Aarhus Universitet: Health

Tre uger med arm i slynge kan erstatte operation ved skulderbrud

Del

Armen i slynge kurerer et skulderbrud lige så godt som en operation med skinne og skruer. Det viser et omfattende studie fra Aarhus Universitet i et nordisk forskningssamarbejde.

Skulderbrud heler ligeså godt i slynge som ved operation. Røntgenbillede fra Regionshospitalet Viborg.
Skulderbrud heler ligeså godt i slynge som ved operation. Røntgenbillede fra Regionshospitalet Viborg.

Der er ikke noget vundet ved at operere en patient med et såkaldt forskudt brud på skulderen. Tre uger med armen i slynge, så skulderen holdes i ro, giver samme resultat. Det dokumenterer et nyt studie med forskere fra Aarhus Universitet, Regionshospitalet i Viborg samt en række universitetsafdelinger i Finland, Estland og Sverige. Studiets resultater er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PLOS Medicine.

Resultatet baserer sig på et studie med 88 patienter over 60 år, som alle havde brud på skulderen af den type, hvor knoglerne forskydes. Det sker ofte ved fald på skulderen, og traditionelt bliver forskudte skulderbrud behandlet med en operation, hvor knoglerne sættes sammen med en skinne og metalskruer. I studiet blev halvdelen af patienterne opereret, mens den anden halvdel alene fik armen og skulderen støttet i en slynge. Alle 88 patienter fik genoptræning vejledt af en fysioterapeut og blev herefter fulgt i to år.

Operation bør undgås

Da studiet sluttede kunne forskerne konstatere, at der ikke var forskel på de to typer behandlinger, når man målte på patienternes egen vurdering af funktion, smerter og livskvalitet. Disse resultater var gældende allerede efter et enkelt år. Det fortæller den danske leder af studiet, professor i ortopædisk rehabilitering, Inger Mechlenburg fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital:

”Det er et tankevækkende resultatet forstået på den måde, at der ikke er forskel på opererede og ikke-opererede. De opererede har ikke bedre skulderfunktion eller færre smerter end de, som ikke er blevet opereret. Derfor må vi konkludere, at det er den mindst indgribende behandling, som viser sig at være den bedste. Når der ikke er forskel på patienternes evne til at klare daglige gøremål, deres smerteniveau eller livskvalitet med eller uden operation af forskudte skulderbrud, bør behandlingen med slynge alene være den foretrukne, da patienterne herved undgår operations-relaterede smerter og komplikationer”, siger Inger Mechlenburg.

Hun er forberedt på, at resultatet kan give anledning til diskussion mellem fagfolk, fordi resultaterne udfordrer gængs praksis.

”Det er svært at ændre en klinisk praksis, især hvis det handler om at gå fra mere til mindre”, siger Inger Mechlenburg. Derfor har det også været magtpåliggende for forskningsgruppen, at studiet er så omfattende, som tilfældet er.

”Studiets afsæt var helt grundlæggende at finde den bedste behandlingsform for netop denne type skade. Vi har tilvejebragt evidens for, at der ikke er en gavnlig effekt af operation, og det bør sundhedsvæsenets parter forholde sig til”, siger Inger Mechlenburg.

Bag om forskningsresultatet:

  • Studiet er et randomiseret kontrolleret studie.
  • Den konservative behandling bestod af armen i slynge i kombination med genoptræning. Den kirurgiske behandling bestod af operation med skinne og skruer efterfulgt af armen i slynge i kombination med genoptræning.
  • Patienterne havde såkaldte 2-parts forskudte skulderbrud.
  • De 88 patienter i studiet blev fordelt ved lodtrækning. I gruppen af opererede blev tre re-opereret pga. komplikationer.
  • Studiet er et samarbejde mellem universiteter og universitetshospitaler i Finland, Sverige, Estland og Danmark.
  • De nærmeste danske samarbejdsparter er overlæge og ph.d.-studerende Kaj Døssing og fysioterapeut, ph.d. studerende Helle Kvistgaard Østergaard.
  • Studiet er finansieret af The Academy of Finland, og i Danmark er studiet støttet af Dagmar Marshall Fonden.
  • Link til den videnskabelige artikel: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002855

Nøgleord

Kontakter

Professor, ph.d., dr.med.Inger Mechlenburg
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Ortopædkirurgisk afdeling, Aarhus Universitetshospital
Telefon: 21 67 90 62

Mail: Inger.mechlenburg@clin.au.dk

Billeder

Skulderbrud heler ligeså godt i slynge som ved operation. Røntgenbillede fra Regionshospitalet Viborg.
Skulderbrud heler ligeså godt i slynge som ved operation. Røntgenbillede fra Regionshospitalet Viborg.
Download

Information om Aarhus Universitet: Health

Aarhus Universitet: Health
Aarhus Universitet: HealthHealth er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.

Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.

Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum