Hjørring Kommune

Transportministeren planter blodrød storkenæb i Hirtshals

Del

Området omkring Hirtshals er det eneste levested i Danmark for sommerfuglen sortbrun blåfugl. Den er er nemlig dybt afhængig af planten blodrød storkenæb, som findes i klitterne mellem Tornby og Skiveren. Nu får sommerfuglen helt bogstaveligt en hjælpende hånd fra Christiansborg.

Sortbrun blåfugl på blodrød storkenæb. Foto: Jens Kristian Overgaard
Sortbrun blåfugl på blodrød storkenæb. Foto: Jens Kristian Overgaard

Det sker fredag den 19. juni kl. 10.00-12.00, når transportminister Benny Engelbrecht (S) sammen med Frank Erichsen (Bonderøven) og elever fra Horne Skole udplanter blodrød storkenæb på vejskrænten ved Ålborgvej for enden af Hirtshalsmotorvejen. Planterne er som led i projektet “Naturkommunen blomstrer vildt” blevet stiklingeformeret på Horne Gartneri fra vilde planter i naturområderne omkring Hirtshals. 

 

Fra gyvelkrat til blomstrende overdrev 
Da vejen i sin tid blev anlagt, såede man græs på skrænten. Efterfølgende har der spredt sig gyvel, som udkonkurrerer de vilde blomster. Derfor skal skrænten nu ryddes for gyvel, og det øverste græslag skal skrabes væk, så de vilde planter kan få lys og luft. I overdrevene omkring Hirtshals findes bl.a. blodrød storkenæb, smalbladet timian, tormentil, håret høgeurt og mange flere arter. De er levested for en lang række insekter og sommerfugle. 

 

Indgår i TV-serie til efteråret 
Eventen er en del af projektet “Giv os naturen tilbage”, som er en serie på fire afsnit, der sendes på DR1 til september. Projektet går ud på at give plads til mere vild natur i private haver, på erhvervs- og landbrugsarealer og ikke mindst langs veje og i rundkørsler. Derfor vil transportministeren (eller en repræsentant for Vejdirektoratet) under fredagens seance fortælle om målene for biodiversitet i vejkanterne. 

Fakta: 

  • Vejdirektoratet står for etableringen. 
  • Planterne vil være mere eller mindre bunddækkende og dermed uden pleje, men der vil være brug for at rydde gyvel hvert andet år. 
  • Blodrød storkenæb er en karakterplante for grønsværklitterne. Det er en flerårig plante, der danner tætter tuer eller bunddækkende bevoksninger. Planten har en lang blomstringstid og bladene kan ses hele året. Der kan laves stiklinger. 
  • Sortbrun blåfugl har sit eneste levested i Danmark mellem Tornby og Skiveren i klitter med bestande af blodrød storkenæb, som er den eneste plante larven lever af. Sortbrun blåfugl er på den Danske Rødliste anført som sårbar. Hvis den forsvinder fra Hjørring Kommune, vil den uddø i Danmark. 

Kontakter

Transportministeren: Pressechef Martin Hein - 4185 1483.

Vejdirektoratet: Christina Steenbeck - 6193 0420

Hjørring Kommune: Dorte Reinholdt – 4122 3244

Billeder

Sortbrun blåfugl på blodrød storkenæb. Foto: Jens Kristian Overgaard
Sortbrun blåfugl på blodrød storkenæb. Foto: Jens Kristian Overgaard
Download
Skrænten ved Løgbjerg på Ålborgvej skal plantes til med blodrød storkenæb.
Skrænten ved Løgbjerg på Ålborgvej skal plantes til med blodrød storkenæb.
Download

Links

Information om Hjørring Kommune

Hjørring Kommune
Hjørring Kommune
Springvandspladsen 5
9800 Hjørring

72 33 33 33https://hjoerring.dk/

Hjørring Kommune er med sine knap 65.000 indbyggere den anden største kommune i Nordjylland. Du finder os centralt placeret i Vendsyssel og dermed i centrum af Skandinavien og Nordeuropa. Klik dig videre og bliv meget klogere på Hjørring Kommune.

Følg pressemeddelelser fra Hjørring Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hjørring Kommune

Tiltag i Hjørring Kommune på baggrund af stigende smittetal11.9.2020 16:11:45 CESTPressemeddelelse

De seneste smittetal fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at smittetallet i Hjørring Kommune fortsat er højt og desværre også stigende. Smitten er geografisk spredt rundt i kommunen på fortrinsvis voksne og ældre borgere. Over halvdelen af de nye smittede inden for den seneste uge er fra Hirtshalsområdet. - Derfor er nu helt afgørende, at alle borgere i Hjørring Kommune hjælper til med at mindske risikoen for yderligere smittespredning. Vi skal hjælpe hinanden ved at holde afstand, huske god håndhygiejne og være ekstra opmærksomme på at gøre rent på de steder, som mange personer rører ved. Det er nu, at vi igen skal tage fat i os selv og holde fast i de kendte gode vaner, så vi kan standse smittespredningen og få antallet af smittede til igen at falde, siger borgmester Arne Boelt. - Da en stor del af de smittede kommer fra Hirtshals-området, vil jeg gerne komme med en særlig opfordring til borgerne i Hirtshals om at have fokus på retningslinjerne og bruge regionens mobile testenhe

Hjørring Kommune indfører besøgsrestriktioner på alle plejehjem og botilbud for særlig sårbare i kommunen9.9.2020 13:48:08 CESTPressemeddelelse

Hjørring Kommune har i dag modtaget et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed om at indføre besøgsrestriktioner på samtlige plejehjem og botilbud for særlig sårbare i kommunen. Styrelsen for Patientsikkerhed begrunder deres påbud med det aktuelle smittetryk i Hjørring Kommune som i en kortere periode har ligget på 13 - 18 nysmittede pr. uge. Samtidig er der "lagt vægt på, at der i Hjørring Kommune pr. den 8. september 2020 er 24,8 smittede borgere pr. 100.000 indbyggere. Desuden er der smitteforekomster spredt i kommunen". Påbuddet indebærer, at besøg som udgangspunkt skal foregå på udendørsarealer, og at besøg på indendørs arealer ikke kan finde sted, medmindre besøget sker i forbindelse med en kritisk situation eller at den besøgende er den nærmeste pårørende til beboeren. Påbuddet gælder både fællesarealer og beboernes egen bolig. Det enkelte plejecenter vil nu gå i gang med at orientere beboere og pårørende om påbuddet. Styrelsen for Patientsikkerhed har oplyst, at påbuddet indti

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum