Torup er Årets Landsby 2019
Delebiler, egen spildevandsrensning og en økologisk bydel; landsbyen Torup har arbejdet med bæredygtighed de seneste 30 år. Nu har det vedholdende og innovative arbejde sikret landsbyen titlen Årets Landsby 2019.

Vinderen af Årets Landsby 2019 er landsbyen Torup. Her har beboerne arbejdet med bæredygtige løsninger de seneste 30 år, siden økosamfundet Dyssekilde blev etableret i landsbyen i Halsnæs Kommune. Der er både delebiler, solceller og egen spildevandsrensning i Torup. Landsbyen huser også butikker, børnehave, skole, forsamlingshus, kirke og kulturliv. Og lokalrådet har etableret sin helt egen jordfond, der sælger byggemodnet jord videre til boliger og erhverv.
Alt i alt har landsbyen Torup været i stand til at udvikle sig og tiltrække indbyggere i en sådan grad, at Halsnæs Kommune har besluttet at udvide landsbyen med endnu en bydel. Med den vokser indbyggertallet fra de nuværende 350 til 500 indbyggere. Hvidelandet, som den nye bydel hedder, skal skabe moderne rammer for livet på landet, herunder et socialt, økonomisk og økologisk bæredygtigt liv.
Nu har Torups hårdtarbejdende ildsjæle ikke alene sikret sig en ny bydel, deres vedvarende arbejde for at skabe en bæredygtig, fremtidssikret landsby har givet dem titlen som Årets Landsby 2019.
Det var et stærkt felt af de nominerede landsbyer, men landsbyen Torup var en sikker vinder i forhold til temaet Den Bæredygtige Landsby, fortæller formanden for bedømmelseskomitéen, Carsten Hansen, der er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter.
- I år har bedømmelseskomitéen kigget efter bæredygtighed på flere niveauer – miljømæssigt, socialt, kulturelt og økonomisk. Og intet sted har vi set det så smukt eksemplificeret som i landsbyen Torup, forklarer han og uddyber:
- Landsbyen Torup formår at bygge bro mellem fortidens og fremtidens landsbysamfund. Helt konkret eksemplificeret i den nye bydel, der skal vise vejen for det bæredygtige liv på landet. Torup er et foregangseksempel på, hvordan landsbyer over hele landet kan fremtidssikre sig selv.
Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
- Det har været fantastisk at se, hvor meget man kan opnå med lokalt engagement. Vi vil gerne understøtte en bæredygtig udvikling i både by og land, og Torup er et godt eksempel på, hvordan man skaber en lokal, bæredygtig frontløber, siger næstformand i Forenet Kredit og medlem af bedømmelseskomitéen, Michael Demsitz.
De to andre finalister, der kæmpede om at blive Årets Landsby 2019 er Asaa i Brønderslev Kommune og Krogsbølle Sogn i Nordfyns Kommune.
Årets tema 2019
Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. Årets tema er Den bæredygtige landsby, og bedømmelseskomitéen har lagt vægt på, om landsbyen har udviklet sig i en bæredygtig retning, hvor fire dimensioner er afgørende:
- Natur og fysiske forhold, f.eks. klima, miljø, energi og genbrug
- Social, her tænkes på integration, generationer på tværs, børn, unge og ældre
- Økonomiske løsninger, som bygger på egne kræfter i fællesskabet
- Kulturel. Traditioner og vaner som underbygger Den Bæredygtige Landsby
Fakta om Årets Landsby
Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 23. gang.
Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 1.200 indbyggere, har formuleret en udviklingsplan og er organiseret med et lokalråd eller lignende.
Sidste års tema var "Den samarbejdende landsby", og vinderen var den lille ø i Lolland Kommune Fejø. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Fejø, Vallekilde, Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig og Trekroner.
Nøgleord
Kontakter
Eva Østergaard, pressemedarbejder i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk
Billeder

Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 2,8 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Digital konference stiller skarpt på samskabelse og turismeudvikling 11.1.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvordan styrkes dialogen og samarbejdet mellem offentlige og private turismeaktører? Hvorfor giver det mening at stille skarpt på tværsektorielt samarbejde, når man skal udvikle lokale og bæredygtige turismeinitiativer? Det er nogle af de spørgsmål, konferencen giver nye perspektiver på.
#Viudviklerpålandet: Det kræver hårdt arbejde at nå hertil – men vi har mange at takke for, at det er sket7.1.2021 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Maskinfabrikken Zebotek A/S i Bredebro i Tønder Kommune har rygende travlt. Virksomheden er gået fri af de værste dyk fra et coronaramt samfund og har formået at holde væksten i både produktion og medarbejderstab.
Landdistrikter: Vigtige signaler om decentralisering i statsministerens nytårstale1.1.2021 20:18:26 CET | Pressemeddelelse
Sammenhængen på tværs af landet og øget decentralisering var i fokus, da statsminister Mette Frederiksen (S) fredag aften holdt sin anden nytårstale. Regeringen er på vej med nye initiativer, der skal bringe nærheden tilbage. Budskaberne bliver modtaget med klapsalver fra Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistriktsmillioner på vej til projekter i hele Danmark19.12.2020 12:01:22 CET | Pressemeddelelse
8,2 millioner kroner helt præcist er på vej til at gøre godt i landdistrikterne. Landdistriktspuljen er blevet fordelt på 36 projekter i hele landet, der bl.a. har til formål at bringe nærheden tilbage i lokalsamfundet.
Nye infostandere skal styrke turismen på småøer18.12.2020 14:59:41 CET | Pressemeddelelse
Når man ankommer til enten Fejø eller Mandø, skal det ikke længere være svært at finde information om øen eller inspiration til aktiviteter. Det er formålet med to nye infostandere, som netop er blevet opsat på de to danske øer.
Region Sjælland melder sig ind i Landdistrikternes Fællesråd18.12.2020 10:57:27 CET | Pressemeddelelse
Fra årsskiftet bliver Region Sjælland medlem af Landdistrikternes Fællesråd, der dermed kan byde fjerde region velkommen i medlemsskaren.
»Vores venner kunne godt se ideen i at bryde ud af hamsterhjulet«17.12.2020 08:58:30 CET | Pressemeddelelse
En ejerlejlighed i Sydhavnen blev skiftet ud med to hektar charmerende naturcampingplads på Fejø. Vi har mødt et par, der har truffet valget om at bytte københavnerlivet ud med livet som øbo.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum