

Pia Heike Johansen, Syddansk Universitet, lektor, tlf.: 40 12 76 01 - Landdistriktsudvikling
Rasmus Ejrnæs, Aarhus Universitet, seniorforsker, tlf.: 20 20 58 29 - Natur
Brian Kronvang, Aarhus Universitet, research professor, tlf.: 20 83 34 13 - Miljø
Søren Præstholm, Skovskolen, specialkonsulent, tlf.: 23 80 78 04 - Rekreation
Jesper S. Schou, Københavns Universitet, lektor, tlf. 25 14 66 76 - Driftsøkonomi

Billeder

Links

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye