Det Danske Filminstitut

Tre danske film i spil til en Oscar

Del
Det Amerikanske Filmakademi har shortlistet Ali Abbasis 'Holy Spider', Simon Lerengs dokumentarfilm 'A House Made of Splinters' og Anders Walters kortfilm 'Ivalu'.
'Holy Spider'. Foto: Nadim Carlsen
'Holy Spider'. Foto: Nadim Carlsen

Da Det Amerikanske Filmakademi onsdag annoncerede deres såkaldte ’shortlister’ med film, der går videre til nomineringsrunden i konkurrencen om en af verdens mest prominente filmpriser, var der tre danske film på listerne.

I spil til en Oscar-nominering i kategorien bedste internationale spillefilm er 'Holy Spider', mens Simon Lerengs Wilmonts 'A House Made of Splinters' gik videre i dokumentar-kategorien og Anders Walters 'Ivalu' i kortfilm-kategorien. 

'Holy Spider' er produceret af Profile Pictures, og 'A House Made of Splinters' er produceret af Final Cut for Real. Akademiets udmelding for i alt ti kategorier rummer også 'Ivalu', der er produceret af M&M Productions. Alle tre film er skabt med støtte fra Filminstituttet.

De nominerede film udpeges den 24. januar, og den store Oscar-fest finder sted i Los Angeles den 12. marts.

Holy Spider i den internationale kategori

Ali Abbasis 'Holy Spider' tager udgangspunkt i en virkelig historie fra Iran om en seriemorder. I filmen efterforsker en kvindelig journalist mordene på en række prostituerede. Hendes efterforskning sætter hende selv i fare, da hun kommer helt tæt på den religiøst motiverede morder, som ønsker at rense gaderne for syndere.

Ved verdenspremieren i hovedkonkurrencen på Cannes Festivalen fik 'Holy Spider' stor opmærksomhed, og juryen kvitterede med prisen for bedste kvindelige skuespiller til Zar Amir Ebrahimi, der spiller journalisten. Filmen er siden blevet udtaget til flere vigtige festivaler, blandt andet i Telluride, Toronto, Austin Fantastic Fest, Busan og Rio de Janeiro, og har ligeledes vundet en række prestigefulde internationale festivalpriser og var senest nomineret til fire European Film Awards. Filmen distribueres i USA af Utopia og har modtaget flotte anmeldelser i forbindelse med den amerikanske premiere.

Iranskfødte Ali Abbasi, der dimitterede fra Den Danske Filmskole i 2011, har skrevet manuskriptet sammen med Afshin Kamran Bahrami. Filmens fotograf er Nadim Carlsen, Olivia Neergaard-Holm har klippet, Rasmus Winther Jensen har lavet lyddesign, Martin Juel Dirkov har komponeret filmens musik og Lina Nordqvist har stået for scenografi.

Jacob Jarek har produceret for Profile Pictures med støtte fra Filminstituttet. Filmen havde dansk premiere 13. oktober og amerikansk premiere 28. oktober.

A House Made Of Splinters i dokumentar-kategorien

Simon Lereng Wilmonts 'A House Made of Splinters' vandt prisen for bedste instruktion i World Cinema Documentary Competition på Sundance-festivalen i januar.

Filmen foregår i det østlige Ukraine, hvor den årelange krig har sat sig dybe spor og krævet sine ofre. Familier, børn og voksne er drevet ud i fattigdom og social armod. Og i mange tilfælde er det børnene, der betaler den højeste pris, når de svigtes og efterlades uden forældres omsorg.

'A House Made of Splinters' er en opfølger på 'Olegs krig – en barndom i krigens skygge' fra 2017, der også omhandler børns vilkår i det østlige Ukraine. Monica Hellström har produceret for Final Cut for Real.

Ivalu i kortfilm-kategorien

Anders Walters, der  'Ivalu' fortæller historien om en afbrudt barndom og en lillesøsters søgen efter hendes forsvundne storesøster. I en grønlandsk bygd bor Pipaluk sammen med sin far og storesøsteren Ivalu. Pipaluk er ikke glad, for Ivalu er forsvundet, og hendes far er ligeglad. Om natten drømmer Pipaluk om en ravn, der fører hende til Ivalu. Så da en ravn viser sig for hende om morgenen, følger Pipaluk efter den. Grønlandske myter flettes ind i en poetisk rejse fuld af minder, der dækker over en barsk virkelighed.

Anders Walter har skrevet manuskriptet på baggrund af en grafisk novelle med samme navn, som Morten Dürr og Lars Horneman står bag. Rebecca Pruzan og Kim Magnusson har produceret for M&M Productions.

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

Hvert land kan indstille netop én film til nominering i kategorien International Feature Film. Sidste år endte 92 film med at gå videre i udskilningsløbet.

Det Amerikanske Filmakademis regler kræver, at filmen har haft national biografpremiere i perioden fra 1. januar til 30. november 2022, at den er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialogsprog.

Alle Oscar-nomineringer, inklusive de fem film i kategorien International Feature Film, udmeldes den 24. januar. Den 95. Oscar-prisuddeling afholdes den 12. marts i Los Angeles.

Danske Oscar-film

Fire danske film har vundet en Oscar i den internationale kategori:

Gabriel Axels 'Babettes gæstebud' i 1988, Bille Augusts 'Pelle Erobreren' i 1989, Susanne Biers 'Hævnen' i 2011 og Thomas Vinterbergs ’Druk’ i 2021.

Til Oscar-finalen tidligere på året opnåede Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm 'Flugt' hele tre nomineringer: som bedste internationale film, bedste dokumentarfilm og bedste animationsfilm. Martin Strange-Hansens 'On My Mind' var nomineret i kategorien for bedste kortfilm.

Herunder ses de danske kandidater i den internationale kategori ved de seneste ti Oscar-prisuddelinger. Listen er sorteret efter året for prisuddelingen:

2022 Flugt / Jonas Poher Rasmussen / Oscar-nomineret i 3 kategorier
2021 Druk / Thomas Vinterberg / Oscar-vinder og Oscar-nomineret for Bedste Instruktør
2020 Dronningen / May el-Toukhy
2019 Den skyldige / Gustav Möller / Oscar-shortlistet
2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog
2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret

Over årene har Danmark også markeret sig ved Oscar-festen med kortfilm og dokumentarfilm.

Se Filminstituttets Oscar-oversigt

Kontakter

Billeder

'Holy Spider'. Foto: Nadim Carlsen
'Holy Spider'. Foto: Nadim Carlsen
Download
'House Made of Splinters'
'House Made of Splinters'
Download
'Ivalu'
'Ivalu'
Download

Information om Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
Det Danske Filminstitut
Gothersgade 55
1123 København K

+45 3374 3400https://www.dfi.dk/

Det Danske Filminstitut er en kulturinstitution under Kulturministeriet. Vores mål er at skabe de bedst mulige vilkår for, at dansk film, spil og billedbårne fortællinger kan udgøre en bærende kulturfaktor med høj kunstnerisk kvalitet og kulturel værdi, og at fastholde dansk films stærke position i både ind- og udland.

Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye