Transportministeren kan ikke flyve under radaren på grøn transportomstilling
Til Altinget siger transportminister Benny Engelbrecht, at det må være transportbranchen der selv sætter kursen for hvilke teknologier, der skal satses på for at fremme den grønne omstilling. Men det er for nemt, fastslår Erik Østergaard, DTL-Danske Vognmænds administrerende direktør.

-Jeg er med på, at det ikke er nogen nem opgave at komme med de gode bud på fremtidens førende teknologier. Men klima-udfordringens ur tikker. Så transportministeren kan ikke bare flyve under radaren. Ser man på energibranchens omstilling, så var der siden 1990’erne en klar politisk prioritering. Det gjorde Danmark til et foregangsland, som vi kan være stolte af. Men den kom ikke af sig selv, og den blev realiseret, fordi man gennem politisk prioritering, afgiftsreguleringer og sikring af relevant infrastruktur, der kunne understøtte omlægningen af energisektoren. Den historiske erfaring kan man ikke skrive ud af ligningen, bare fordi man taler transport. Og hér er der brug for en retning, en tilpasset og meningsfuld afgiftsstruktur samt sikkerhed for bidrag til relevant infrastruktur for at komme i mål, siger Erik Østergaard.
Udstik en kurs
- Den politiske opgave er at omlægge afgifter og yde støtte for at fremme det grønne valg ved at gøre det økonomisk attraktivt. Vi ønsker ikke, at politikerne skal beslutte, hvad vognmændene præcis skal investere i og køre på. Men retning, sikkerhed for økonomi til infrastruktur, og derfor en afgiftsstruktur der fremmer dette – dét må være obligatorisk.
- Ministeren har da ret i, at det er svært at spå: Prisen på køretøjerne med fremtidens teknologi - både i anskaffelse og ved salg, bilernes driftsøkonomi – herunder rækkevidde og prisen inklusive afgifter på alternative brændstoffer, bilernes CO2-udledning, tankinfrastrukturens udbredelse og dækning i både DK og udlandet mm. er nogle af de mange ubekendte. Men hvis der ikke er udstukket en kurs – og ideelt én der er afstemt med, hvad man gør i nabolandene og EU, da vejtransport som bekendt er grænseoverskridende - kan alle havne ende med at være destinationen. Og det er jo åbenlyst uholdbart, hvis transporterhvervet skal bidrage til at nå 70-procentsmålsætningen.
Træf politiske valg
- Ministeren siger, at ”det der med at træffe politiske beslutninger om, hvad den vindende teknologi skal være, og ikke overlade det til den naturlige udvikling, det har vi ikke specielt gode erfaringer med”. Til dét må jeg sige: Det kan meget vel være. Men det er altså ikke Darwins lære om arternes udvikling, vi taler om. Det er en menneskestyret proces, hvor der skal træffes nogle politiske valg på baggrund af en kendt viden og eksperters bedste vurdering, og hvor staten uanset teknologivalg skal sikre sig, at afgiftsprovenuet ikke udvandes. Det adskiller sig ikke fra alt mulig anden politik, fortsætter Østergaard.
- Vi er helt indstillet på at bidrage til klimaambitionerne. Men vi kan ikke holde stirrekonkurrence, og udviklingen kommer ikke i gang, hvis ikke regeringen og folketingsflertallet går forrest – præcis som man gjorde med energisektoren for år tilbage, slutter Erik Østergaard.
Nøgleord
Kontakter
Adm. direktør Erik Østergaard, tlf. 40 15 12 25
Pressechef Morten Lindbo, tlf. 21 20 14 00
Billeder

Information om Dansk Transport og Logistik
Dansk Transport og Logistik og er en brancheorganisation for det danske transporterhverv på vej og bane. DTL taler medlemmernes politiske sager lokalt, nationalt og i EU og hjælper medlemmerne med alt lige fra lovgivning til konkrete opgaver ude i virksomhederne. DTL er også arbejdsgiverforening for den danske transportbranche.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Transport og Logistik
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Transport og Logistik
DTL: Skatteskrue omfordeler fra vognmænd til privatbilister5.12.2020 16:35:38 CET | Pressemeddelelse
Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten har indgået en klimaaftale for vejtranspor, der betyder, at de tunge køretøjer skal holde for, når regeringens drømme om el-bilerne på de danske veje skal realiseres. -Det er helt skævt, udtaler Erik Østergaard, DTL-Danske Vognmænds administrerende direktør,
Chaufførerne og vognmændene er pålagt et urimeligt ansvar for transportegnethed26.10.2020 14:58:57 CET | Pressemeddelelse
Der har i den seneste tid være røre blandt mange af de chauffører, der transporterer dyr, fordi chaufførerne er utilfredse med, at de skal være ansvarlige for, at de dyr, som de afhenter hos landmændene, er egnede til transport. En gruppe af chauffører har truet med at nedlægge arbejdet fra på onsdag for at få fødevareministeren i tale. Formanden for DTL Dyr Leif Lund Knudsen og adm. direktør for DTL - Danske Vognmænd Erik Østergaard udtaler i den forbindelse:
Pakkeafgift kan dræbe endnu flere erhverv end Corona30.9.2020 15:42:36 CEST | Pressemeddelelse
Det rumler fra Christiansborg med rygter om, at forestående forhandlinger om revidering af postloven vil indeholde et udspil fra regeringen om en pakkeafgift til at støtte PostNords underskudsgivende aktiviteter, herunder særligt brevudbringning. DTL – Danske Vognmænd kalder det galmandsværk, hvis afgiften får ben at gå på.
Kilometerafgift er dyr og kompliceret skatteopkrævning24.9.2020 17:37:21 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens planer om kilometerbaserede vejafgifter for lastbiler, som led i en reduktion i CO2-udslippet i vejtransportsektoren med en mio. ton, får knubbede ord med på vejen fra DTL – Danske Vognmænd. Regeringen vil nemlig beskatte lastbilerne i højere grad for at finde penge til grøn omstilling.
Politiet sinker særtransporter9.9.2020 15:13:12 CEST | Pressemeddelelse
Politiet har indført ny praksis, der forsinker tilladelser til særtransporter i op til flere uger. Det er helt uholdbart både for branchen og for kunderne, mener DTL - Danske Vognmænd, der sammen med en række erhvervsorganisationer, nu beder justitsministeren og transportministeren om at gribe ind.
Eldrup-kommissionens ånd må forblive i regeringskontorerne7.9.2020 15:09:56 CEST | Pressemeddelelse
Lastbilerne skal være med til at holde for, hvis indførelse af 1 mio. elbiler i 2030 skal blive en realitet. Og det skal bl.a. ske ved en indførelse af en road-pricing model fra 2025, fremgik det af mandagens pressemøde med elbilkommissionen – den såkaldte Eldrup-kommission. DTL-Danske Vognmænd advarer regeringen mod at følge rådet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum