Naturvidenskabernes HusNaturvidenskabernes Hus

Turbo på kreativiteten til Naturfagsmaraton

Del

Om kort tid går det løs, når startskuddet til den landsdækkende konkurrence Naturfagsmaraton lyder, og elever fra 5. og 6. klasse over hele landet dyster om at udvikle løsninger på udfordringer inden for matematik, håndværk og design, natur/teknologi, og i sidste ende vinde trofæet i deres kommune.

Den naturvidenskabelige gejst vækkes, når eleverne skal arbejde med løsningerne på alt fra broer til tøjspild og lydtætte kasser hjemme på skolen, inden de demonstrerer deres resultater for hinanden og dommerne til en konkurrencedag i den lokale sportshal. Der bliver kåret vindere i samtlige af de 52 deltagende kommuner, og flere steder er eleverne allerede i fuld i gang med opgaverne, der i år er udviklet i samarbejde med bl.a. virksomhederne COWI og Demant.

Brobyggere med pap
Alle opgaver tager udgangspunkt i den fiktive by, Grønby, der i år brug for en ny bro, der skal gå hen over en trafikeret vej, så cyklister og fodgængere kan komme sikkert over på den anden side. Eleverne skal prøve at arbejde som rigtige ingeniører, når de selv skal bygge en bro, men i stedet for at arbejde med beton eller træ, skal de undersøge, hvordan de kan gøre broen stærk, selvom den er bygget af pap. Opgaven er udviklet i samarbejde med COWI.

-Vi ønsker at vække elevernes fascination for byggeri og anlæg, så de får lyst til at uddanne sig inden for de tekniske fag og senere arbejde i vores branche. Eksempelvis som ingeniør, for vi har i stigende grad brug for fremtidens STEM-talenter. Med Naturfagsmaraton får eleverne her en god og praktisk indføring i, hvilke overvejelser der ligger bag, og hvad det kræver at bygge en bro, siger Jasper Kyndi, direktør for COWI i region Midtjylland og markedsdirektør for COWI i Danmark.

Med virkeligheden som afsæt
Naturvidenskabernes Hus, der står bag Naturfagsmaraton, samarbejder aktivt med virksomheder og brancher om at skabe frugtbare forbindelser mellem skolernes fag og virksomheders praksis. Et centralt element i Naturfagsmaraton er netop at sikre, at eleverne arbejder med løsninger på reelle udfordringer, og ved at udvikle opgaver i fællesskab med virksomhederne, skaber det også opmærksomhed omkring de mange spændende job- og karrieremuligheder.

-Vi håber at inspirere børn og unge, når de møder naturvidenskaben på en anden måde og får mulighed for at arbejde innovativt og eksperimenterende med problemstillinger, de måske endda kan genkende fra hverdagen. Når de oplever, at de kan skabe nye løsninger, der gør en forskel, bliver det måske en vigtig erfaring, som også er med dem, når de senere skal vælge uddannelse og vej i voksenlivet, siger Maiken Lykke Lolck, Direktør i Naturvidenskabernes Hus.

Fri og kreativ med en bunden opgave
Udover at samarbejde med virksomheder om udviklingen af opgaver, er både lærere, læsevejledere, elever og eksperter inden for didaktik og specifikke fagområder også med i processen. Opgaverne er bevidst udviklet sådan, at de kan løses på mange forskellige måder, så eleverne kan gå eksperimenterende til værks uden at tænke på, at der kun findes én rigtig løsning. Det højner elevernes selvtillid inden for naturfag, når de får lov at arbejde undersøgende med et fag, hvor også samarbejde, problemløsning, kreativitet og formidling er i fokus. Og det er det i dén grad til konkurrencen, når elever og lærere møder hinanden i sportshaller over hele landet.

Motiverende – også for lærerne
Udover at sætte naturfag på dagsordenen lokalt og regionalt, er Naturfagsmaraton også med til at videreuddanne de medvirkende lærere, der får værktøjer og erfaring med undersøgende og praktisk undervisning.
- Samarbejdet med Naturvidenskabernes Hus og Naturfagsmaraton er en vigtig del af vores indsats omkring udvikling af naturfagene, for det giver eleverne mulighed for at arbejde med virkelighedsnære problemstillinger på en undersøgende og kreativ måde, fortæller Jacob Lauenborg Clausen, der er lærer, naturfags- & læringsvejleder på Boesagerskolen i Egedal Kommune. Han fortsætter:

-Det bidrager i høj grad til elevernes motivation og læring, og derudover er opgaverne med til at vise, hvor mange spændende muligheder, der er inden for STEM-fagene. Den problemorienterede og undersøgende tilgang til opgaverne er desuden med til at styrke den røde tråd i undervisningen fra natur og teknologi og til udskolingens tre naturfag, hvor der er stor fokus på de kompetencer.

Pas på hørelsen med Demant
En anden opgave er udviklet i samarbejde med Demant, og her skal børnene reflektere over helt andre problemstillinger når de bl.a. skal måle støjniveauer og bygge et lydtæt rum af særlige materialer.

*

Faktaboks: Om Naturfagsmaraton

• I år er over 20.000 elever fra over 800 5. og 6. klasser i hele landet tilmeldt fra 52 forskellige kommuner.

• Der er 64 konkurrencedage, hvor af en er online.

• Konkurrencedagene afvikles fra januar til maj 2022 og er afslutningen på undervisningsforløbet.

• Det er 18. år i træk, at Naturfagsmaraton afholdes

Naturfagsmaraton er støttet af Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Undervisningsministeriet og Grundfos.

Unges veje til STEM - 1589284082-stemlitteraturstudie.pdf (datocms-assets.com)

Nøgleord

Kontakter

Sara Linderoth BouchetKommunikationschef

Sara er kommunikationschef i Naturvidenskabernes Hus

Tlf:21 38 80 90slb@nvhus.dk

Billeder

Information om Naturvidenskabernes Hus

Naturvidenskabernes Hus
P. E. Eriksens Vej 1
8850 Bjerringbro

40584064http://www.nvhus.dk

Om Naturvidenskabernes Hus 
Naturvidenskabernes Hus er et nationalt nonprofit center, der bygger bro mellem skoler og virksomheder i hele landet og udvikler, udbreder og understøtter praksisnær undervisning, der engagerer børn og unge og inspirerer til STEM- studievalg. Som samfund har vi behov for, at flere unge inspireres til at tage en uddannelse inden for IT, teknologi og naturvidenskab. Det er hovedformålet med det landsdækkende virksomhedsnetværk Tektanken, som faciliteres af Naturvidenskabernes Hus. Gennem netværket gør virksomhederne det muligt for elever i grundskolen og gymnasiet at arbejde praktisk med virksomhedsrelaterede opgaver og møde rollemodeller på faglige virksomhedsbesøg. Girls’ Day in Science er en årlig landsdækkende kampagnedag.  
Foruden de fem kernevirksomheder Danfoss, Grundfos, Novozymes, Coloplast og Haldor Topsøe har mere end 500 virksomheder deltaget i Tektankens aktiviteter. 
Læs mere på nvhus.dk  

 

Følg pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus

Fra Viborg lyder startskuddet17.1.2022 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Snart skal 21.200 skoleelever dyste om de bedste opfindelser, og det er i Viborg, det hele starter den 18. januar, når landets største naturfagskonkurrence Naturfagsmaraton skydes i gang. 900 elever fra 5. og 6. klasser på 17 skoler i Viborg Kommune har arbejdet med alt fra tøjspild, apps og vindbiler til klimavenlige huse og broer. Og nu skal de endelig præsentere deres kreative løsninger på de naturfaglige udfordringer.

Fremtiden har brug for pigerne – Derfor skal vi fastholde nysgerrigheden hos dem allerede fra 10-års alderen6.10.2021 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Den landsdækkende kampagne Girls Day In Science tager fat om roden af udfordringen med at få relevant arbejdskraft, når tusindvis af piger inviteres indenfor hos over hundrede virksomheder, uddannelsesinstitutioner og organisationer for at inspirere dem til at se fremtidsmuligheder indenfor STEM- fagene (natur- og ingeniørvidenskab, teknologi og matematik). På fx de STEM- relaterede erhvervsuddannelser er der nemlig kun ca. 10% piger.

Et særligt møde kan gøre en verden til forskel for pigers valg af uddannelse5.10.2021 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

BEC Financial Technologies i Roskilde er en af de over hundrede virksomheder, uddannelsesinstitutioner og organisationer, der den 6. oktober åbner dørene for tusindvis af piger over hele landet. Det sker i erkendelsen af, at kurven skal knækkes, hvis vi skal modarbejde prognosen, at vi i 2030 mangler op mod 99.000 faglærte og 13.000 ingeniører og kandidater inden for teknik og it. En effektiv metode er gennem mødet, som Girls Day In Science sikrer.

Ansigt til ansigt: Den 6. oktober ser tusindvis af piger og 116 virksomheder og uddannelsesinstitutioner over hele landet hinanden i øjnene4.10.2021 07:55:53 CEST | Pressemeddelelse

Der er i år rekordhøj opbakning til den landsdækkende kampagne Girls Day in Science, når 116 virksomheder, uddannelsesinstitutioner og organisationer inviterer piger over hele landet indenfor for at inspirere dem til at vælge erhvervs- og videregående uddannelser inden for STEM (ingeniør og naturvidenskab, teknologi og matematik). Det vidner om, at kampagnen, der kører for niende gang, er mere aktuel og akut end nogensinde.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum