Erhvervsministeriet

Troels Lund Poulsen strammer grebet om vekselkontorer

Del

Tilsynet med vekselkontorer bliver nu skærpet. Det sker efter der har været en del lovbrud i branchen de senere år, og fordi vekselkontorerne i en række tilfælde er blevet brugt til at hvidvaske udbytte fra økonomisk kriminalitet.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen flytter nu tilsynet med Danmarks 70 vekselkontorer fra Erhvervsstyrelsen til Finanstilsynet. Det vil give et mere intensivt tilsyn med de danske vekselkontoer, som de senere år har været præget af ganske mange lovbrud.

I 2015 fik danske vekselkontorer over 100 påbud fra myndighederne og otte kontorer blev anmeldt til politiet for lovbrud. I 2016 er der ind til videre givet 30 påbud.

Ministeren vil også gøre det sværere at oprette et vekselkontor og stramme reglerne, så de kommer til at minde mere om, hvad der eksempelvis gælder i Tyskland.

Det betyder, at et vekselkontor fremover skal godkendes af Finanstilsynet på baggrund af en række krav, før det kan etableres og udøve virksomhed. Tilladelsen til at drive et vekselkontor skal samtidig kunne inddrages, hvis virksomheden ikke overholder lovgivningen.

»Vi er fast besluttet på, at få skabt ordnede forhold på dette område. Det skal være let at drive virksomhed i Danmark, men vi skal også sikre, at man kan have tillid til danske virksomheder. Vi skærper derfor nu tilsynet med vekselkontorer, som vi ved i en række tilfælde bruges til at hvidvaske penge fra økonomisk kriminalitet,« siger Troels Lund Poulsen.

Allerede i dag er vekselkontorer pålagt en række pligter og krav, hvis de får mistanke om, at deres kunder hvidvasker penge eller finansierer terrorisme. De vigtigste forpligtelser består i at:

  • Være opmærksom på kundernes aktiviteter, adfærd og transaktioner.
  • Undersøge mistænkelige forhold og adfærd eller usædvanlig store transaktioner.
  • Underrette bagmandspolitiet (SØIK) ved mistanke om kriminalitet.
  • Kræve legitimation af kunder, der vil veksle mere end 7.500 kroner.
  • Udarbejde skriftlige interne regler om hvad ansatte skal gøre for at sikre overholdelse af hvidvasklovens forpligtelser.

Kontaktperson: Presserådgiver Lars Erik Skovgaard, tlf.: 91 33 70 17, mail: las@evm.dk 

Information om Erhvervsministeriet

Erhvervsministeriet
Erhvervsministeriet
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K

33 92 33 50https://www.evm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet

Erhvervsministeren rejser til Sydkorea for at støtte de danske OL-atleter og styrke det bilaterale samarbejde med Sydkorea17.2.2018 14:28pressemeddelelse

Erhvervsminister Brian Mikkelsen er frem til lørdag d. 24. februar i Sydkorea. De første dage vil ministeren på regeringens vegne bakke op om de 17 danske atleter, der konkurrerer under Vinter-OL i PyeongChang. Efterfølgende skal ministeren, sammen med en erhvervsdelegation, åbne døre for øget eksport og samarbejde med Sydkorea inden for det maritime område, og ministeren vil styrke det dansk-koreanske bilaterale forhold ved politiske møder og ved underskrivelse af en samarbejdsaftale på det maritime område samt på kulturområdet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum