Trygge rammer om kommunal- og regionalvalg i morgen
Det er mange, lange og grundige forberedelser, der ligger til grund for afholdelsen af valget til kommuner og regioner i morgen, hvor ca. 4,7 millioner stemmeberettigede er inviteret til landets 1.383 valgsteder. For at valgdagen kan forløbe så sikkert og sundhedsmæssigt forsvarligt som muligt, har landets 98 kommuner, sundhedsmyndighederne og Indenrigs- og Boligministeriet i fællesskab udarbejdet en stribe retningslinjer for valgstederne og anbefalinger til borgerne, der vil sikre de tryggest mulige rammer på valgdagen.
Indsatsen handler om at skabe ekstra tryghed for de borgere, der måtte være bekymrede for den aktuelle stigning i antallet af smittede med COVID-19. Det er op til den enkelte kommune at vurdere, hvilke tiltag der er nødvendige, men overordnet handler det om at sikre god afstand mellem vælgerne, masser af håndsprit og masser af frisk luft.
”Valgdagen er både demokratiets festdag og demokratiets fundament. Derfor er jeg glad for, at vi i morgen – selv i en tid med stigende tilfælde af COVID-19 – kan gå ned til vores lokale valgsted og stemme, stort set som vi plejer. Jeg håber, at så mange som muligt vil bruge deres stemme, og hvis man er bekymret, kan det være en god idé at stemme midt på dagen,” siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.
Der vil i løbet af i dag blive udsendt SMS-beskeder til alle borgere, der er tilmeldt NemSMS via e-Boks, som opfordrer flere vælgere til at stemme kl. 10-15, hvor der normalt vil være færrest mennesker på valgstederne.
Hvis man er smittet med COVID-19 eller er særligt sårbar, har man mulighed for at stemme efter reglerne om vognstemme. Det indebærer, at man kan stemme i en bil eller et andet sted uden for valgstedet.
”I kommunerne glæder vi os til at se borgerne til kommunal- og regionalvalget i morgen. Det er vores hverdag, vi stemmer om, og hvert et kryds er vigtigt. Det er kommunernes opgave at skabe de bedste rammer om valghandlingen. Det har vi i år gjort med en helt ny spiller på banen. Coronaen kræver særlige tiltag fx i form af håndsprit, god afstand og udluftning. Det er vi klar med på valgstederne, ligesom det mange steder vil være muligt at stemme udenfor, i telte eller lignende, hvis man er særligt sårbar. Jeg tør godt sige, at danskerne trygt kan gå til valgstederne og afgive deres stemme. Og jeg håber, at alle vil benytte sig af muligheden for at få indflydelse på deres hverdag,” siger KL’s næstformand Martin Damm.
Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at man følger fem gode råd på valgdagen:
- Hold afstand og vis hensyn til andre
- Host og nys i ærmet
- Brug håndsprit, når du går ind og ud af valgstedet
- Overvej at tage mundbind eller visir på, hvis du er i øget risiko
- Medbring din egen kuglepen eller blyant, hvis du er mere tryg ved det
Yderligere oplysninger
Indenrigs- og Boligministeriet: Pressechef Poul Aarøe Pedersen på telefon +45 29 32 98 47 eller mail: poa@im.dk
KL: Pressetelefon 33 70 33 33 eller pressechef Line Oxholm mail: lnt@kl.dk
Nøgleord
Information om Digitaliseringsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Ny omfattende undersøgelse: Den digitale demokratiske samtale er under pres31.3.2025 07:00:22 CEST | Pressemeddelelse
For første gang nogensinde har danske forskere undersøgt borgernes adgang til, deltagelse i og opfattelse af det digitale demokrati. Undersøgelsen viser, at grundbetingelserne for det digitale demokrati er på plads. Men den viser også, at over halvdelen af danskerne ikke tager del i debatter om samfundsforhold online. Hver femte borger ville egentlig gerne deltage, men afholder sig fra det, fordi tonen er for hård. Det skaber en skævvridning i debatten, som sætter den digitale demokratiske samtale under pres.
Færre borgere har brug for hjælp til offentlige digitale løsninger24.3.2025 09:27:04 CET | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse zoomer ind på borgernes behov for hjælp til offentlige digitale løsninger. I løbet af de seneste to år er andelen af borgere, der har brug for hjælp, faldet næsten 6 procentpoint. Der er ifølge digitaliseringsminister Caroline Stage fortsat behov for at sætte skub på arbejdet med hjælp og vejledning til de borgere, der oplever udfordringer med de digitale løsninger.
JV Ventilation modtager digital pris10.3.2025 15:43:03 CET | Pressemeddelelse
Digitaliseringsminister Caroline Stage har i dag uddelt prisen for Årets Digitale SMV:Omstilling 2025 ved Dansk Erhvervs digitaliseringspolitiske topmøde. Prisen går til JV Ventilation fra Roskilde.
Danskerne vinker farvel til kobbernettet og får hurtigere internet3.3.2025 11:02:28 CET | Pressemeddelelse
Det gamle kobbernet bliver udfaset. Nu viser nye tal, at danskerne fortsætter med at skifte til nyere teknologier med højere hastigheder – og at danskerne bruger mere og mere data.
Digitaliseringsministeren: Ny rapport viser behovet for, at sociale medier skal bekæmpe misinformation26.2.2025 12:01:05 CET | Pressemeddelelse
Ny rapport undersøger tech-giganternes indflydelse på det danske demokrati, den offentlige samtale og den sociale sammenhængskraft. Rapporten viser, at danskerne let kan blive i tvivl om, hvad de kan stole på online. De har ligeledes svært ved at vurdere, om et billede er ægte eller genereret med AI.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum